Нешто тражите?

четвртак, 29. март 2012.

2. април - Дан књиге за децу

Од 1967. године сваког 2. априла на рођендан Ханса Кристијана Андерсена, обележава се Међународни дан књиге за децу.

Српска секција Удружења издавача и књижара (IBBY ) ове године празник обележава у Пожеги, Нишу, Рудовцима, Новом Саду и Београду.
Подржани програми и манифестације ове године имају тенденцију да се нашој деци и младим читаоцима обезбеди равноправни услови да дођу до књиге, прилике да открију њене лепоте, вредности и тајне. Зато, Српска секција IBBY , обележавање овог дана спроводи не само у једном граду, једном центру, једној улици – на једном месту , већ различитим програмима и то:

ПОЖЕГА, 02.04.2012. 12 сати , плато испред дечје библиотеке „Уз књигу се расте“
- Поздрав свету књига за децу - Мирко Марковић, пред. Националне секције IBBY -ја и Милован Мићовића, председник Општине Пожега.
- „Моја омиљена прича из детињства“ – деци читају суграђани различитих занимања
- Луткарска представа „Зунзарина палата“
- Песнички кутак Момчила Тешића (биће изложен део личних предмета песника)
- Представљање програма: „За сваку бебу књига“ (придружени члан Боокстарт), „Библиобубамара“ и „Библиопчелица“ (програми за подстицање читања), „Добре виле“ (маме - волонтери), „Пролећни маскенбал“ (деца из вртића)...
- Постер уживо – представљање пројекта „Sister libraries“ (IFLA) и изложба плаката и преведених прича IBBY -ја.

НИШ 02.04.2012. Градска кућа -Завршна манифестација Конкурса „Андерсенова бајка у песми и стрипу“ Народна библиотека „Стеван Сремац“ из Ниш, десети пут организовала литерарно-ликовни конкурс за сву децу Републике Србије. Српска секција IBBY -ја је са радошћу покровитељ овог малог јубилеја јер је тема Андерсенова бајка у песми и стрипу је била инспиративна. На конкурс је стигло 1397 радова. Жири за ликовне радове-стрипове: Дејан Дабић, Слободан Милошевић и Зоран Стефановић. Жири за литерарне радове : Миња Илијева, Мирјана Балтезаревић и Русомир Арсић. На Међународни дан књиге за децу град Ниш и Библиотека угостиће награђене малишане из разних делова Србије и приредити им програм под називом "Време Вука и Андерсена"...

РУДОВЦИ 02.04.2012. драмско читање књига „Змајевим стиховима у дечји свет песме и хумора“
Фестивал хумора за децу (члан Српске секције IBBY -ја) и ПУЛС театар из Лазаревца, Светски дан дечије књиге, обележ-авају драмским читањем књига и игроказом "Каламандарија" у сеоској школи у Рудовцима. О важности књиге за одрастање и поимање света и значај хумора као ванвременске и ванпросторне категорије у функцији читања своја искуства са најмлађим читаоцима дели Радмила Булатовић, библиотекар саветник и уредник Фестивала. За сваку прочитану песму малишани у Рудовциома освајају постер Националне секције ИББY-ја.

НОВИ САД 02.04.2012. 12 сати Змај Јовина 26 „Књиге,књиге, а не звона и прапорце “
У Међународном центру књижевности за децу биће представљање пројекта АВЕРСИ И ВЕРСИ, за ову прилиоку насловљено „Књиге,књиге, а не звона и прапорце “. После изузетне изложбе на ред је стигла репрезентативна књига редимеј антологија европских писаца за децу чији су ликови нашли на новчаницама држава Европе. Како је номинално највећу вредност (500.000.000.000.000) достигао Јован Јовановић Змај , логично је да домаћин буду Змаје дечје игре, члан националне секције IBBY -ја. Домаћин ове јединствене манифестације поводом - МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ у 2012.години биће Душан Поп Ђурђев.

БЕОГРАД 02.04.2012. у 75 огранака Бибиблиотеке града Београда „Поклон за читање “
Библиотека града Београда ће у свим својим огранцима на територији града Београда током целог дана уз сваку позајмљену књигу свим корисницима понудити на позајмицу и једну књигу за децу - као додатну услугу ПОКЛОН ЗА ЧИТАЊЕ. Биће то прилика да осе драсли читаоци, позајмљујући за себе књиге, подсете да у њиховом окружењу има оних којима уз све друго могу поклонити мало времена и пажње да заједно прочитају или бар прелистају неку лепу књигу. Деца Београда ће, такође, поводом - МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ у 2012.години добити попуст од 50% на годишњу чланарину у библиотеци. Сви новоуписани чланови, прилијком следеће посете библиотецио добијају постер Српске секције IBBY -ја.
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу