Нешто тражите?

уторак, 11. децембар 2012.

Креативни центар поклања вам књигу "Љуби ме много!"

Књига "Љуби ме много!" необичан је приручник о родитељству.
Написана је у одбрану деце, али исто тако и у одбрану родитеља, оних родитеља који желе да васпитавају децу природно, реагујући спонтано на њихове потребе, грлећи их и мазећи, полазећи од сопствених осећања, а не од правила. Аутор позива родитеље да се у одгајању и васпитавању деце ослоне пре свега на љубав и сопствене инстинкте. Овом књигом он показује да васпитавање засновано на спонтаности не мора бити погрешан избор, као што то сматрају заговорници васпитања заснованог на строгим правилима.

Издавач: Креативни центар, 2012.

 Одломак из књиге:

Зашто не желе да спавају сама

                                        (…) онај ужас који спопадне децу када се пробуде ноћу или у самоћи.
                                                                                               
Александар Дима, Двадесет година касније

Где су спавале бебе пре 100 000 година? Није било кућа, није било колевки, није било одеће. Без сумње, спавале су крај мајке или на њој, на импровизованом лежају од лишћа. Отац је сигурно спавао у близини, читаво племе би било на свега неколико метара раздаљине. Само су тако могли да преживе сан, најосетљивији тренутак у току дана. Сећање на та времена јесте обичај да супружници спавају заједно, као и нелагода (а понекад и права несаница) коју ми, одрасли, осећамо када због неког путовања морамо да спавамо раздвојени од свог партнера или партнерке. Када им муж не спава код куће, многе мајке „пуштају“ децу у свој кревет и није увек лако рећи кога од њих друштво више теши.
Можете ли замислити малу голу бебу како спава на замљи, на отвореном, на пет до десет метара од мајке и тако шест или осам сати непрекидно? Не би преживела. Морао је да постоји механизам да беба и ноћу буде у непрестаном контакту с мајком, а тај механизам поново је двострук; мајка жели да буде са својом бебом (да, упркос многим табуима који се томе противе, многе мајке још то желе), а дете по сваку цену одбија да спава само.
Спавати сам! Велики циљ одгајања деце у XX веку. Као што смо већ прокоментарисали, дете које је мајка могла да остави само, будно на земљи а да се оно одмах не побуни, већ да заспи, тешко да је могло да преживи више од неколико сати. Ако су некада и постојала таква деца, истребљена су пре више хиљада година. (У реду, не сва. Прича се да постоје деца која спавају целе ноћи спонтано и добровољно. Ако је ваше дете једно од те ретке деце, не брините се; сигурно је и оно сасвим нормално.) Наша деца генетски су предодређена да спавају у друштву.
За животињу је сан време велике опасности. Наши гени терају нас да останемо будни када осећамо опасност и да утонемо у сан када се осећамо сигурним. Осећамо опасност када се нађемо на непознатом месту и многима је тешко да заспе у хотелима јер „нису навикли на тај кревет“. Тешко нам је да заспимо без партнера или партнерке или у присуству непознатих особа.
Требало је да преседнете на други воз у непознатом граду и изгубили сте последњу везу. Два сата је ујутру, све је затворено и морате да сачекате на станици воз који иде у шест ујутру.
Замислите сада неколико различитих ситуација: а) потпуно сте сами у чекаоници; б) путујете сами, али се у чекаоници налази много људи, две комплетне породице, неколико старијих госпођа, групица извиђача; ц) у чекаоници сте само ви и пет обријаних и полупијаних глава; д) путујете у друштву мужа и још два брачна пара пријатеља. Мислите ли да бисте подједнако лако заспали у свакој од тих ситуација?


Креативни центар поклања читаоцима Детињарија 2 примерка књиге Љуби ме много! . Како да учествујете? Оставите испод текста коментар и не заборавите да напишете и своју и-мејл адресу како бисмо могли да вас контактирамо. Игра траје до понедељка, 17. децембра, када ћемо објавити резултате. Срећно!

Ево и резултата претходне наградне игре Креативног центра. Примерак књиге  "Госпођица Шпагета" освојили су: katarinavmo@gmail.com и popovicss@open.telekom.rs.

Честитамо добитницима које ћемо контактирати и-мејлом ради договора око преузимања награде. Осталима желимо више среће следећи пут. Останите уз Детињарије!  Pin It Now!

86 коментара:

 1. evo dokaz moje teorije koju vecina osporava da decu od rodjenja treba ljubiti i grliti u enormnim kolicinama. Lepo je neko rekao: nikoga visak ljubavi nije pokvario!
  Divan poklon! :-)
  olivera.v@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 2. Super!
  nenadicdejana@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 3. bas dobro bi nam dosla knigica za paketic :)krsticstevka@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 4. Divno. :)
  sharliza75@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 5. decu treba ljubiti i grliti sto vise i cesce :)
  danijelalabudovic@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 6. knjiga bi dobro dosla za nasu pedijatrijsku biblioteku
  ivanajovanovic1976@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 7. Divna knjiga za roditelje.
  najdanovici@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 8. kako rastu deca,u cemu je fora?decu mazite i grlite sto vise...da vam rastu kao trava posle kise:)
  dragana.danilo@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 9. prelepa knjiga
  nisevljanka@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 10. Jos uvek nemam svoje dete ali sam vaspitac po struci i verujem da bi mi ova knjiga pomogla pri usavrsavanju :) Jer DETE JE DETE, bilo licno ili od nekog drugog! Puno pozdrava za Detinjarije :D

  ina.susek@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 11. nama roditeljima nije nikada dosta ovakve literature, cak i kada mislimo da nesto znamo... steta sto poklanjate samo dve knjigice, jer bi mozda vise roditelja nastavilo neprestalno da "cmace" svoju decu! hvala vama nase drage detinjarije :-)
  tatjana_obradovic@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 12. Ljubi, ljubi, al glavu ne gubi! mmmmilica@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 13. Hocu ja ovu knjigu!!!!!
  jelenabanovic79@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 14. :****, je tako??? :)
  radazdravkovic81@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 15. Ova knjiga bi bila idealna za nas,ja sam u ulozi Petra Pana a moja zena po mojoj proceni strozija nego sto bi trebalo...tako da bi nam ova knjiga pokazala pravi put :)
  branepolovina@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 16. Knjiga za sve roditelje i one koji ce to tek postati!
  milosevic-jelena@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 17. Svaka nova knjiga sa ovom tematikom je nova sansa za nasu decu da postanu bolji ljudi,zato citajmo i ugradjujmo u te lepe glavice sto vise.. a za poljupce uvek glasam,ja mojoj deci uvek govorim "od ljubavi se raste".
  natalija.milic@austrian.com

  ОдговориИзбриши
 18. Imati dete, znaci imati SVE.Moj sin je u meni probudio neko neko novo nepoznato osecanje.Ucinio me je posebnom, vaznom, voljen om,Ljubim ga stotinu puta na dan, a kad zaspi znam i da zaplacem od srece.Od kada je on tu u mom zivotu,on lici na neku uzbudljivu knjigu.On me razveseljava kada sam tuzna, nasmeje kada mi se placa.Uspavljuje me zagrljajima, budi poljubcima.To malo bice zna voleti vise od ikoga.
  Nas jutarnji ritual:100 poljubaca za dobro jutro...pa onda šolja mleka

  Voleli bi da dobijemo knjigu da je posle našeg jutarnjeg rituala citamo....
  a13maj2007@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 19. divna knjiga :)
  anaarts16@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 20. Mnogo, mnogo me ljubi! cudesaodkesa@hotmail.rs

  ОдговориИзбриши
 21. Cmok cmok cmok
  creemers@sezampro.rs

  ОдговориИзбриши
 22. Ljubilica!:)
  cicafaca@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 23. Jedna kineska poslovica kaze otprilike ovako: Nosite decu u narucju dok su mala da ih ne biste nosili na ledjima kad porastu :-)
  gagadraga@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 24. Bas bih puno volela da je imam! Marijaceslava@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 25. Predivnooo ja moje dete poljubim 50000000000000000000000000000000000000000000000000000000 puta dnevno a i ona mene
  ivanov.dj.marina@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 26. Super. Volela bih ovu knjigu
  ksenijam@ovi.com

  ОдговориИзбриши
 27. Odlicna knjiga
  darkovakarov@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 28. Potpuno se i apsolutno slazem...
  mirjanaidragan@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 29. Svaki put :*****
  dusaniveta@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 30. Vaspitati dete prirodno, instiktivno, spontano bez previse normi, osloniti se samo na ljubav, zvuci divnoooo. Da li je to moguce, ja ne znam a pomozite! :-*
  radmilabasta@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 31. superiska
  ekulevska@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 32. odlican izbor
  mojkapric@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 33. disciplinu uce vec u vrticu, strpljenjem se uce u skoli, upornost ce nauciti na fakultetu, istrajnost na poslu...a mi smo tu da im uvek dajemo ljubav - samo tako ce osetiti istinsku srecu.
  jelena.janicijevic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 34. Ja moja dva decaka ljuuubim mnooogooo svaki dan :)
  majarudez@gmai.com

  ОдговориИзбриши
 35. ovo je za sve nas koji smo ljubili mnogo i zelimo jos

  primaria777@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 36. lepo♥♥♥,nevenkasimic68@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 37. Vase knjige najbolji su izbor za decu svih uzrasta, kao i za njihove roditelje! Nasa kuca zatrpana je vasim izdanjima!

  ОдговориИзбриши
 38. Divno je kada spavate sa svojom bebom. Pa cak i kad prestane da bude beba, ta blizina uvek pruza mir. jzupunski@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 39. Odlicno dopada mi se nacin na koji opisuje povezanost deteta sa majkom :)
  stefanovic.marijastefanovic.ma@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 40. Nasim malim andjelima cistih i neiskvarenih dusa ljubav je jedini pradvi dar! Nazalost, cesto mi kao roditelji pogresimo, negativnom emocijom ili , zatrpani raznoraznim savetima o pravilnom postupanju sa decom, sto sa neta, sto iz knjiga, sto saveta sa strane, u zelji da pomognemo detetu, izgubimo se...Cini mi se da je samo ljubav te instinktivni put u odgajanju deteta najblizi tim malim bicima. Treba ih svakodnevo darivati toplinom, neznoscu i osluskivati njihove otkucaje, umirivati ih poljupcima...da bi bili uvek srecni!
  <3 mama Ana

  ОдговориИзбриши
 41. Nema vece carolije od zagrljaja i poljubaca koji razmenjuju roditelji i deca!Kada mi moja cetvorogodisnja cerka stavi svoje tople rucice na obraze i poljubi me ,kako ona kaze "da pukne" ja se potpuno istopim :-)
  Uvece,kada zaspi,dugo je grlim,ljubim i gledam i pomislim svaki put koliko sam srecna!
  radojkovic.ivana@ymail.com

  ОдговориИзбриши
 42. divan poklon i divna knjiga.. :)
  zelimo je i mi... :-*
  house4design@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 43. Već ih ljubim puno...a moglo bi i još više...
  perunicic.jasmina@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 44. Ljubavi prema deci nikad nije previše!
  milan.nikolic.ns@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 45. Ovo je knjiga koju treba imati svaki roditelj
  sandramiletic_@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 46. Zelimo je i mi!!!! :*****

  ljubicica62@gmail.com

  Hvaaalaaa!!!!!

  ОдговориИзбриши
 47. Odličan naslov!!!
  milenatomic86@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 48. dobro bi nam dosla :D
  naki.naka@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 49. Hvala na podršci da decu ljubim, mazim, grlim........... Ko pokazuje ljubav, ne može pogrešiti!
  draganacrnjanski@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 50. Znacila bi mi knjiga pogotovo za mog muza sa kojim se sporim oko slicnih tema.
  aleksic.ana@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 51. Zasto da ne?! Oni brzo odrastu, samo jednom imaju sest mjeseci, godinu, dvije godine... i trebaju nas, nasu ljubav,paznju i poljupce. Sve sto propustimo vise ne mozemo vratiti pa nadoknaditi...

  sandrag_83@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 52. Оооо како ми је драго што прочитах овај одломак. Нађох потврду за своје мисли и осећања.
  Мама сам троје дивне деце (четири године, две године и пет месеци) и маштам о довољно великом кревету да се сви удобно сместимо. Увече се успављујемо тако што се дуго мазимо и држимо за руке, читамо приче. Често цела мала екипа преспава ноћ код нас у кревету. Тата се буни... А ја се сетим свог детињства и пробуде се у мени сва она мучна осећања која су била узрокована маминим одсуством. И не дам са се моја деца тако осећају.
  Е књига нам треба за тату, да њега заједнички убедимо.
  Велики поздрав!
  gaga_vel@operamail.com

  ОдговориИзбриши
 53. Dodir uvek prija,a poljupci ulivaju poverenje !Pravi izbor cmok cmok sto vise i cesce to bolje!izmecu poljubaca nije lose nesto procitati nadam se da ce tmo biti ova divna knjiga. matic_ksenija@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 54. Kreativni centar me je prijatno iznenadio. Moram da priznam, da se saveta iz knjige, koju su takodje oni izdali "Naucite dete da spava", nikad nisam pridrzavala, jer je suprotno mojoj laickoj filozofiji roditeljstva koja podrazumeva sve navedeno u odlomku iz nove knjige koju zarko zelim! :)
  mich.jovanovic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 55. Zaista me nasmijalo pitanje, da li bi smo mogli zaspati u svim ovim situacijama,zasto me nasmijalo, pa ja imam troje djece koji mi svu snagu uzmu i ja bi zaspala sigurno u sakoj situaciji.(neznam za ove ćelave,hehehehe mnogo volimo da čitamo vaše knjige SVE)

  ОдговориИзбриши
 56. Divno..Bas bih voljela da je imam u svojoj maloj kucnoj biblioteci. dejanagljivica@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 57. super naslov a i knjiga

  gosanks@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 58. prelepo
  srecica_80@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 59. "....zato decu mazite i ljubite sto vise, da vam rastu kao trava posle kise..."
  natasa25m@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 60. Odličan poklon
  todoricn@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 61. Knjiga je uvek lep poklon
  ana_vukasin@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 62. Odličan poklon za predstojeće praznike
  vukasin@neobee.net

  ОдговориИзбриши
 63. Volela bih da se i nama jednom posreci,nadam se da je ovoga puta knjiga nasa!Imam ih dvoje a na putu i trece!

  ОдговориИзбриши
 64. Zaboravih mejl gaga.kaja@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 65. Kreativci,kreativci vi ste moji ljubimci.Nova knjiga nova tema meni vaspitacu kraja nema :)!!!!!veselinkaandric@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 66. nikada nista nismo dobili ,pozzzz

  ОдговориИзбриши
 67. Bas lepo!
  mille@sezampro.rs

  ОдговориИзбриши
 68. Jedva cekam da procitam!
  spetakovic@yahoo.co.uk

  ОдговориИзбриши
 69. Prelepo
  hristi981@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 70. Sjajna knjiga!

  biljamandic@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 71. ovog puta je nasa.....pa i mi da dobijemo bre nesto...petkovicigor@ymail.com

  ОдговориИзбриши
 72. Bio bi to lep poklon..

  gilebgd12@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 73. Lep poklon za nekoga
  z.mile@yahoo.com

  ОдговориИзбриши

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу