Нешто тражите?

среда, 27. март 2013.

Креативни центар поклања вам два нова романа!

Едиција Свет је један богатија је однедавно за још два романа. Та серија тренутно броји чак 58 кратких, тематски веома занимљивих романа у којима се разматрају проблеми младих и понекад тежак искорак из детињства у свет одраслих. Познати писци за децу и младе из различитих крајева света с много разумевања пишу о јунацима који на путу сазревања откривају себе, суочавају се са светом, разноврсним срединама и боре се за сопствени идентитет.


Заменити породицу? На ту идеју сигурно никада не би дошли ни Оле ни његова рођака Аника. А и зашто би? У њиховој кући увек се нешто догађа, што није нимало чудно будући да под истим кровом живе две породице. Али онда се код њих доселила и бака, па је живот у породици Калман озбиљно уздрман. Тада је настао прави хаос! Комшија Шнајдер одједном више никога није пуштао да уђе у шупу у дворишту. Да ли се можда у њој сакрио одбегли заробљеник о коме су сви причали? Деци је било јасно – да би све опет постало онако лепо као што је било раније, потребан им је заиста добар план.

КАД СЕ МОЈ БРАТ ПОПЕО НА ОРМАН
Аутор: Сабина Нојфер
Илустратор: Александар Стојшић
Издавач: Креативни центар, 2013.

Једног дана за време ручка један дечак толико се посвађао са татом да је одлучио да се попне на орман и остане тамо заувек. Дани су пролазили, а он никако није хтео да сиђе. Сестри је веома недостајао, мама је била страшно забринута, а тата се толико наљутио да се зарекао да ће га натерати да сиђе. Пробао је све: и да се попне на орман и да му прети страшним причама, чак је понудио и награду ономе ко успе да спусти мог брата...

Ове књиге су издања из пројекта Креативног центра који је подржан и финансиран уз помоћ европске комисије - програма културе EACEA 2007-2013. 
Креативни центар поклања читаоцима Детињарија 2 примерка књиге "Хаос у породици Калман" и "Кад се мој брат попео на орман".
Како да учествујете? 

Оставите испод текста коментар и напишите које породичне теме би савремене књиге за децу требало да обрађују?
 
Не заборавите да напишете и своју и-мејл адресу како бисмо могли да вас контактирамо. 

Игра траје до среде, 3. априла, када ћемо објавити резултате. Срећно!

Ево и резултата претходне наградне игре Креативног центра. Оставили сте 71 коментар, а по примерак књиге Архитектура освојили су anajovanovic79@gmail.com и jasnicadjurdjevic@gmail.com.
Честитамо добитницима које ћемо контактирати и-мејлом ради договора око преузимања награде. Осталима желимо више среће следећи пут. Останите уз Детињарије!
Pin It Now!

65 коментара:

 1. Анониман27. март 2013. 08:19

  Porodicni odnosi, vaspitanje, pubertet i sl. Mi za sada najvise volimo da citamo da puknes od smeha ali uskoro cemo se baviti i drugim temama. Obe knjige su interesantne ali vise bismo voleli ovu drugu jer imamo slicnu situaciju u kuci brat i sestra kao pas i macka :) naravno ako je mi osvojimo...
  natap980@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 2. Анониман27. март 2013. 08:23

  prednost temama koje isticu vaznost obrazovanja.. i teme o prednostima zdravog zivota te bavljenja sportskim aktivnostima..
  muhica80@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 3. Mislim da decu salno treba uciti kulturi lepog ponasanja i resavanju medjusobnih konflikata...
  suzanapetrovic79@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 4. Анониман27. март 2013. 08:59

  divno, divno radujemo se poklonu :)
  anaarts16@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 5. Анониман27. март 2013. 10:28

  prelepo,bas bi nam dobrodosao ovakav poklon

  gosanks@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 6. Анониман27. март 2013. 13:44

  BAs lepo.
  creemers@sezampro.rs

  ОдговориИзбриши
 7. kako je lepo deliti i biti nesebican,pomagati....
  ivanamilovanovic30@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 8. Анониман27. март 2013. 13:53

  У конфликтним ситуацијама међу децом сами родитељи налазе се на великом задатку „ Како да науче децу да се лепо слажу“.
  Volela bih da se ta tema lepo predstavi deci u nekom od narednih romana.

  anita.bukovic@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 9. Анониман27. март 2013. 14:34

  deliti sa drugarima,biti velikodusan...
  ekulevska@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 10. Анониман27. март 2013. 14:35

  skromnost,pazljivost...
  mojkapric@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 11. Анониман27. март 2013. 14:36

  darezljivost,prijateljstvo...
  inestasic@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 12. Predlozila bih sledece teme kako tehnika(prvenstveno mislim na kompjuter) utice na deciji drustveni zivot , igrajmo se zajedno (igre u kojima bi mogla da ucestvuje cela porodica), poverenje izmedju dece i roditelja i kako ga steci :)
  jasmina.isic1992@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 13. Анониман27. март 2013. 15:22

  tema 1: TV i razni uticaji - kako nauciti dete da ono sto tv reklame porucuju nije uvek dobro za njih (npr.slogan za igracke sakupi ih sve! i sl.)
  tema 2: kako pomoci drugu da nacrta jelku, a da to ne uradite umesto njega
  tema 3: 1000 zasto i 1000 zato za 21.vek /pojmovi,dogadjaji,umetnicka dela,muzika...
  jelena.janicijevic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 14. Анониман27. март 2013. 15:43

  o porodicnoj harmoniji,drugarskom odnosu sa roditeljima,ljubavi u porodici
  hristi981@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 15. Анониман27. март 2013. 16:52

  Alkoholizam, narkotici..
  S obzirom na to da je česta pojava u društvu i da je veliki broj porodica pogođen ovim problemom, korisno bi bilo upoznati i informisati decu o štetnim posledicama i zavisnosti.

  ceciji2000@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 16. Анониман27. март 2013. 17:10

  Razvod roditelja, rešavanje problema koje razvod donosi, njegove posledice i uticaj na dete.

  bokitb0@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 17. Анониман28. март 2013. 01:23

  Razgovor i zajedničko učenje o porodičnim temama i odnosima između roditelja i djece sigurno je uveliko olakšano postojanjem ovako "namjenski pisanih" romana i priča. Kada se roditelju učini da nema riješenja za neki problem od velike su pomoći nenametljive pričice koje u sebi kriju odgovore.
  Roditelji smo 2,5 god. dječaka koji će uskoro dobiti dva malena drugara-dva brata. Od prvog dana smo ga uključili u sva dešavanja u vezi svega što se tiče dolaska mališana na svijet. Veoma je razuman i pažljivo sluša kada mu pričamo, ali nismo sigurni da smo baš svjesni šta nas sve očekuje i kakve će reakcije biti kada se bebice stvarno rode. Tako da bi neka od sledećih tema mogla da se bavi pripremanjem prvorođene dijece na činjenicu da oni više neće biti sami i jedini, i u centru pažnje, da pomogne roditeljima da se bolje pripreme, a i djeci kako da budu pažljivi, da dijele i čuvaju svoju malenu braću ili sestrice...
  ivana198100@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 18. Анониман28. март 2013. 01:50

  ZVUCE KAO DOBRE KNJIGE! MOZDA PRAVE ZA RESAVANJE ODREDJENIH SITUACIJA U PORODICI. DOBRA TEMA ZA PERIOD KOJI NAM PREDSTOJI!!!!
  oliverapetrovic76@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 19. Анониман28. март 2013. 03:39

  Neke simpaticne forice i fazoni kako da se dete na kulturan, fin i zabavan nacin odbrani od napada ne tako kulturne i vaspitane dece.
  msburic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 20. Анониман28. март 2013. 04:14

  :)
  Otkrivanje čarolije i razvijanje ljubavi prema umetničkoj, klasičnoj muzici, uz kratke biografije velikana, lepe ilustracije i priložena dela istih na cd-u.. Lep paketić za čitanje, slušanje, razvijanje mašte i kreativnost..
  borota02@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 21. Анониман28. март 2013. 04:15

  Kako se izboriti sa fobijama i strahovima?
  Ja sam se kao dete plašila da ostanem sama kod kuće i imala sam strah od odvajanja od roditelja koji sam, moram priznati, jedva nekako uspela savladati kad sam krenula na fakultet. Mislim da današnji tempo i uslovi života, sva dešavanja oko nas, sve više donose deci strah od nasilnika i terorista, strah od čudovišta (današnji crtaći su ih prepuni).
  Kako savladati strahove?

  duska.djajic@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 22. Анониман28. март 2013. 04:17

  Roditelji nemaju baš mnogo vremena za decu, uglavnom rade po ceo dan. Deca se osećaju usamljeno, tako da mislim da bi tema trebala da obrađuje usamljenost i vreme koje deca provode sami dok se roditelji ne vrate sa posla.
  jasnadosic@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 23. Анониман28. март 2013. 04:33

  Predivne knjgice.
  najdanovici@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 24. Анониман28. март 2013. 05:08

  Volela bih da objavite knjigu o zdravoj ishrani beba, ali pod tim ne mislim na knjigu recepata svega i svacega, vec bi o tome trebalo da pise neko od strucnjaka za tu oblast...Knjiga bi trebalo da sadrzi grupe namirnica koje se "slazu" i vreme njihovog uvodjenja, kao i namirnice koje mogu zameniti beli secer, belo brasno i tome slicno. Bilo bi lepo ukoliko bi neko od strucnjaka objasnio zasto kombinuje odredjene vrste namirnica u decjoj ishrani. Lako cemo kad dete predje na rezim ishrane odraslih, ali problem je onaj period do dobijanja svih zubica. Mene zanima kad se mogu uvesti stvari kao sto su laneno seme, jabukovo sirce, djumbir, kari...Toga nema ni u jednoj knjizi na nasem trzistu. Toliko od mene. Srdacan pozdrav!
  alfmirka@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 25. Анониман28. март 2013. 05:31

  Kako utiču na decu savremeno društvo i uslovi u kojima odrastaju?
  Kako izbeći opasnosti na internetu, na ulici, u školi, pri susretu sa nepoznatim osobama, sa narkoticima, alkoholom, navikama koje stvaraju zavisnost? Kako izgraditi sopstveni i pravilan stav? Kako ga (od)braniti?

  bsdjajic@teol.net

  ОдговориИзбриши
 26. Knjiga treba da obuhvata teme koje obuhvataju "Hvatanje u koštac" sa izazovima i peoblemima koje ono nosi.
  One bi mogle ovako da glase:
  "Odvoj tatu od kompjutera",-interaktivna igrica koja razvija kreativnost
  "Igre u prirodi-mnogo mi je lepše napolju"-sa milion osmišljenih igara:lastiš, školice, igre u pesku, šator, žmurke, ćorava baka....
  Takođe je važno pitanje vršnjačkog nasilja, pa se tu može dati sijaset dobrih primera i saveta kako se pravilno postaviti u takvim situacijama, npr:
  "On nije ok. ali ja jesam"

  ОдговориИзбриши
 27. Анониман28. март 2013. 07:30

  S obzirom da imam sina predskolarca, i da sam samohrana majka, smatram da je najbitnije sa decom razgovarati, i objasniti im sve sto je vazno na njima razumljiv nacin.. ja sa mojim detetom dosta razgovaram o bontonu, lepom ponasanju, prvim simpatijama, razlicitosti u drustvu, o porodici i pitanju razvoda i problema koje on donosi, o obrazovanju i znacaju istog, o vaznosti sporta za zdravlje deteta, o muzici, zdravoj i pravilnoj ishrani, nezi i pranju zuba,.... pa su to i moji predlozi za ovu nedelju.... aleksandra78@live.com

  ОдговориИзбриши
 28. Анониман28. март 2013. 12:09

  Nedavno je u komšiluku preminuo nama veoma drag čovek, koji nam je bio kao član porodice. Moja unuka je bila jako tužna i potresena.Počela je da se plaši da ćemo svi iz kuće poumirati i noćima nije mogla da spava. Neprestano je postavljala pitanja na tu temu: zašto ljudi umiru? kad ćemo mi umreti? gde je sad ta osoba? i niz druguh pitanja. Zato ove sedmice predlažem temu: susret sa smrću (bliske i drage osobe).

  slobodankatomic@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 29. Анониман28. март 2013. 15:44

  uvek najbolje od kreativnog centra

  zokagasa53@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 30. Анониман28. март 2013. 15:45

  Јухууу, ала нас пронађосте! :-) "...будући да под истим кровом живе две породице". А испод тог крова толико ситуација које би могле да послуже као теме неких књига за децу. Ево пар тренутних и врло конкретних:
  - Милан (11 год) покварио компјутер покушавајући да инсталира игрицу (што му је било строго забрањено). Како саопштити родитељима?
  - Ива (10 год) пати јер је пар другарица из одељења већ неко време игнорише. Како да убеди родитеље да преспава код другарице? Хоће на часове сликарства за које се нема довољно новца а и она никако да то заслужи добрим успехом у школи.
  Има ли решења за ове тешке муке? :-)
  Велики поздрав!

  nbjs@yopmail.com

  ОдговориИзбриши
 31. Анониман28. март 2013. 16:32

  Nedostaju nam price o onim tradicionalnim vrednostima koje su bile bitne nasim bakama i
  dekama, ali ne tako da ih ucine zastarelim i prevazidjenim, vec da im vrate snagu u decjim ocima...
  price o postenju, casti, cistom obrazu, postovanju, dostojanstvu, moralnim pobedama...Mozda to ne lici na porodicne teme danas, ali nekad su to bile price za laku noc koje su deke pricale svojim unucima..
  darkobogojevic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 32. Анониман28. март 2013. 17:43

  O odrastanju sa bracom i sestrama, o postovanju i kulturi starijih...
  co.jovanovic@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 33. Анониман29. март 2013. 00:53

  Zanimljive su.
  mille@sezampro.rs

  ОдговориИзбриши
 34. Анониман29. март 2013. 00:54

  Volimo kreativni centar!
  creemtamy@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 35. Анониман29. март 2013. 01:12

  Lepo ponasanje, postovanje starijih i sve teme u okviru bon-tona.
  nenadicdejana@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 36. Анониман29. март 2013. 03:56

  Kreativni centar ima sjajne knjige....
  cvanja22@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 37. Pubertet, razlicitosti medju decom (deca sa hendikepom, maltretiranje vrsnjaka, kako pobediti lenjost deteta...

  ansev@drenik.net

  ОдговориИзбриши
 38. Анониман30. март 2013. 08:52

  teme hm pa kako da im produzimo detinjstvo, kako da sto kasnije odrastu. oliverap@telekom.rs

  ОдговориИзбриши
 39. Анониман30. март 2013. 08:54

  moralne vrednosti,rasnu i versku toleranciju i i prijateljstva,jer mi se cini da sve to nedostaje nasoj generaciji........
  visnja85@gmail.com Ana Savic

  ОдговориИзбриши
 40. Анониман30. март 2013. 09:11

  O postovanju straijih, toleranciji, postenju, dostojanstvu, skromnosti...
  tanjamitrovic35@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 41. kreativni centar je najbolji. stvarno imate mnogo poucnih i zanimljivih tema
  colicmarinabudva@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 42. Анониман30. март 2013. 09:59

  Uvek dobre stvari od kreativnog centra...
  jedna knjigica nama
  milicica1990@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 43. Pubertet, različitosti, poštovanje, razumevanje...
  mmmmilica@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 44. Анониман30. март 2013. 11:29

  predivni pokloni vredi ih dobiti
  mirjana.lekanic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 45. Анониман30. март 2013. 14:49

  Kako nagovoriti mamu da rodi batu ili seku, drugara za igranje!
  jelenak87@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 46. OVE KNJIGE MOGLE BI DA NAM POMOGNU KAD MORAJU DA OSTANU SAMI....ODLICNA ZABAVA I JOS VECA KORIST I ZA NJIH I ZA NAS RODITELJE....VALJDA CEMO IMATI SRECE...KLINCI VLADA ,MINA I OGI...POZDRAVLJAMO VAS PUNO... katarinavmo@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 47. Анониман31. март 2013. 07:27

  o ljubavi,lepom ponasanju,nesebicnosti...
  ana.veselinovic79@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 48. Анониман31. март 2013. 08:07

  Trebalo bi obrađivati teme koje se tiče požrtvovanosti i sticanja poverenja u porodicama. radujemo se knjigamai čitanju! jelenabanovic79@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 49. Анониман31. март 2013. 08:35

  trebalo bi posvetiti paznju porodici, ali i razvodu i svim problemima i pitanjima koje on donosi, osnovnim moralnim nacelima, kulturi i lepom ponasanju, ekologiji, saobracaju i ponasanju u istom, zdravlju i pitanju zdrave ishrane, vrsnjackom nasilju, vaznosti skole i obrazovanja u zivotu, aleksandra78@live.com

  ОдговориИзбриши
 50. Анониман31. март 2013. 09:53

  U današnje vreme je porodica u krizi pa bi moglo nešto o harmoniji u porodici!!
  djordjevichmarija@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 51. Анониман31. март 2013. 12:47

  Moglo bi malo vise o problemima u koje pubertetlije,deca,mladi mogu da upadnu...o drogama,alkoholu,kladionicama,nasilju,decijim pravima,prepoznavanju losih ljudi,pedofiliji,kako se zastititi...kako ostati svoj i ne podleci tudjim uticajima.
  S'postovanjem,
  zanforlinpino@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 52. Анониман31. март 2013. 14:32

  Mislim da se dosta zapostavlja tema poštovanja članova porodice i uzajamna podrška i pomoć
  z.peca82@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 53. Анониман31. март 2013. 14:34

  Odnos prema bakama i dekama jer će svi jednog dana doći na njihovo mesto
  nikolicat@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 54. Анониман31. март 2013. 14:51

  Mislim da su interesantne teme odnos majke i sina i onos oca i ćerke
  vukasin@neobee.net

  ОдговориИзбриши
 55. mislim da je zanimljiva tema tetke i deca-pozdrav od jedne tetke koja zeli da obraduje svoju lepu decicu :)
  vedrana.kapor@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 56. o lepom ponasanju treba cesto pricati i govoriti-deci posebno --- sveale@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 57. O odnosu brata i sestre i sestara uopste--moja Nina mi se obradovala knjizi kad se moj brat popeo na orman a i bato :)))) didaloma80@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 58. Sjetila sam se kada su se moja dva brata popela na trešnju i sakrila od mene, tada male i željne njihovog društva;) Tada sam im smetala, a sada ne žele da priznaju da je tako bilo! Sestrinska ljubav je posebna, ogromna i neopisiva! A odrastanje u mnogočlanoj porodici slatko, toplo i maštovito! Čitanje, dijeljenje, igranje, svađanje, kampovanje..sve je lakše i uvijek postoji oslonac!
  dragana0605@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 59. teme kao što su smrt, razvod, dolazak bebe u kuću, delenje stvari sa drugima, kako postupati u situacijij kad ti drugovi kažu da se neće igrat sa tobom ako im nešto ne daš.........lekainiki@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 60. Kako se izboriti sa problemima u porodici tipa: mama ili tata je ostao bez posla
  ana_vukasin@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 61. Mislim da se prema starim ljudima u današnjem društvu loše postupa pa bih obradila temu kako bakama i dekama olakšati starost

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. zaboravih adresu
   z.dulence@yahoo.com

   Избриши
 62. Tema podrške svakom članu porodice je jako važna po meni
  stojatd@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 63. Svi za jednog i jedan za sve - u porodici
  z.mile@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 64. Ja radim u skolskoj biblioteci koja ima 50-ak knjiga. Tako da bih ove dve knjige poklonila njima :D
  mirjana_martinovic88@yahoo.com

  ОдговориИзбриши

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу