Нешто тражите?

уторак, 21. фебруар 2012.

Вештице, змајеви и друга прогнана бића у СКЦ-у

У великој Галерији Студентског културног центра до четвртка, 23. фебруара траје изложба илустрација за тротомну "Српску митологију" коју је током протекле четири године објављивала новосадска издавачка кућа "Орфелин".

Текстове за све три књиге: "Виле и змајеви", "Прогнана бића" и " Бунтовници" написао је Миленко Бодирогић, док су илустрације радили Ивица Стевановић, Милош Вујановић, Петар Меселџија, Драган Бибин, Вања Тодорић и Драган Бјељац.

Изложба обухвата 70 оригиналних илустрација које су рађене у разним техникама: цртежа, акварела, уља, темпере...

Отварајући изложбу књижевни критичар и уредник у издавачкој кући "Дерета" Синиша Коларић је оценио да је ова трилогија "једно од најбољих ауторских издања везаних за српску митологију", а опремљена је према највишим светским стандардима док су илустрације сам врх опреме књига што су потврдиле бројне награде, од оних које су у два наврата додељене на Београдском сајму књига као најбоље и најлепше књиге за децу преко награде "Политикиног забавника" за најбољу књигу за децу у 2010. години до стручних које додељује УЛУПУДС за најбоље илустрације.

На традиционалној међународној изложби илустрација "Златно перо" у јесен 2011. трилогија је освојила "Гран при" у веома оштрој интернационалној конкуреницји.

Аутор текста и издавач Бодирогић је изјавио Танјугу да је управо данас екипа окупљена око прве три књиге донела одлуку да ће прионути да ради четврту која ће описати животиње, биљке, дрвеће, пределе...цео мизансцен у коме се крећу митска бића.

Изложбу која ће у марту месецу бити постављена у земунском Мадленијануму прати продаја књига (комплет је по промотивној цени од 5.000 дин док је цена у књижарама 7.200 дин) мајица са једном од илустрација (600 динара) и принтова (1.000 динара).(crtaci.info)


Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу