Нешто тражите?

среда, 19. јун 2013.

Дечији програм на Београдској недељи уметности

Београдска недеља уметности (БНУ) одржаће се од 28. јуна до 7. јула 2013. године на више локација у Београду. Поред радионица и предавања из различитих сфера креативних индустрија, изложби, концерата, балканског такмичења у екстремним спортовима и филмског програма, БНУ ове године први пут организује посебан програм намењен најмлађим суграђанима, деци узраста од 3 до 6 година.

Познато је да се културне навике и интересовања код детета креирају још у раном детињству. Нажалост, услед мањка слобогдног времена, финансијских средстава и сиромашне понуде културних активности за децу, неретко наилазимо на ситуацију да малишани знају само за инстант разоноду – телевизијски програм, видео игрице и сл.

Тим Београдске недеље уметности је осмислио једнодневни програм за децу који ће бити одржан у дворишту предшколске установе „Дечији дани” (Господар Јевремова 18) 5. јула 2013 од 12 часова. Програм је конципиран као мини сајам на коме ће родитељи моћи да се упознају са културним институцијама које осмишљавају дечји културни програм, а деца ће моћи да науче како квалитетно да се забављају и друже уз музику, глуму, цртање, учење о основној хигијени, о заштити животне средине итд.

Дечји програм Београдске недеље уметности је подржан од стране позоришта „Душко Радовић”, Дечјег културног центра, Центра за ликовно образовање „Шуматовачка”, Француског института и Гете института. За развој културних потреба и навика код деце веома је важан утицај породице и околине, па је због тога дечји програм Београдске недеље уметности намењен како деци, тако и њиховим родитељима. Додатне информације можете наћи на сајту www.bnu.rs или нас контактирајте  путем мејла office.bnu@gmail.com.

Дете ће моћи да изабере кутак који му се највише свиђа:

Кутак за глуму

У овом кутку деца ће моћи да учествују у глумачкој радионици која је намењена том узрасту. Глумци ће се прво упознати са децом, а онда ће заједно направити представу коју ће деца моћи касније да изводе својим родитељима и другарима.

 Кутак за музику


У овом кутку деца ће имати прилику да се упознају са музиком ударачких инструмената и да науче како се свирају поменути инструменти. Доказано је да музика веома утиче на развој креативности код детета, а ударачки инструменти посебно су занимљиви деци тог узраста.

 Кутак за цртање и сликање


У овом кутку деца ће заједно са модераторима учити како правилно да цртају и користе прибор за цртање. Идеја је да се код детета развија креативност, али и концентрација. Сви дечији радови биће изложени у дворишту, а потом ће свако дете свој рад моћи да поклони некој драгој особи.

Кутак за читање

У овом кутку деца ће моћи да разијају своје читалачке потребе. У том делу биће организована и мала наградна игра у којој ће свако дете моћи да добије по књигу као награду.

Кутак за играчке

Играње је неизоставни део одрастања и основна дечија занимација. Ипак, потребно је да размислимо колико савремене играчке нуде деци квалитетну забаву. У овом кутку, деца ће имати прилику да се играју и развијају своју интелектуалну креативност.

 Кутак за заштиту животне средине


У овом кутку деца ће моћи да науче како да штите своју животну околину. Деца ће чути колико је важно штедети електричну енергију, бринути о свом окружењу итд. У овом кутку деца ће садити саднице и свако ће добити на поклон једну садницу о којој ће водити рачуна када оде кући.

Иако се неке од оваквих акција увелико организују у вртићима широм нашег града, потребно је да се све ове радионице обједине и презентују младим родитељима. На тај начин, родитељи могу да уоче шта њихову децу посебно интересује. За развој културних потреба и навика код деце веома је важан утицај породице и околине, те је због тога је дечији програм Београдске недеље уметности намењен како деци, тако и њиховим родитељима. (Водич за децу)
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу