Нешто тражите?

понедељак, 14. мај 2012.

Фестивал позоришта за децу 19. пут

19. Међународни фестивал позоришта за децу биће одржан од 20. до 26. маја 2012. у Суботици, уз гостовања фестивалских представа у Војводини и другим крајевима Србије и репризу Фестивала у Сегедину, у суседној Мађарској.
Током седам дана, Фестивал ће угостити уметнике, позоришне стручњаке и студенте позоришних школа са разних страна Европе и света, као и земље домаћина, Србије.

У фокусу Фестивала биће пољско луткарство које ће бити представљено кроз изложбу лутака и плаката пољских уметника у Суботици, Новом Саду и Београду, научни скуп на дату тему, учешће студената луткарства из Бјалистока и Вроцлава у програму свечаног отварања Фестивала и кроз учешће позоришта из Пољске у такмичарском програму Фестивала.

За учешће у такмичарском програму ове године пријављено је 204 представе из 41 земље: Албанија, Аустрија, Белгија, Белорусија, Босна и Херцеговина, Бразил, Бугарска, Чешка, Чиле, Египат, Естонија, Француска, Грчка, Грузија, Хрватска, Индија, Иран, Италија, Израел, Јапан, Јерменија, Канада, Кина (Тајван), Колумбија, Кореја, Литванија, Мађарска, Македонија, Немачка, Пакистан, Перу, Пољска, Румунија, Русија (43 представе), Словачка, Словенија, Србија, Шпанија, Турска, Уједињено Краљевство и Украјина.

У оквиру званичне селекције биће приказане 23 представе из 15 земаља: Босне и Херцеговине (Републике Српске), Чилеа, Египта, Француске, Хрватске, Мађарске, Италије, Македоније, Пољске, Румуније, Русије,Словеније, Србије, Шпаније и Уједињеног Краљевства.

Иако узраст публике није строго ограничен, могло би се рећи да су циљна публика деца узраста до осамнаест година, па су се тако на репертоару и ове године нашле представе које нису све за сасвим малу децу, о чему сведоче и имена аутора по чијим делима су представе рађене: од браће Грим и Андерсена, преко Чуковског, Вилхелма Хауфа и Лајмана Френка Баума, све до Шекспира и Чехова.

Представе ће се играти на три различите локације (Дечје позориште Суботица, Народно позориште – сцена „Јадран“и Позориште "Деже Костолањи") од 21. до 25. маја. Креирање репертоара засновано је на високим професионалним стандардима, а нагласак је на разноврсности форми и приступа. Свака од представа изводи се на изворном језику, док се предност, приликом селекције, даје луткарском позоришном изразу.

О наградама ће одлучивати петочлани међународни жири сачињен од истакнутих светских позоришних уметника и театролога.

Поред такмичарског, Фестивал ће обухватити и бројне пратеће програме: 4. Међународни форум за истраживање позоришне уметности, Мајску школа луткарства, Фестивал на турнеји, репризу Фестивала у Мађарској, изложбе, филмски програм, програме на отвореном, луткарске, плесне и радионице визуелних уметности за децу, издаваштво и промоције књига.

Сви програми Међународног фестивала позоришта за децу бесплатни су за све посетиоце.
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу