Нешто тражите?

среда, 4. април 2012.

Знате ли зашто се каже?

Сигурно сте бар једном у својој родитељској "каријери" рекли детету да се понаша као да је "пало с крушке", да понавља једно те исто "као Швабо тралала" или кукали како вас школски прибор који стално губи кошта "ко светог Петра кајгана"? Колико још само фраза употребљавамо у свакодневном говору, а да не знамо њихово порекло, нити бисмо умели својој деци да објаснимо зашто се тако каже! Шта су "шпанска села", зашто неки "живе на високој нози" а други "лију крокодилске сузе" и ко је била "Наџак баба"? 

Иза сваке од ових фраза стоји једна прича, а све те и још много других прича испричане су у књизи "Зашто се каже"? аутора Милана Шипке.


О књизи:
"Аутор је у овој књизи објаснио порекло и значење више од стотину устаљњeних израза, или "крилатица“, како их је још Хомер назвао, јер на њиховим крилима мисао лети од сабеседника до сабеседника, али и од народа до народа, из културе у културу, из епохе у епоху. Шипка је о свакој ‘крилатици’ испричао причу на начин који га сврстава међу код нас малобројне посланике од пера и науке што о језичким питањима пишу јасно и занимљиво, тако да читаоци њихово штиво доживљавају као праву лингвистичку белетристику." Др Радојица Јовићевић "Уз откривање порекла и значења појединих израза, у овој се књизи објашњавају и различити појмови из митологије, религије и празноверја, историје, књижевности, спорта, медицине и других подручја науке и живота. Стога се може рећи да она, као и остале књиге у серији "Популарна лингвистика“, пружа читаоцу и нешто више од самог језика - пружа му бројна сазнања о животу и свету у коме живи." Др Срето Танасић

Ова књига део је првог кола Прометејеве едиције "Популарна лингвистика", у оквиру које је досад штампано седам књига проф. др Милана Шипке и др Ивана Клајна, намењених подизању нивоа лингвистичког образовања и ширењу језичке културе. То су:




  • Култура говора
  • Занимљива граматика
  • Зашто се каже?
  • Приче о речима
  • Речник језичких недоумица
  • Испеци па реци
  • Страни изрази и изреке
Овај компет књига, који може бити сјајан поклон за вашег ђака или студента, заправо је поклон за читаву породицу, јер ће свако од укућана много пута бити у прилици да своје знање провери и допуни листањем ових сјајних приручника.
Цена комплета је 6.300 динара, а може се купити на десет месечних рата. Све информације на 062/ 575 037 или на сајту идавачке куће "Прометеј".
Pin It Now!

1 коментар:

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу