Нешто тражите?

среда, 25. јул 2012.

Куда за распуст: Платонова академија дечјих интересовања


У Земуну, у Центру за развој дечјих интересовања „Повратак природи“, лета 2012. године, откривена је Платонова академија. Пресрећни су били њени проналазачи јер су одмах схватили колико ће деце млађег школског узраста и предшколаца моћи да своје летње дане у граду замене за лето у античкој Грчкој.

Платон је био велики старогрчки филозоф моралиста. Платонова академија била је једна од најранијих образовних институција, а у своје време и најнапреднија. Била је то школа мишљења, развијања моралних вредности, нудила је једно хуманистичко образовање које је у оно време подразумевало и ум и тело, и знања и вештине, а дијалог као основни облик размене мишљења и учења.
У предивном великом дворишту Центра за развој дечјих интересовања “Повратак природи” откривено је пуно старогрчких детаља и једно филозофилиште – храм на 6 дорских стубова, у коме ће се деца учити критичком мишљењу, реторици, лепоти изражавања, где ће глумити, певати, сликати, вајати, стварати као што су то чинили и ученици Платонове академије пре две и по хиљаде година.
Велики проналазак натерао је све у Центру за развој дечјих интересовања “Повратак природи” да утону у књиге и истраже шта се то и како радило на Платоновој академији. Ангажовали су филозофе, реторичаре, социологе, педагоге, ликовне уметнике, спортисте, глумце, музичаре, васпитаче који су помогли на стварању програма Академије и који ће учествовати у његовој реализацији.

Предмети који ће бити изучавани су:

Филозофија: Идеје и мисли, Етика, Наука о хармонији, Логика, Митологија, Говорништво, Математика: Геометрија, Алгебра, Астрономија,
Лепота изражавања: Измишљање прича, Измишљање песама, Измишљање драма,
Музика: Свирање, Певање, Хорско певање, Музичке игре / кореографије / плес,
Спорт: Олимпијада, Игре и телесне вежбе, Борилачке вештине, Гимнастика, Гађање, Гађање праћком, Руковање штитом, Гађање стрелама
Уметност: Грнчарство, Сликање и осликавање, Ткање. Мозаик, Прављење музичких инструмената на којима ће свирати, Израда реквизита за спортске активности које ће користити
Глума: Комедија, Трагедија
Све активности су у потпуности прилагођене свим узрасним категоријама деце до 12 година старости, осим филозофирања, које је посвећено само оној деци која су довољно зрела да су заинтересована за ове теме.


Програм је целодневни од 7h до 19h и одвија се сваког радног дана од 1. јула до 1. септембра. У току дана деца имају доручак, ужину, ручак, ужину, целодневни креативан садржај и сав материјал који ће користити на креативним радионицама у сигурном и подстицајном амбијенту античке Грчке у сред Центра за развој дечјих интересовања Повратак природи, у Земуну – Призренска 27 (код стадиона Телеоптик). Фотографије са активности из дечје Платонове Академије погледајте на Фејсбук страници Центра за развој дечјих интересовања Повратак природи.



Дневна цена је 1.000 динара по детету.

Цена за 5 дана је 4.000 динара по детету.

Цена за 10 дана је 8.000 динара по детету.

Цена за 15 дана је 12.000 динара по детету.

Плаћени дани се могу искористити било кад у току јула и августа. Више о програму дечје Платонове Академије сазнајте овде.

За све остале информације обратите се на телефоне 30 76 745; 30 76 753, и-мејл povratakprirodi@gmail.com




Укратко о Центру:

Мисија наше куће је да деци обезбедимо повољну, безбедну и стимулативну средину у оквиру које ће се развијати њихове личности и и интересовања, као и да будемо место где ће деца, родитељи и запослени задовољити своје потребе за учењем и развојем. Ми негујемо индивидуалноаст, самопоуздање, различитост, толеранцију, а пре свега су нам најважнији интереси детета.

Налазимо се у Земуну и имамо диииииивно веееееееелико двориште у којем смо направили игралиште и башту. У башти сами узгајамо разно цвеће и поврће. Трудимо се да у нашим просторијама све буде од природних материјала – и намештај, и играчке, које сами правимо. Телевизора НЕМА. Цели дан смо на много разноврсних радионица. Редовни стручни тим Центра је састављен до педагога, психолога, социолога, дефектолога и васпитачица. Ми не правимо разлику међу децом и отворени смо и према оној са сметнама у развоју. Трудимо се да максимално изађемо у сусрет и родитељима: радимо од 7 до 19 сати, а петком организујемо и креативно дечје вече: клопа, журка, спавање, клопа, игра, клопа :)

Pin It Now!

1 коментар:

  1. Draga Vlasnice Bloga. :)

    Odavno te citam ali sada sam naisla na link ka ovoj neverovatnoj radionici tako da sam se konacno odlucila i da komentarisem. :)

    Radionica mi deluje fenomenalno a interesuje me da li mozda znate nekog cije dete ucestvuje u njoj i ko bi mogao da je preporuci.

    Mozete mi pisati i na moju e-mail adresu. Najlepse hvala i pozdrav iz Ciriha, Maja

    ОдговориИзбриши

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу