Нешто тражите?

среда, 25. јануар 2012.

Нахраните гладне кљунове

Јесте ли икад запитали како птице долазе до хране када је природа, као сада, прекривена дебелим снежним покривачем? Веома тешко - заправо, пуно њих у ово доба године страда од хладноће и глади. Због тога је идеалан тренутак да им помогнете.  Осим што им може спасити живот, пружање птицама додатне прехране довешће вам ове пернате лепотане надомак ока, и пружити прилику да их проучавате из непосредне близине, уживајући док их гледате како се хране. Уједно, то је и идеалан начин да заинтересујете децу за живи свет из ваше околине.

Птицама је потребна храна богата угљеним хидратима и мастима, како би могле да направе резерве у организму које су спас у дугим хладним ноћима. Многи остаци из ваше кухиње богати су мастима и представљају идеалну храну за птице – коштана срж, кости од крменадли или пилетине, окрајци сланине, стари сир, хлеб и воће – све ће то наћи своје љубитеље међу баштенским птицама. Птице које једу меку бобичасту храну радоваће се и комадићима сушеног воћа као што су смокве или грожђице. Зрневље и семење важан су извор уља, минерала и витамина. Неке птице јешће готово све врсте семења које им понудите, друге врсте ће бити избирљивије. У сваком случају, са сунцокретом и кикирикијем не можете да погрешите.
Најбољи начин да птицама послужите зрневље јесте да направите врећицу од мрежасте кесе, најбоље од оне за кромпир, и окачите је да виси са гране дрвета, или на прозору. Други тип хранилице за вешање о грану се прави од пластичне боце коју напуните семеном, са стране исечете квадратни отвор (око 3x3 цм), тако да горњу ивицу квадрата не сечете већ угурате унутра.



Тортице од лоја праве с тако што зрневље умешате са истопљеним свинским лојем и сипате у неки калуп, на пример у чашу, и онда тако стегнуту „тортицу“ извађену из калупа изнесете на хранилицу. Од семенки и масноће можете и уваљати лоптице, које ћете такође ставити у мрежасту врећицу и окачити.
Једном када почнете да храните птице, било би добро да им обезбеђујете редовне порције, односно да се потрудите да су хранилице увек пуне.
И птице су жедне. Птицама је вода потребна како за пиће, тако и за купање. Штавише, иако се обично сматра да је вода неопходна када владају летње врућине, она је птицама још потребнија зими, када је вода у природи смрзнута. Када птица уместо воде конзумира снег, она троши дванаест пута више енергије да га угреје у свом стомаку, него када пије воду.











Pin It Now!

1 коментар:

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу