Нешто тражите?

среда, 11. мај 2011.

Питорескни светови Шауна Тана

Аустралијски писац и илустратор Шаун Тaн ове године на 48. сајму дечје књиге у Болоњи примио је престижну шведску награду АЛМА (Astrid Lindgren Memorial Award). Овај стваралац освојио је већ низ признања, између осталог и Оскара за кратки анимирани филм "Изгубљена ствар" пре неколико недеља. кога је жири описао као мајстора визуелног приповедања. Тан је, како је истакнуто, успео да у делима за децу сједини текст и слику, откривајући тако нове путеве развоја илустрованих књига намењених најмлађој читалачкој популацији.
Његови пикторесни светови чине засебан универзум у којем је све могуће, навео је жири, додајући и да је Таново узбудљиво приповедање испреплетено дубоким хуманизмом. “Свака његова књига је живи ескперимент и на књижевно-језичком и на визуелном нивоу”, истакао је жири награде “Астрид Линдгрен”, чији је добитник проглашен 29. марта у Стокхолму.




 












Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу