Нешто тражите?

уторак, 26. март 2013.

Исол – добитница престижне Астрид Линдгрен меморијалне награде за 2013. годину

Име добитника награде АЛМА за 2013. годину познато је од данас у 13 сати, када је одлука жирија прочитана у шведском градићу Нас, родном месту Астрид Линдгрен, што је уживо преношено учесницима и посетиоцима 50. Међународног сајма дечје књиге у Болоњи.


Исол је илустраторка, графички уметник, ауторка стрипова, писац, компизиор и певачица. Рођена је 1972. и живи у Аргентини. Према речима жирија ове престижне награде, Исол ствара посматрајући свет дечјим очима. Њене сликовнице трепере од енергије и набијене су осећањима, а њен допринос илустрацији за децу је у њеној иновативности, ослобађајућем хумору и успешном померању граница.
Исол је писац и илустратор 10-ак сликовица, а годинама сарађује и са аргентинским песником Хорхеом Луханом чије збрирке обогаћује својим сликама и цртежима. Њени радови објављени су досад у 20-ак земаља.
Награда АЛМА биће јој уручена на церемонији која ће се одржати 27. маја у Стокхолму.

Astrid Lindgren Memorial Award – ALMA утемељена је 2002. године, после смрти чувене списатељице за децу. Ову међународну награду утемељила је Шведска влада а води је Swedish Arts Council у Стокхолму. Награда се додељује сваке године једном живом писцу, илустратору или промотеру читања, за укупан допринос на подручју књижевности за децу и младе и износи 5 милона шведских круна. Додељује се за високе уметничке домете и хуманистичке вредности у духу Астрид Линдгрен а има за циљ јачање интереса за дечју књигу у свету и промоцију дечјих права.



Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу