Нешто тражите?

четвртак, 7. март 2013.

Водимо вас на "Вештице" и "Андерсенове куваре"!

Мало позориште Душко Радовић oвог викенда читаоце Детињарија награђује улазницама за представе „Вештице“ (субота, 9. март у 17 сати) и "Андерсенови кувари" (недеља, 10. март у 12 сати).

 
Представа "Вештице" настала је по роману чувеног писца за децу Роалда Дала. Представу је режирала Ана Томовић, док је превод адаптације Дејвида Вуда и драматизацију текста урадио Вук Ршумовић.

Дал је писац са специфичним стилом и уврнутим смислом за хумор. Његове приче за децу узбудљиве су и препуне маште, а његови чудни погледи на реалност чине да деца обожавају да га читају, нарочито његова најпознатија дела - „Чарли и фабрика чоколаде“, „Џејмс и велика бресква“, „Мелинда“ и друга, која су објављена и код нас, а многа преточена и у филмове. Препознајући основне страхове код деце, Дал пише из њихове перспективе, а тако је и у случају „Вештица“ у којима је реч о дечаку који остаје без родитеља и живи с баком. Вештице га претварају у миша, али и тако мали он је херој који се са баком бори против њих и спасава свет. Ова прича заправо говори о томе како се као мали и незаштићени можемо суочити са губитком, као и с немилосрдним светом. У њој је јасна порука охрабрења да треба прикупити снаге у најтежим тренуцима живота и борити се против зле судбине. Дал се на том путу креће између смешних и страшних ствари, тражећи баланс између страве, оличене у вештицама и смеха.
 
"Представа "Андерсенови кувари", Драгослава Тодоровића, је својеврсна ода Андерсену и његовом делу. Користећи садржај из Андерсенових бајки ("Летећи ковчег", "Дивљи лабудови", "Принцеза на зрну грашка", "Ружно паче", "Царево ново одело", "Снежна краљица", "Цвеће мале Иде") у надахнутој и модерној луткарско-музичко-плесно-пантомимској представи, Драгослав Тодоровић је представио Андерсена као великог чаробњака игре. У изузетно разиграној представи употребом различитих врста уметности, жанрова и уметничких поступака обогаћена је луткарска анимација. Све је у покрету: глумци-лутке-декор-реквизита. Све што је на сцени у непрестаној је игри.
 

Детињарије и Мало позориште "Душко Радовић" поклањају читаоцима 3x2 карте за обе представе. Пошаљите и-мејл на detinjarije@gmail.com и обавезно наведите своје име и презиме, а ми ћемо вас обавестити ако сте добили улазнице и објаснити како да их преузмете.  Срећно! 
Pin It Now!

1 коментар:

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу