Нешто тражите?

недеља, 6. мај 2012.

Посетите изложбу “Рачунам на математику”

У оквиру манифестације "Мај - месец математике", у изложбеном простору Робне куће у Кнез Михаиловој улици, отворена је изложба “Рачунам на математику”, на којој ћете ову науку упознати из сасвим новог угла."Осећам неку тежину кад се сетим математике", један је од најчешћих одговора на питање које емоције у буди појам математика.

Управо због тога Центар за промоцију науке одлучио је да се уз помоћ гусарских бродова, подморница, пчелињих кошница па и јединственог бицикла - коцкоцикла обрачуна са предрасудама о једној од најважнијих природних наука.

"Не волимо математику, имамо лоше резултате, немамо никаквих разлога да тако буде у Србији ако је другачије негде другде, а јесте другачије, ОЕЦД каже да је Србија једна од 8 земаља у којој се људи плаше математике, па ако нас је само осам ми хоћемо да изађемо са те листе и како ћемо то урадити па тако сто ћемо показати да је математика занимљива", каже Александра Дрецун, директора Центра за промоцију науке.

Овде ћете сазнати и како математика може да вам помогне да у супермаркету лакше процените на коју касу да се упутите. Довољно је да обратите пажњу на најраспрострањенију криву у природи.

"Њу можемо видети код наших ноктију који се формирају звонасто, ћелије организма такође следе гаусијан коже. Људи у редовима стају у шалтерима у облику гаусијана, то је једна крива која је свуда око нас и која је свуда присутна", рекао је Слободан Бубњевић, уредник комуникација у Центру за промоцију науке.

За разлику од апстрактне формуле коју смо ко зна колико пута сви у школи понављали, Питагорина теорема овде добија занимљивији облик.

На великој математичкој изложби можете да потапате подморнице, користите математичке формуле, да одржите гусаре на површини мора, помажете трговцима да нађу најкраће путеве по Србији као и на који начин права линија пролази кроз криву.
 
Сви програми су бесплатни а обухватају демонстрације, дечје радионице, популарна предавања, концерте, такмичења, изложбе, као и живе експонате.
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу