Нешто тражите?

петак, 7. децембар 2012.

Снежана и седам патуљака је на киосцима!

Снежана је још једна Дизнијева принцеза која има тешку и необичну судбину и коју на крају спашава принц. Попут Пепељуге, Снежана више нема родитеље, а њена маћеха је претворила у слушкињу и зла је према њој. Постоји сличност и између Снежане и Трнове Ружице, наиме обе су утонуле у вечни сан из којег их пољупцем буди принц. Обе су своје одабранике упознале раније. Младићи су се заљубили у њих када су чули предиван глас док су певале. Али, оно што има само Снежана, а ни једна друга су... седам патуљака!

Једна од најстаријих бајки причаних деци је ова о Снежани и седам патуљака. Попут Пепељуге, ни Снежани не припада положај принцезе који јој је рођењем намењен. И то управо због злобне маћехе љубоморне на њену љепоту. Њена маћеха, зла краљица има чаробно огледало које неуморно испитује: „Огледало, огледалце моје најлепши на свету ко је?“ и задовољно се смеје када јој огледало одговара да је то она. Међутим, једног дана огледало одговори како је најлепша њена пасторка Снежана. Бесна краљица нареди ловцу да одведе девојку у шуму и убије је. Али, кад је ловац видео крупне, тамне очи и бело лице невине девојке, смиловао се и рекао јој истину. Тако се наша јуњакиња нашла у шуми, али уз помоћ шумских животиња ускоро поналази празну колибицу. Вредна девојка, одмах је посепремила кућу. Од умора је заспала. Уснулу Снежану, по повратку из рудника, проналази седам патуљака. Били су то: Уча, Срећко, Кијавко, Поспанко, Стидљивко, Љутко и Тупко. И сви су се спријетељили са Снежаном па чак и Љутко коме никад ништа није било по вољи. Тада краљица смишља опаки план: претвара се у старицу и Снежани нуди отровну јабуку од које принцеза пада у вечни сан. Принц, који је у потрази за лепом, црнокосом девојком предивног гласа у коју се заљубио, наилази и види је како спава у кристалном сандуку окружена уплаканим патуљцима. Принц је пољуби... и врати у живот. Наравно, Снежана и њен драги су се веначали и живели срећно до краја живота. А патуљци су били редовни и драги гости свих њихових забава у дворцу.

КО ЈЕ НАПИСАО СНЕЖАНУ?

Браћа Грим, Јакоб и Вилхелм, светски познати немачки писци прича и бајки за децу под утицајем разноразних извора писали су своје предивне верзије и нове бајке о принцезама које прати лоша судбина и које увек спашавају заљубљени принчеви. Своју прву верзију Снежане написали су 1812. године, да би 1857. понудили нову верзију.
А први Дизнијев анимирани филм био је управо о Снежани и седам патуљака и то давне 1937. године.
Pin It Now!

1 коментар:

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу