Нешто тражите?

уторак, 18. јун 2013.

Промоција књиге "Путовање за почетнике" - освојите примерак!

У петак, 21. јуна, првог дана лета, у кафеу књижаре Делфи у СКЦ-у у 18 часова одржаће се промоција новог издања Креативног центра - књиге "Путовања за почетнике" Јасена Бокa.
На промоцији ће на на тему Зашто су младима значајна путовања? говорити аутор (о својим путовањима, искуствима која је стекао на њима и саветима које је у књизи дао младима), као и Смиљка Томановић, професор на одељењу за социологију Филозофског факултета у Београду.. 

Књига Путовање за почетнике намењена је девојкама и младићима који су на прагу зрелости и првих самосталних путовања. Она охрабрује младе да крену на пут и указује им на вредности које путовањем стичемо – радозналост, одговорност према себи и другима, толерантност према различитостима. Написана је како би читаоце мотивисала да крену и како би им помогла да у путовању уживају, а резултат је богатог искуства великог путника коме можемо веровати на реч: кад се једном крене на путовање – свет се пред путником отвара и он више не може да престане да путује!
Занимљиве приче о својим путовањима и искуствима која је на њима прикупио аутор Јасен Боко преточио је у бројне корисне предлоге и савете. Књига Путовање за почетнике садржи информације које су путницима почетницима неопходне за сваку фазу путовања – шта је потребно да би се кренуло, како убедити родитеље да те пусте на пут, како испланирати путовање, с ким путовати, чиме путовати, како бринути о здрављу, како избећи непријатности на путу. Савети добијени из пера правог путника представљају поуздан водич за занимљиве али сигурне боравке ван куће. Захваљујући њима, млади ће се лакше одлучити да крену на путовање, а родитељи ће им за то лакше дати дозволу.
– Снове сви имамо, али немамо сви и жељу, способност или храброст да их остваримо. Мене је моја радозналост одвукла у најдаље делове ове наше планете. И упркос свему што сам прошао и годинама које сам накупио – та радозналост није посустала. Она ме и даље тера да се крећем, гледам оно што досад нисам видео и слушам језике које никад нисам чуо - каже на почетку аутор, објашњавајући шта га је то навело да путујући обиђе готово целу планету.
Младом читаоцу на крају књиге аутор даје још један драгоцен савет: За путника циљ путовања је – путовање само! Уживај у путовању, у различитим људима, крајевима и обичајима који те окружују, диши пуним плућима и не задржавај дах док путујеш како би га испустио тек кад се вратиш у сигурност дома.


ПУТОВАЊЕ ЗА ПОЧЕТНИКЕ
Написао и фотографисао Јасен Боко
Визуелно обликовао Душан Павлић

Креативни центар читаоцима Детињарија који су из Београда поклања 3 примерка књигe "Путовање за почетнике" које ће добитници моћи лично да преузму у петак, 21. јуна на промоцији у књижари Делфи (СКЦ).

Како да учествујете? 

Оставите испод текста коментар и у њему напишите у ком узрасту су, по вашем мишљењу, млади спремни да почну сами да путују, и како их припремити за то?
   
Не заборавите да напишете и своју и-мејл адресу како бисмо могли да вас контактирамо. 

Добитнике награда ћемо саопштити у четвртак, 20. јуна. Срећно!

Pin It Now!

13 коментара:

  1. Po mom mišljenju, mladi su spremni oko 20-te godine. Sve pre toga , po meni je rano, mada ima dece , koja su jako zrela i pre dvadesete.Po meni, deca bi trebala govoriti , odnosno , znati sporazumevati se na bar 2 strana jezika, trebalo bi poznavati donekle kulturu i običajee zemlje u koju putuju, trebaju biti odgovorni, zreli, samostalni, lepo vaspitani, kulturni, tolerantni, smireni, jer se lako mogu naći u nepredviđenim situacijama, pa bi naravno trebali biti spremni snaći se i odreagovati na pravi način.
    Pozdrav
    Gordana Vuletić
    gvvulmiha2@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман18. јун 2013. 12:12

    od 18 do 20 godine treba im pricati i pomoci oko izbora i plana puta.Naravno da bi neko prethodno iskustvo dobro doslo.Posle 20 mogu sami na put,srecno
    nevenkasimic68@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  3. Po meni to je period od druge-treće godine srednje škole i ne treba im posebna priprema ako putuju (što ulavnom jeste slučaj) negde gde obožavaju da idu :)
    mmmmilica@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман18. јун 2013. 13:59

    od 18 godine,samim punoletstvom postaju i zreliji i odgovorniji

    gosanks@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  5. Кад је младо створење спремно ѕа самостално путовање зависи од њега самог. Неки млади су спремни и са 18, неки са 20. По мом мишљењу, ипак, 22 године и нека ѕавршена школа су предуслов да путовања имају циљ - путовање само.

    danijelela@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман18. јун 2013. 15:58

    Samostalno putovanje je ok posle 16 godine.
    jelena.janicijevic@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман18. јун 2013. 23:43

    Po meni to je pitanje na koje se ne može dati univerzalan odgovor. Neko dete je spremno ranije a neko kasnije. Ipak mislim da bi sve pre 16-te bilo prerano.
    burcer@neobee.net

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман19. јун 2013. 00:50

    Za samostalno duze putovanje ne pre 16-17, ali to je sve individualno...neko je spreman ranije neko kasnije...A kako ih spremati pa putovati prethodno sa njima da na licu mesta vide kako se treba ponasati i sta je neophodno za jedno uspesno putovanje.Osim toga prica,prica,prica i poverenje.
    justrega@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман19. јун 2013. 02:04

    Pa posle maturske eksurzije :D
    A do tada ih voditi koliko mogucnosti dozvljavaju na sto razlicitija mesta, dozvoljavati im da se sami pakuju, planiraju put, da koriste karte, da koriste jezik... Ne mozemo ih doveka drzati uz nasu suknju :)
    tinamilivojevic81@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман19. јун 2013. 02:43

    Doći ću na promociju, volim da putujem.

    primaria777@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман19. јун 2013. 03:23

    sa 18. naravno,i ja sam tada prvi put sa odugaricama otisla na letovanje :) i sve je bilo ok. najbolje vreme za osamostaljivanje dece!!!
    miric milijana
    miriczeljko@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман19. јун 2013. 13:27

    uh...deci sto vise trebaju da putuju,,moje je malo pa voli, mogu da zamislim kakav ce biti kad poraste...od 10te bi trebalo da putuje sa nekim od starijih...bake, tetke i sl...to je period inicijacije..ako ne moze onda bar da roditelji puste dete da u tom dobu provodi vreme samostalno kako zeli iako je sa roditeljima, na primer da ne radi iste stvari kao inace, ili da se druzi sa lokalnom decom, ili seta samo i sl *naravno ako je bezbedno....za samostalno putovanje nisam sigurna koje je vreme najbolje..mozda posle srednje skole, tad im se puno OZBILJNIH I VELIKIH stvari desava....bas bih volela da cujem tudja iskustva ili misljenja nekog strucnjaka, prosto i mi sami u Srbiji malo putujemo na taj nacin na koji bi zaista upoznali neke narode....to prosto obogacuje
    mira.nikolic1@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  13. dobra knjiga je uvek dobrodosla smernica...

    ОдговориИзбриши

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу