Нешто тражите?

уторак, 13. децембар 2011.

Приче о речима: бројке нису бројеви!




"Тек што је ушла у употребу, бројка се помешала с бројем. Тако неки ученици уместо бројки пишу "арапске и римске бројеве" (...) А требало би и ђаку прваку да буде јасно шта је то број, а шта бројка. Јер, зна се, број је: један, два, три, четири, пет итд., а бројка: 1 (јединица), 2 (двојка), 3 (тројка), 4 (четворка), 5 (петица) итд. Бројка је, дакле, ознака, писмени знак за одређени број, као што је слово знак за одређени глас."

Да ли сте ово знали? Колико заправо тога не знате о језику који говорите? Када постанете родитељ, све ће вам важније бити да умете правилно да се изражавате, пишете. Уопште, да будете у стању да своје дете што боље "описмените", да му објасните оно што га интересује, и да га исправите када погреши. Наравно, ту је и школа, али је однос, који према матерњем језику дете носи од куће, ипак кључан. Због тога никад није сувише рано да почнете да допуњујете своја знања, као и да учите своје дете како основама, тако и финесама српског језика.
Наравно, са децом је најлепше учити кроз занимљиве садржаје. Књига коју вам представљамо управо је тако замишљена. Она открива приче које стоје иза речи које свакодневно употребљавамо.
Јесте ли икад размишљали о томе зашто кажемо: оловка, перо, перорез, улица, аутобус, авион, стрип? Зашто су људи чудног аустралијског торбара, клокана, назвали кенгур и зашто симпатичног, трунтавог, али не и безопасног газду наших шума зовемо медвед? Зашто је други дан по недељи - уторак, трећи - среда, а шести - субота? 
Књига "Приче о речима" Милана Шипке, на популаран начин је представила цео један лексикон (од близу хиљаду речи) с којима се срећу најмлађи читаоци, иако није намењена само њима. Књига је писана узорним језиком и стилом. На неусиљен начин она читаоца уводи у нове светове речи, као средства међусобног споразумевања и зближавања људи.

Ова књига део је првог кола Прометејеве едиције "Популарна лингвистика", у оквиру које је досад штампано седам књига проф. др Милана Шипке и др Ивана Клајна, намењених подизању нивоа лингвистичког образовања и ширењу језичке културе. То су:


  • Култура говора
  • Занимљива граматика
  • Зашто се каже?
  • Приче о речима
  • Речник језичких недоумица
  • Испеци па реци
  • Страни изрази и изреке
Овај компет књига, који може бити сјајан поклон за вашег ђака или студента, заправо је поклон за читаву породицу, јер ће свако од укућана много пута бити у прилици да своје знање провери и допуни листањем ових сјајних приручника.
Цена комплета је 6.300 динара, а може се купити на десет месечних рата. Све информације на 062/ 575 037 или на сајту идавачке куће "Прометеј".
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу