Нешто тражите?

недеља, 11. новембар 2012.

Одржана премијера плесног спектакла "Петар Пан" у Народном позоришту

Премијера балета "Петар Пан" у кореографији Бруса Стајвела, директора балета Народног позоришта, одржана је синоћ на Великој сцени Народног позоришта пред препуним гледалиштем.

Балет који је светску премијеру имао пре десет година у Лас Вегасу, поруџбина Балета Неваде, игран је у више америчких балетских компанија а вечерас први пут на сцени националног театра уз бурне аплаузе добро расположене публике која је уз смех пратила ведру балетску причу кореографа Стајвела.

За међународно признатог кореографа и педагога Стајвела поставка балета "Петар Пан" је испуњење животног сна, чувена прича Џејмса Берија о дечаку који одбија да одрасте њега се и даље дотиче као и сан о летењу за који је уверен да је сан сваког човека.

Балет који је поставио пре десет година на оригиналну музику америчког композитора Томаса Семанског, аутора музике за пет балета, намењен је деци, али судећи по вечерашњој премијери, у њој ће уживати и одрасли који су очарано пратили летећи плесни спектакл.

 
Брза, ефектна, духовита плесна представа у којој сви ликови сем Звончице "лете и зује" као пчеле у кошници, са технички изазовним сценама попут оне када истовремено лети неколико ликова а публика страхује да се не сударе "јер су они ипак људи", потпуно је пленила публику међу којом су деца била малобројна због касног термина премијере.

Зато су старији као деца наглас коментарисали, усхићени представом какву су дуго чекали, ведром плесном бајком у којој су солисти Балета Народног позоришта поред играчког умећа исказали и гимнастичарске вештине, посебно маестралним дуетом Петра Пана и Венди.

Јован Веселиновић (Петар Пан), Бојана Жегарац (Венди), Силвија Џуња (Звончица), Милош Кецман (Мајкл), Милош Марјан (Џон), Милица Јевић (Тигрица Лили) и гостујући играч из САД Нејтан Котам као капетан Кука даровали су публици једноставну и лепу причу, бајку о дечаку који не жели да одрасте.

Прва реприза балета "Петар Пан" је у недељу, 18. новембра у 18 сати, намењена је најмлађој публици и све улазнице су распродате.

Како је најавила управа Народног позоришта, нова балетска продукција имаће бројна извођења са терминима прилагођеним деци. Представа траје два сата са паузом, око 50 минута по чину тако да ће Народно позориште организовати и матине представе како би деца у пуној мери могла да уживају у овом плесном спектаклу. (Танјуг)
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу