Нешто тражите?

петак, 13. јул 2012.

Самостална деца су срећнија - педагошки метод Марије Монтесори

Настављајући серијал приручника за родитеље, покренут крајем прошле годне, издавачка кућа "Лагуна" је прошлог месеца објавила књигу Самостална деца су срећнија - педагошки метод Марије Монтесори ауторке Хајди Мајер-Хаузер.


Задатак ове књиге је да родитељима, педагозима и васпитачима приближи опробани педагошки метод Марије Монтесори, којим је детету у његовом васпитању дато да развија стваралачке снаге.

Хајди Мајер-Хаузер нам у овом драгоценом приручнику у виду дијалога између родитеља и деце описује примере из свакодневице једног обданишта Монтесори. За правилно васпитање деце најважније је окружење пуно љубави. Међутим, вођени жељом да децу заштите од свих животних непријатности, многи родитељи мисле да и најмању препреку морају да им уклоне с пута. Деца тако постају несамостална. Да бисмо деци помогли да развију самопоуздање и осећај самопоштовања, морамо да будемо одлучни и да поставимо здраве границе у дечјем понашању. Такође је важно и да се одрекнемо непотребних критика и бриге. Због тога је ова књига користан саветник за ситуације на које наилазимо како код куће, тако и у обданишту и школи.

„Хајди Мајер-Хаузер је написала одличан приручник за родитеље и васпитаче који се темељи на образовно-васпитном методу Марије Монтесори. Реч је о можда најбољем, најпрактичнијем и најпријемчивијем педагошком систему. Књига нас од прве странице тера да је прочитамо у једном даху.“ Main-Echo

Хајди Мајер-Хаузер је стекла образовање у колеџу Сент Николас у Лондону где се специјализовала за педагошки метод Мотесори. Већ шеснаест година са много успеха у Цириху води сопствено обданиште засновано на тој методи. Од 2002. године држи Монтесори радионице за родитеље и васпитаче. Досад је објавила две књиге.




Одломак из књиге:

Једна мајка спремала се да са троје деце крене на дводневни излет у планину. Свако дете само је спаковало ствари у ранац. Тек што су замакли иза куће, средњи брат је рекао:
"Мама, Боб није спаковао панталоне и џемпер!"
Мајка је мирно стајала и рекла малишану:
"Вечери у Алпима знају да буду хладне."
Она је сачекала и петогодишњаку дала времена да размисли. Након неколико минута дечак је отрчао до куће и вратио се са дебљим џемпером и панталонама.

Кад сам након неколико дана поново срела исту мајку, нисам могла да издржим а да је не питам да ли је стварно дозволила дечаку да сам одлучи шта ће да уради.
"Да", рекла је. "Дечаци су здрави и не би било ништа страшно у томе да је Боб добио кијавицу. Да је Боб одлучио да се на планини смрзава без дебљег џемпера и панталона, он би из свега тога свакако нешто научио. Како деца могу да науче да преузму одговорност за своја дела ако им ми ускраћујемо прилику за то?"

Била сам задивљена мајчином храброшћу и о томе сам размишљала читав дан.

Деца која науче да сама испуњавају своје обавезе, боље ће се сналазити у животу, биће сигурнија и одважнија.                                                                                                                        

Pin It Now!

3 коментара:

  1. Анониман13. јул 2012. 05:42

    Montesori pedagogija je prevaziđena i danas se već vide posledice nepromišljenog i siromašnog vaspitanja.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман24. јул 2012. 15:05

    vrlo rado ću što pre nabaviti kjnigu, hvala za preporuku :)
    ps. anonimni komentatori se stide ili šta?

    ОдговориИзбриши
  3. Odgovornost odlučivanja pripada vazi puberteta. Dete školskog doba treba da razvija razum da shvati koje su potrebe života, a dete predškolskog doba razvija volju kroz poslušnost roditeljima a nasuprot jakim hirovima.

    ОдговориИзбриши

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу