Нешто тражите?

среда, 28. август 2013.

12 цака за ђака првака

Припремате свога првачића за полазак у школу, али нисте баш сигурни да је спреман за ову велику промену? Самосталност и независност су кључне особине успешног и срећног школарца. Ми вам нудимо 12 практичних савета како да му помогнете да се боље снађе.

 1) Облачење и свлачење

Крајње је време да везивање пертли престане да буде ваша брига. Фина моторика коју дете развија док се хвата у коштац са пертлама биће му преко потребна када у септембру узме оловку у руке. Наравно, увек можете ићи линијом мањег отпора и купити му патике са „чичак“ траком или, пак, оне без пертли. Ако су проблем дугмићи, практично решење су панталоне или сукње са гуменим ластишем.

2) Одлазак у тоалет

Најбитнија је рутина – брисање, пуштање воде, прање руку. Не заборавите да похвалите дете када све обави овим редоследом. Научите га да на време мисли о својим физиолошким потребама, како у школи не би прекидало час због тога што је трпело до последњег тренутка.

3) Умивање и прање руку

Рутина је и у овом случају најважнија – сви смо ми робови навика, и ако се руке увек перу у истим приликама, дете ће се сетити да то уради и када нисте поред њега. Испричајте му кратку причу о томе шта се дешава када се умивамо и перемо руке – о бактеријама које могу изазвати разне болести и сапуну и води који их спирају са наших руку и лица. На овај ће начин лакше запамтити због чега је важно да то ради.

 

 4) Употреба прибора за јело

Многа деца имају проблем са савладавањем употребе есцајга, тако да је наш савет да што више вежбате са њима. Ово је још једна активност која побољшава фину моторику, без које нема ни успешне графомоторике (покрети који се изводе приликом писања) у школској клупи. Редовно једите заједно, као породица, како би ваше дете само уочило начин на који треба да користи прибор за јело.

5) Поспремање

Научите дете да је поспремање неодвојиви део игре или неке друге активности. Када му дате Лего коцке, на пример, кажите: „Сада ћемо слагати коцкице, а после ћемо да их покупимо и вратимо на место“. Увек унапред припремите дете за мање пријатне активности и оно ће их временом прихватити као део „пакета“. Будите доследни и немојте ићи за дететом и поспремати зато што вам је у датом тренутку тако лакше него да се убеђујете.

6) Коришћење марамице

Научите дете да марамицом прекрије нос, то је нешто што већина деце лако савлада. Онда – дуни, обриши нос и марамицу баци у канту. Одржите му и кратак курс лепог понашања када је издувавање носа у питању – да треба да се труди да то чини што дискретније, без драматичних звучних ефеката и показивања садржаја марамице другима. Кажите му и шта да ради са пуном марамицом када не може да је баци истог тренутка, на пример, у току часа.

7) Дељење са другима

Разговарајте с дететом о дељењу и реципроцитету (узвраћању). Практично му објасните значај тога, и истакните добре стране дељења са другом децом на примеру школског прибора, ужине, спортских реквизита.

8) Поштовање старијих

Објасните детету зашто одраслим особама треба да се обраћа другачије него вршњацима. Прецизирајте како треба, а како не сме да се обраћа учитељици, библиотекарки, школском обезбеђењу, „теткици“. Не подривајте олако пред дететом ауторитет школе, јер тиме у очима детета омаловажавате и оно чему га у школи уче.

9) Вештина слушања

Покушајте да га научите вештинама говорења и слушања кроз игру. Нагласите када слушате, а када говорите, да бисте истакли редослед који треба да упамти. Вежбајте док дете не буде способно да стрпљиво, без упадица слуша како му причате или читате причу од неколико страна. Научите га да своја питања у вези са испричаном причом постави онда када на њега дође ред да говори.

10) Дружење

Како би се лакше уклопило у нову средину, покушајте да преко лета дете упознате са будућим школским другарима. Најбољи начин за то је да га редовно одводите на игралиште које је у близини школе, где се сигурно игра бар неколико његових будућих другара из клупе.

11) Пијење воде са чесме

Најпрактичније и најздравије је да дете у школи пије воду директно са славине, али тако да уснама не додирује лулу батерије, и не користи (вероватно прљаве) дланове. Флашице са водом само додатно оптерећују и ранац, и кућни буџет, а врло лако постају легло бактерија, јер се сваким гутљајем део садржаја из уста меша са водом у флашици. Летњи распуст је добра прилика да дете на јавним местима (у парку, на плажи, итд.) вежба пијење воде са чесме.

 

12) Решавање сукоба

Разговарајте са дететом о томе како да се постави у конфликтним ситуацијама. Објасните му кроз примере како да реагује када га друго дете удари, увреди, зачикава или игнорише. Научите га да се супротстави и заштити, како не би постало мета насилника. Разјасните детету у којим ситуацијама треба да проба само да реши проблем, а када треба да потражи помоћ одраслих.

Приредиле: Ана Велимировић и Јована Папан
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу