Нешто тражите?

петак, 14. децембар 2012.

ПИНОКИО – од дрвеног лутка до дечака!

Вероватно нема детета које не зна ко је Пинокио и што се дешава с његовим носићем кад лаже. Већ више од сто година учи децу широм света како су му истина и несебичност помогле да од дрвеног лутка постане дечак од крви и меса!

Мајстор Ђепето, врсни дрводеља, био је усамљен и много је желео да има сина. Направио је дрвеног лутка и назвао га Пинокио. Једне ноћи лутка је посетила вила и оживела га! Али дечак није слушао свог оца и запао је у многе невоље, а замислите - волео је и да лаже! Ипак, уз помоћ пријатеља цврчка, на крају се све срећно завршило, а отац и син наставили су живот у слози и љубави.
Пинокијева невероватна пустоловина одвија се као сан од шарених боја, који пружа акцију и нежност, заплет и чаролију.

ПОДАТАК ВИШЕ

Аутор „Пинокиа“ Карло Лоренцини (1826-1890), рођен је у Фиренци. Започиње каријеру као новинар, а 1875. године преводи бајке Шарла Пероа и то га подстиче да се бави писањем за децу. Писао је под псеудонимом Колоди. Прво поглавље необичних доживљаја лутка Пинокија објављено је у дечјим новинама 1881. године и одмах постигло велики успех. 1883. године објављена је књига о Пинокију коју познају сва деца света.
Прича о Пинокију постала је тема бројних сликовница, представа и анимираних филмова, а најпознатији анимирани филм снимио је 1940. године Волт Дизни.
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу