Нешто тражите?

уторак, 30. април 2013.

Почео је "Мај месец математике"

Централна изложба манифестације "Мај месец математике", у којој ће наредних месец дана посетиоци моћи да виде, осете и истраже бројне интерактивне експонате кроз које ће бити објашњена свеприсутност математике у свету који нас окружује, отворена је у центру Београда.

У галерији Робне куће Београд, у Кнез Михаиловој улици, изложена су геометријска тела конструисана по математичким скицама Леонарда да Винчија, бактерије чијим се посматрањем кроз микроскоп уочавају различити математички облици, бројни кристали...

Посетиоци ће моћи да виде и фигуру божанске пропорције, која је представљала основу за математичке студије и основу ренесансне уметности, али и да гласају за најлепшу математичку формулу, од најједноставније "1+1=2", преко Шредингерове таласне једначине, до чувене Ајнштајнове формуле која повезује енергију, масу и брзину светлости.

Манифестација "Мај месец математике", чији је овогодишњи мото "Уздигни се изнад себе и схвати свет", наредних месец дана у 20 градова широм Србије одржаће бројне интерактивне изложбе, математичке радионице, предавања, филмске пројекције и јавне трибине.

Међународни покровитељ овогодишње манифестације у част математике је француски математичар Седрик Вилани, добитник Филдсове медаље. 
 
Комплетан програм манифестације погледајте овде.
Pin It Now!

1 коментар:

  1. Анониман2. мај 2013. 06:40

    Ovako je bilo prosle godine:
    M3 Maj = mesec matematike - Centar za promociju nauke (Beograd, 2012)
    http://youtu.be/VfXskEBp1Ec

    ОдговориИзбриши

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу