Нешто тражите?

уторак, 18. децембар 2012.

Божићни поклон концерт на оргуљама за децу у суботу

У суботу, 22. децембра од 13.00, 14.00 и 15.00, у фрањевачкој цркви Свети Иван Крститељ у Земуну (Штросмајерова 6) биће организовани јединствени, бесплатни божићни концерти за децу стручњака за оргуље Вишње Димитријевић и Марије Дружијанић, а од 18.00 и бесплатан концерт на виолинама.
Деца ће сазнати зашто оргуље зову краљицом инструмената, како се уопште свира овај необичан инструмент, зашто је састављен од толико високих цеви и зашто су неки од највећих композитора посветили своја дела баш оргуљама, а биће у прилици и да се сами окушају на овом старом инструменту и да одсвирају нешто уз помоћ оргуљашица.

Реч је о још једном необичном концерту за децу који организује “Киссароо” – Центар за културу и информисање, у сарадњи са организацијом “Мах – клуб поштовалаца времена”, Факултетом музичке уметности, а уз подршку Центра за промоцију науке. Као што је уобичајено на “Киссароо” концертима, неће бити класичних седишта, већ ће деца моћи да седну, легну, наместе се како им је воља на јастуцима разбацаним по поду, и да потпуно опуштено уживају у музици.

Биће организоване занимљиве, едукативне радионице намењене основцима. Будући да се оргуље махом могу срести у католичким црквама, Бранко Најхолд, аутор књиге “Земунске цркве”, откриће им тајне старе фрањевачке цркве, како је она настала, те откуд толико различитих цркава у Земуну и зашто се у овом делу града славе два Божића одвајкада. На божићним радионицама деца ће имати прилику да се опробају и у прављењу традиционалних божићних венчића, умесе неке од старих новогодишњих украса од теста, или пак нешто нацртају, отпевају… То ће уједно бити јединствена прилика за децу која припадају другим религијама да се упознају са католичким причама о Божићу, песмама и обичајима који су за њега везани…

Циљ предстојећег догађаја је да се деци на необичан и занимљив начин приближе култура и наука, али је то уједно и прилика да деца различитих религија међусобно комуницирају, размењују искуства у вези са прославом Божића и других верских празника, обичајима, да развијају верску толеранцију.

Улаз на концерте и радионице је бесплатан, али је број места ограничен, те је обавезна пријава преко Фацебоок странице поведиме.инфо или преко мејла pr@povedime.info. После пријаве биће послата електронска карта за један од три концертна термина. Карта важи за једног одраслог и највише троје деце.
Pin It Now!

1 коментар:

  1. Nadam se da nije kasno za prijavu i da su radionice prilagodjene trogodisnjacima :) ?
    nina.belgrade@gmail.com

    ОдговориИзбриши

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу