Нешто тражите?

субота, 2. фебруар 2013.

Алиса у земљи чуда: Срећан нерођендан!

Вероватно најнеобичнија прича од свих коју смо вам до сада представили је управо ова о Алиси која је залутала у земљу чуда. Алиса није принцеза коју спасава принц, није ни неки драги пас – она је девојчица! А њена пустоловина је невероватно узбудљива!
Алиса је девојчица која уз сестрину причу дрема поред дрвета милујући своју мачку Дину. У једном тренутку поред ње протрчи обучен Бели Зец кукајући: „Касним! Касним!“ Радознала девојчица је одлучила да прати необичног зеца. Упала је у његову јазбину.
Прва необичност на коју је Алиса наишла су мала врата с кваком која говори и саветује је да попије течност из бочице како би се смањила. Кроз целу причу се протеже то Алисино смањивање и повећање као и сусрети с необичним ликовима попут госпође Гусенице, браће близанаца Није Шија и Него Врат, мачка Церекала љубичасте боје, а посебно весео је њен сусрет с Лудим Шешеирџијом и Мартовским Кунићем. Наиме, та два лика су славила своје нерођендане! Рођендан је само једном годишње, а нерођендан 364 пута!
На крају приче Алиса се сурећа са злом краљицом Срце која влада шпилом карата и са којом мора да игра крикет. Палице су им биле птице фламимгоси, а лоптице јежеви! Када се Алиса нашла у невољи јер је мачак Церекало поцепао краљичину хаљину, почела је да бежи и... пробудила се уз сестрин позив на чај.

Ко је написао Алису?
Причу о девојчици Алиси у Земљи чуда написао је 1965. године Луис Керол, чије је право име Чарлс Доџсон. Он је написао неколико дечјих прича, али Алиса и наставак Иза огледала (1871.) спадају у његова најбоља остварења и сматрају се правим уметничким делима. Али, Луис је писао и стручне радове, наиме, он је предавао математику на Оксфорду! Занимљиво је напоменути како је за лик своје приче Луис узео постојећу девојчицу која се звала Алиса Лидел. Према овом књижевном делу Дизни је 1951. године снимио дугометражни анимирани филм.

Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу