Нешто тражите?

петак, 25. мај 2012.

Прва обука за дуле у Србији

Како обавештава портал Најбоља мама на свету,  Удружење Снага рађања и Породично гнездо (Школа родитељства ) организују прву обуку за дуле у Србији, коју води Réka Dézsi CD (DONA) из Мађарске.
Шта заправо ради дула? Дула на порођају пружа подршку кроз сам порођај али и постпорођајном периоду што може бити од користи, на пример, женама које не живе близу породице и пријатеља. Такође, у самим породилиштима, ни доктори а некада ни бабице не могу да буду са сваком женом током целог порођаја. Доктор се обично појави на крају да „ухвати“ бебу, али можда неће бити доступан током целог периода порођаја.

Опис посла дуле укључује следеће:
Помагање разним техникама приликом припреме за порођај, од масаже до позиционирања и подсећања на дисање
Давање упутстава и подршке партнеру тако да може да пружи одговарајућу подршку
Пружање мирне и константне подршке током целокупног порођаја
Комуникација са болничким особљем
Асистирање у почетку дојења
Давање првих информација о исхрани и нези бебе и друго.

Дула није медицински радник нити служи да замени бабицу или акушера. Она је најчешће жена која је већ родила, мада то није предуслов. Она поседује страст за рађањем и поверење у женину способност да роди.

Бројне клиничке студије су откриле да присуство дуле на порођају скраћује време трајања порођаја уз смањење компликација, смањује потребу за индукцијом, форцепсом или вакумом као и стопу царског реза. Смањује мајчин захтев за епидуралном аналгезијом и лековима за умањење болова. Истраживања су потврдила да присуство дуле повећава успешност дојења, смањује појаву постпорођајне депресије и повећава осећај самопоуздања мајке.

Дула помаже жени да дође до информација које ће јој помоћи да донесе информисану одлуку, она пружа континуирану емоционалну подршку као и технике за физичку удобност попут масаже, заузимање положаја за рађање, техника релаксације. Дула на неки начин има улогу заштитнице жене и њеног сећања на рађање. Свакој жени она приступа као индивидуи, поштујући њене жеље, помаже јој, охрабрује да истраје у процесу рађања и да се што је могуће више приближи остварењу своје визије како треба да изгледа долазак на свет њеног детета. 


Детаљније информације о обуци на порталу Најбоља мама на свету.
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу