Нешто тражите?

уторак, 29. јануар 2013.

Чудесни свет на изложби "Од сумрака до свитања"

У галерији Природњачког музеја на Малом Калемегдану бр. 5 у Београду у среду 23. јануара 2013. отворена изложба је изложба "Од сумрака до свитања".
У наредним месецима представиће се чудесан и необичан свет ноћобдија, оних
станара наше планете које углавном чујемо, али их тешко видимо. Природњачки
музеј ће вам пружити привилегију да их упознате изблиза и сазнате више о
њиховом животу.
Још једном ће вам кустоси Природњачког музеја приказати сву лепоту живота
око нас, и скренути пажњу на значај биолошке разноврности и важност очувања
природе. 
 
Насупрот човеку који је биће светлости а у тами се осећа несигурно и дезоријентисано, за велики број животиња ноћ је доба када су најактивније. То је период када су захваљујући изванредној развијености чула слуха и мириса, али и вида, или способности навигације уз помоћ ехолокације, доминантне. Дан је за њих углавном време одмора који проводе добро скривене у својим трајним или привременим склоништима, а након заласка сунца крећу у потрагу за храном или бољим склоништем. Живот обавијен тамом, који човек само наслућује из повремених чудних и непознатих, понекад и застрашујућих звукова и шумова који долазе из таме, довео је до настанка многобројних народних веровања, митова и легенди везаних за ноћне животиње.


На изложби "Од сумрака до свитања" открива се зашто су неке животиње током еволуције изабрале тајни ноћни живот за који су морале и да се опреме нарочитим способностима. Неке од њих су развиле беспрекорни њух, такорећи бешумни лет или ход, или савршено осетљиве „инструменте“ чула додира. Тако су и необични шумови, продорни крици, завијање и кевтање само начин комуникације међу јединкама исте врсте, а служе као звучни сигнали за обавештавање и узбуњивање. 
 
На изложби, која ће трајати до јуна 2013. и биће обогаћена стручним предавањима и бројним радионицама за децу, публика ће имати прилику да се упозна са 50 различитих врста ноћних животиња.
 
 
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу