Нешто тражите?

понедељак, 27. мај 2013.

Прво позориште за бебе у Србији

Дечје позориште у Суботици ("Театар у пеленама") прво у Србији отворило сцену за бебе. Представе су намењене деци млађој од три године, укључујући и новорођенчад, а изводе се на српском и мађарском језику. Овакви пројекти за бебе, у свету постоје више од једне деценије.
Суботички "Театар у пеленама", једино је позориште за бебе у Србији. Представе су намењене деци млађој од три године, укључујући и новорођенчад, а изводе се на српском и мађарском језику.

Театар за бебе има места за свега чердесетак малишана и родитеља. Са глумцима може да се прилегне, пузи али и учи да се аплаудира.

"Ово је једно предивно искуство један предиван рад и ја нема неко објашњење каква је то чаролија која њих привуче, јер стварно нас гледају деца од само пар месеци. Гледају не трепћу и не плачу. Плачу једино док не почне", каже глумац Бранислав Трифковић.

Глумица Јелена Рашковић каже да је интересанто док у представи играте у видно поље вам уђе родитељ који широм отворених очију гледа, док минијатурна беба која не зна да седи лежи и гледа онако у штокове а родитељ широм отворених очију фасциниран.

Марци је имао само шест месеци, када га је мама Анита Немес Нагу довела у позориште. Она каже да је пратио веома пажљиво.

"Гледали смо представу "Дрво јабучице", у којој има пуно музике, песама, играју се са разним светлосним ефектима. Кажу да је ово најозбиљнија представа намењена бебама, па ипак га је јако занимала", наводи Нагу.

Театар у пеленама Дечјег позоришта Суботица постоји већ три сезоне. Овакви пројекти за бебе, у свету постоје више од једне деценије.

Директор Дечијег позоришта у Суботици Марта Ароксалши Стаменковић каже да су представе показале и да су и бебе подједнако добра публика и да добро реагују.

"Никада ни једна беба не заплаче. Напротив бебе неће кући, јер на крају представе сви заједно глумци, бебе и родитељи се играју на сцени", каже Стаменковићева.

У оквиру "Театра у пеленама" на репертоару је пет представа. На крају сваке родитељи на поклон добијају и бојанку која садржи успаванке на мађарском и српском језику. (РТС)
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу