Нешто тражите?

понедељак, 05. септембар 2011.

Нови поклон Психополиса - "Интернет мозак"

Шта се догађа са младим умовима, са мозговима наше деце која су интензивно изложена дигиталним технологијама? Данашњи млади људи у тинејџерским и двадесетим годинама, који су названи дигиталним домороцима, нису ни видели свет без рачунара, 24-часовних вести, интернета, мобилних телефона… Управо су они најосетљивији на дигиталну технологију, јер су и најизложенији њеном утицају. Они ретко залазе у библиотеке, не листају класичне  енциклопедије – све што их занима је на претраживачима интернета. Неуронски склоп ових дигиталних домородаца драстично се разликује од склопа дигиталних имиграната, тј.оних који су у дигитално доба ушли као одрасли људи што доводи до дубоко подељеног јаза мозгова између старијих и млађих умова – у једној генерацији.

Књига нас на занимљив, стручан али и разумљив начин води кроз поглавља о процесима и променама у мозгу, технологији која раздваја генерације, зависности од технологије, хај-тек култури, еволуцији мозгова, технолошком прибору, па све до хај-тек речника и скраћеница смс порука и емотикона.

Закључак је да се воз дигиталне технологије захуктава, и сви ћемо се на концу укрцати у његове вагоне. Премошћавање јаза мозгова, успешно комуницирање и сарадња људи свих узраста треба да буде један од наших приоритета. Тако ћемо не само прихватити сваки нови напредак и  преживети технолошке промене модреног ума, него ћемо  захваљујући њима напредовати и постати бољи.•    Шта одрасли чији је мозак формиран у време када није постојало дигитално окружење треба да знају о моћном утицају дигиталног света на мозгове наше деце?
•    Да би се дечји мозак развијао, мора бити стимулисан. Како дигитално окружење – комјутерске игрице, интернет, филмови и музика – утичу на формирање неуролошких структура у мозговима наше деце?
•    Зашто је лако постати зависан од игрица, друштвеног умрежавања, коцкања, онлајн порнографије, куповања…?
•    Какве везе има одрастање у дигиталном свету са поремећајима пажње и нестрпљивошћу, аутизмом, способносшћу истовременог обављања више радњи, социјалним вештинама…?

РЕКЛИ СУ О КЊИЗИ:

Ова књига је путоказ за превазилажење дигиталног јаза између деце и родитеља.
доц. др Војислава Бугарски, клинички неуропсихолог

Просветљујућа књига водећег светског научника о стварима које би сваки родитељ требало да зна да би избегао негативне последице по своје дете.

Зоран Миливојевић, психотерапеут

Психополис читаоцима Детињарија поклања 3 примерка књиге "Интернет мозак". Како да учествујете? Пратите следећа упутства:


 1. Постаните фан Детињарија на Фејсбуку или кликните Прати/Follow на десној страни блога испод листе најчитанијих постова.
 2. Оставите коментар овде испод текста поста и у њему напишите своју и-мејл адресу како бисмо могли да Вас контактирамо ако сте добитник.
 3. Кликните Свиђа ми се/Like испод наслова поста и тиме скрените пажњу својим Фејсбук пријатељима на наш giveaway.
Игра траје до 15. септембра, када ћемо прогласити добитнике.
У међувремену, књигу можете наручити преко сајта Психополиса, или телефоном на 021/473-6664.
Pin It Now!

18 коментара:

 1. Volela bih dobiti ovu knjigu :)

  biljamandic@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 2. Interesantno. Treba procitati.
  oljam034@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 3. djordjevic.magdalena@gmail.com
  Bilo bi lepo saznati koje se promene desavaju pod uticajem novih tehnologija.

  ОдговориИзбриши
 4. Baš me zanima ova knjiga, jer nam se deca pretvaraju u zaluđene senke ispred kompjutera...
  cat.gordana@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 5. Zaista interesantno...
  lorencinzivkovic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 6. Bez interneta se danas ne moze - sustina je naci pravu meru i pravilno usmeravati mlade generacije
  violetaipedja@ikomline.net

  ОдговориИзбриши
 7. Interesantno.

  jowanica26@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 8. Ovo je idealna knjiga za danasnje roditelje. Bas bih volela da je imam jer mi je potrebno takvo stivo, obzirom na uzrast dece koju imam. marijap76@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 9. treba se prilagodjavati vremenu i novim generacijama novim umovima idejama i svemu sto i novo vreme nosi!uz strucne ljude poput onih koji i knjige na ovu temu izdaju mozemo dobiti veliku podrsku a ipotporu kako i na koji nacin prici danasnjem detetu!
  knjiga deluje jako zanimljivo i veoma bih volela da je dobijem kako bih i ja mogla da se uz vasu pomoc priblizim detetu i na neki drugi nacin!
  hvala

  ivanasmrzlic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 10. U poslednje vreme je baš aktuelna ova tema u našoj porodici, još ako dobijemo knjigu ... Diskusija će biti zanimljivija.
  najdanovici@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 11. Zanimljivo!

  lidijaruzic.ruzic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 12. 14.09. moj rodjendan...a mozda je bas ovo poklon ;) :))
  ana-stefanovic@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 13. Bila bi nam od pomoći :)

  gilebgd12@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 14. nadam se da cu bas ja dobiti ovu knjigu da pokusam da malo prosvetlim i sebe i decu.
  stojkovicb@gspns.rs

  ОдговориИзбриши
 15. Digitalne generacije nemaju svest da vide nesto, napr. ekskurzija da bi videli Prag, ali zato ako im kazete da ce svako dobiti lap - top da koriste usput, onda svi hoce da idu na ekskurziju.....Virtuelni ili realni svet, cini mi se da realni gubi trku....
  simonovicdanijela@yahoo.com

  ОдговориИзбриши

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу