Нешто тражите?

четвртак, 1. децембар 2011.

Децембарски змајдани

Змајеве дечје игре већ више од две деценије у месецу децембру одржавају у част Јована Јовановића Змаја, а поводом годишњице песниковог рођења, вишедневне, разноврсне програме за децу и одрасле под називом Децембарски Змајдани.
Програмски концепт Змајдана подразумева неколико основних сегмената:
• Фестивал монодраме за децу
• Радионице и изложба мултимедијалних уметничких садржаја за децу
• промоције нових издања и стручна предавања
• додела награда Сигридруг
• додела награде за најбољи роман за децу и младе у 2011. години
• обележавање рођендана Јована Јовановића Змаја

Змајеве дечје игре у оквиру Децембарских Змајдана припремају и реализују и Фестивал монодраме за децу, који у 2011. години пуни двадесети рођендан. Идеја о овом фестивалу обједињена је у традицији специфичног драмског жанра, али и односу деце према књижевности и позоришту. Фестивал негује кратку форму играња приче на разигран начин. Фестивал монодраме пружа могућност уметнику да у сусрету са децом, као публиком и као саговорником, у интеракцији креира уметничко дело. Текстови који се изводе на Фестивалу, дела су домаћих аутора, а редитељски и глумачки их обликују како искусни аутори, тако и млади ствараоци на путу своје афирмације (студенти драматургије, режије, глуме). Избор за најбољи роман за децу и младе у текућој години и додела награде Раде Обреновић подразумева аналитичко промишљање о актуелној књижевној продукцији, и путоказ младим читаоцима као и њиховим родитељима, педагозима и библиотекарима, ка делима најзначајнијих аутора који стварају у овој уметничкој форми.
У току Змајдана, у данима који претходе 6. децембру, рођендану Јована Јовановића Змаја, промовишу се нова књижевна издања, реализују изложбе илустрација и других видова мултимедијалног стваралаштва за децу и младе. Тако ће током овогодишњих Децембарских Змајдана публика имати прилику да упозна рад илустратора Косте Миловановића, књижевно стваралаштво Игора Коларова, Поп Д. Ђурђева и Бранка Стефановића, а стручној јавности је намењена промоција књиге Наивна свест и фикција ауторке Зоране Опачић коју су публиковале Змајеве дечје игре. Посебан сегмент Змајдана чини програм Креативне радионице и уметничка пракса намењем деци и младима.
Децембарске Змајдане су подржале Управа за културу града Новог Сада, Влада АП Војводине и Министарство културе Републике Србије.
 
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу