Нешто тражите?

среда, 25. јануар 2012.

Нахраните гладне кљунове

Јесте ли икад запитали како птице долазе до хране када је природа, као сада, прекривена дебелим снежним покривачем? Веома тешко - заправо, пуно њих у ово доба године страда од хладноће и глади. Због тога је идеалан тренутак да им помогнете.  Осим што им може спасити живот, пружање птицама додатне прехране довешће вам ове пернате лепотане надомак ока, и пружити прилику да их проучавате из непосредне близине, уживајући док их гледате како се хране. Уједно, то је и идеалан начин да заинтересујете децу за живи свет из ваше околине.

Птицама је потребна храна богата угљеним хидратима и мастима, како би могле да направе резерве у организму које су спас у дугим хладним ноћима. Многи остаци из ваше кухиње богати су мастима и представљају идеалну храну за птице – коштана срж, кости од крменадли или пилетине, окрајци сланине, стари сир, хлеб и воће – све ће то наћи своје љубитеље међу баштенским птицама. Птице које једу меку бобичасту храну радоваће се и комадићима сушеног воћа као што су смокве или грожђице. Зрневље и семење важан су извор уља, минерала и витамина. Неке птице јешће готово све врсте семења које им понудите, друге врсте ће бити избирљивије. У сваком случају, са сунцокретом и кикирикијем не можете да погрешите.
Најбољи начин да птицама послужите зрневље јесте да направите врећицу од мрежасте кесе, најбоље од оне за кромпир, и окачите је да виси са гране дрвета, или на прозору. Други тип хранилице за вешање о грану се прави од пластичне боце коју напуните семеном, са стране исечете квадратни отвор (око 3x3 цм), тако да горњу ивицу квадрата не сечете већ угурате унутра.Тортице од лоја праве с тако што зрневље умешате са истопљеним свинским лојем и сипате у неки калуп, на пример у чашу, и онда тако стегнуту „тортицу“ извађену из калупа изнесете на хранилицу. Од семенки и масноће можете и уваљати лоптице, које ћете такође ставити у мрежасту врећицу и окачити.
Једном када почнете да храните птице, било би добро да им обезбеђујете редовне порције, односно да се потрудите да су хранилице увек пуне.
И птице су жедне. Птицама је вода потребна како за пиће, тако и за купање. Штавише, иако се обично сматра да је вода неопходна када владају летње врућине, она је птицама још потребнија зими, када је вода у природи смрзнута. Када птица уместо воде конзумира снег, она троши дванаест пута више енергије да га угреје у свом стомаку, него када пије воду.Pin It Now!

1 коментар:

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу