Нешто тражите?

субота, 23. март 2013.

Крокодокодил - први међународни фестивал књижевности и илустрације за децу!

Фестивал Крокодил од ове године има и дечје издање: Крокодокодил. Први регионални фестивал за децу у Србији, са сјајним гостима и тематским радионицама одржаће се 19. априла у Дечјем културном центру Мајдан у Београду.

ШТА ЈЕ КРОКОДОКОДИЛ?

КРОКОДОКОДИЛ је изданак књижевног регионалног фестивала КРОКОДИЛ који се од 2009. године одржава у Београду, али и другим градовима региона и Европе. За разлику од нашег централног догађаја, тродневног летњег књижевног фестивала који се одржава на амфитеатру испред Музеја историје Југославије и намењен је генералној публици, фестивал КРОКОДОКОДИЛ, који ће се први пут одржати 19. априла 2013. године у простору Дечијег културног центра Мајдан, намењен је деци узраста од трећег до шестог разреда основне школе.

КОЈИ ЈЕ ОСНОВНИ ЦИЉ ФЕСТИВАЛА КРОКОДОКОДИЛ?

Свеопшти циљ овог фестивала је оснаживање културе читања и популаризација књиге међу најмлађом генерацијом, али и оживљавање сцене дечије књижевности која је дуго времена сматрана мање важном, па и мање вредном, од књижевности за одрасле. Осим школских курикулума, не постоји ниједан систематичан програм посвећен култури читања, развоју читалачке публике и генералном представљању дечије књижевности онаквом каква би требало да буде – интересантна, живахна, паметна али и информативна и са снажним образовним карактером. То је један од разлога зашто организујемо овај фестивал – да покушамо да привучемо пажњу најмлађе генерације на аспекте књижевности које нису имали прилике да искусе – како се пише књига, и какву улогу има аутор а какву илустратор у том стварању. Основна идеја је да представимо стварање књиге као један отворен и интересантан процес, користећи при том савремен мултимедијални приступ близак данашњој деци и омладини.
Будући да фестивал КРОКОДИЛ одликује динамичан приступ организацији књижевног догађаја, уз коришћење савремених медија у циљу узбудљиве јавне презентације књижевности и јавног читања, исти принцип, премда естетски прилагођен дечијем узрасту, применићемо и на дечији књижевни фестивал КРОКОДОКОДИЛ.

СТРУКТУРА ПРВОГ ФЕСТИВАЛА КРОКОДОКОДИЛ

Овај једнодневни догађај састоји се од три дистинктне целине:

- креативне радионице
- базар
- фестивал

КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ

У радионичарским кабинетима самог дечијег кутлруног центра Мајдан организујемо четири креативне радионице посвећене великанима домаће и светске књижевности за децу. То су:

• КРОКОДОКОДИЛ - Душко Радовић
• ПИПИ ДУГА ЧАРАПА - Астрид Линдгрен
• ПРИЧЕ НАОПАЧКЕ – Ђани Родари
• ХАЈДИ – Јохана Шпири.

На свакој радионици појединачно учествује максимално 20 деце. Полазници се бирају од ученика основних школа на општини Савски венац. Радионице почињу у 10 h и трају до 12 h.

БАЗАР

Базар је централни пункт читавог догађаја који повезује његове друге елементе (радионице и фестивал). Смештен је у двориште Дечијег културног центра Мајдан. Планирано је постављање штандова с националним производима (Шведска, Швајцарска, Италија) као и оних које представљају књиге и друге дидактичке производе за децу. Базар траје од 12 h до краја читавог догађаја.

ФЕСТИВАЛ

Фестивал КРОКОДОКОДИЛ подразумева учешће истакнутих писаца и илустратора за децу из земље, региона и Европе. Они се публици представљају у пару писац – илустратор кроз интерактивни наступ који на забаван начин разоткрива процес креативне комуникације и заједничког стварања.
Пред децом ће се овог пута представити наша најистакнутија списатељица за децу Јасминка Петровић и наш цењени илустратор Боб Живковић, затим писац и илустратор за децу из Хрватске Дарко Мацан, као и ауторка Ана Ђокић.
Програм води традиционални Крокодилов водитељски пар – Иван Бевц и Круно Локотар, уз свесрдну помоћ нашег познатог писца и ТВ личности Раше Попова. Програм је праћен графичком и видео презентацијом пројектованом на два спојена видео платна која је уједно информативна и естетски и концептуално прилагођена старосној групи деце. Трајање овог главног дела програма је између шездесет и деведесет минута.


ПАРТНЕРИ У ПРОЈЕКТУ:

• ОК – Образовање и култура
• Дечији културни центар Мајдан
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу