Нешто тражите?

четвртак, 23. мај 2013.

Поклањамо ново издање Креативног центра: "Kако да се бринете о старим родитељима"

Креативни центар објавио је књигу која ће бити занимљива и корисна свим оним мамама и татама који су истовремено и деца старих родитеља којима је потребна брига.

Kако да се бринете о старим родитељима
Аутор: Вирџинија Морис
С енглеског превела: Мирјана Попов-Слијепчевић
Издавач: Креативни центар, 2013. 

• Како да се бринете о старим родитељима може сваком од нас да помогне да не пређе ону танку линију између пружања заштите родитељу и поштовања његовог достојанства, независности и самосталности

Књига Како да се бринете о старим родитељима представља детаљан и свеобухватан приручник у коме се налази мноштво практичних информација, савета и идеја које ће читаоцима помоћи у решавању бројних проблема с којима се суочавају и њихови остарели родитељи и они сами који брину о њима. Ти проблеми могу бити здравствени, социјални, емоционални, финансијски, стамбени или они крајње практични, који се односе на обављање свакодневних активности.
Нека од питања на која можете наћи одговоре, препоруке и корисне информације у овој књизи односе се на то:
• како се прилагодити новој улози неговатеља,
• како расподелити послове с браћом и сестрама,
• како ускладити посао и бригу о родитељу,
• како родитељу олакшати свакодневни живот у његовом дому,
• како разрешити дилему: кућна нега или старачки дом,
• како одабрати старачки дом,
• како се бринути о родитељу кад је у болници,
• како помоћи родитељу да се избори са свим несавршеностима тела које стари и да што дуже остане самосталан,
• како олакшати живот дементном родитељу,
• како се бринути о себи и изборити се са осећањима кривице, беса и жалости,
• како поднети губитак родитеља итд.

• О ауторки
Вирџинија Морис је књижевница и новинарка. Признати је стручњак за бригу о старима. Живи с породицом у Њујорку

Креативни центар читаоцима Детињарија поклања 2 примерка књиге "Како да се бринете о старим родитељима". 
Како да учествујете? 

Оставите испод текста коментар и у њему напишите о којим породичним темама бисте волели више да сазнате и прочитате?
   
Не заборавите да напишете и своју и-мејл адресу како бисмо могли да вас контактирамо. 

Игра траје до пoнедељка, 10. јуна, када ћемо објавити резултате. Срећно!

Ево и резултата претходне наградне игре Креативног центра. Оставили сте 48 коментара, а примерак књига "Кога се тиче како живе приче" или "Бојан мрвица и закопано благо" освојили су: borovnicica@gmail.com, cvanja22@yahoo.com, sladgepn@gmail.com и ivančica34@hotmail.com.

Честитамо добитницима које ћемо контактирати и-мејлом ради договора око преузимања награде. Осталима желимо више среће следећи пут. Останите уз Детињарије!
Pin It Now!

31 коментар:

  1. Анониман23. мај 2013. 05:57

    Vrlo poucna knjiga!
    maki26x@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман23. мај 2013. 05:57

    Svaka čast na ideji

    saphirawebdesign@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман23. мај 2013. 05:59

    odnosi mama kcerka
    ekulevska@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман23. мај 2013. 06:00

    tema porodicne veze
    mojkapric@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман23. мај 2013. 06:02

    lepa knjiga .pisite o tome da roditelji trebaju dece kad ostare.
    inestasic@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  6. S obzirom da trenutno brinem o bolesnoj majci verujem da bi u ovoj knjizi pronasla koji savet vise. Svi mi koji imamo stare bolesne roditelje treba da budemo svesni da ce i nas neko negovati , zato treba imati strpljenja, ljubavi, volje, i omoguciti im dostojanstvenu starost kakvu bi i mi sami zeleli.
    Veliki pozdrav za ovako lepe akcije vas i Kreativnog centra.

    maricabozic1948@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман23. мај 2013. 06:25

    Tema knjige je super. Svaka vam čast na ideji.
    Što se porodičnih tema, koje bi mi još bile interesantne tiče to su odnos majke sa ćerkama u pubertetu - "kako preživeti lude godine?"

    tatjana.burcer@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман23. мај 2013. 06:50

    Trenutno se brinemo o baki koja je na pocetku Alchajmerove bolesti... nazalost u Srbiji je sve vise takvih ljudi, cak preko 80% starih osoba. Lepo je sto se neko setio da pomogne i nama... Hvala Vam!
    ina.susek@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман23. мај 2013. 07:57

    o odnosima dece i oca i sl...


    zvezdica_1@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман23. мај 2013. 08:04

    Diiivna knjiga! Sam naziv knjige budi neke tuzne, emocije u meni s'obzirom da su moji rodtelji u kasnim godinama dobili mene, a moj sin ima dosta starijeg oca. Sto se porodicnih tema tice interesovalo bi me odnos roditelja sa decom suprotnog pola ( otac-cerka, majka -sin)
    ivetic.natasa@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  11. придружујем се честиткама.
    моју пажњу привлаче теме о томе како да помогнемо родитељима да се изборе са несавршеностима тијела које стари... и нарочито, како поднијети губитак родитеља.
    тренутно уз трогодишњег сина бринем и о болесној мајци и врло често ми се чини да се "губим" у деликатним ситуацијама када треба имати доста стрпљења..

    поздрав и подршка акцијама Вашег Центра.
    colovics@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  12. Kada pricamo o nezi odraslih, mozeo ih i poistovetiti sa decom, pa ovim povodom smatram da tema o kojoj treba da se vise pise su dece ali sa temom govorne mane kod dece.Po nekim istrazivanjima procitala sam da cak 70 % dece do 5 godina ima neku govornu manu. „Krivce“ za eksploziju ovih problema strucnjaci vide u sve vecem broju faktora rizika po rodjenju, savremenom zivotu i nacinu kako komuniciramo sa decom. Da li je to stvarno tako ili je to problem vaspitavanja, kaznjavanja dece ili pak nedovoljnog da kazem ucesca roditelja u komunikaciji sa decom , stvarno neznam.
    vasaimara@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  13. Анониман23. мај 2013. 08:30

    Dobra ideja. Lepo je što se neko setio kako da olakša ovaj period, koji čeka sve nas. Meni bi bila korisna tema: kako objasniti roditeljima da im treba pomoć, a da im ne povrediš osećanja. Možda je to i obrađeno u nekom odeljku.
    Srdačan pozdrav,

    maajatodorov@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман23. мај 2013. 09:10

    Predlažem da tema bude ADAPTACIJA DECE NA VRTIĆ, pošto je polazak deteta u vrtić manje-više traumatična promena u životu porodice. Kako odabrati dobar vrtić? Na koji način pripremati dete za odvajanje? Koje su moguće reakcije deteta u periodu adaptacije? Saveti kako se suočiti i poneti sa problemima prilikom stupanja deteta u kolektiv.

    duska.djajic@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  15. Анониман23. мај 2013. 09:14

    Nemam reci.......
    nevenkasimic68@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  16. Анониман23. мај 2013. 09:30

    Agresivnost kod dece... koja je sve više prisutna u vrtiću, školi, porodici ( ujedanje, grebanje, udaranje, vršnjačko zlostavljanje u školi..) Činioci koji utiču na razvoj agresivnog ponašanja, kako pomoći detetu da se nosi sa negativnim osećanjima i naučiti ga da kontroliše i usmerava agresivnost, načini prevencije i smanjenja agresivnosti...

    slobodankatomic@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  17. Анониман23. мај 2013. 09:49

    Ja sve mislim da me "Kreativni centar" ne može više ničim iznenaditi, kad..pojavi se ova knjiga! Sjajno!!!
    Volela bih da u nekom od sledećih izdanja čitam o porodičnom vaspitanju-odnosu između roditelja i dece i problemima vaspitanja u porodici: porodice sa poremećenim odnosima, alkoholizam, narkomanija, vaspitna zapuštenost i maloletnička delikvencija, smrt jednog roditelja, razvedeni, samohrani roditelji, vanbračna deca...

    ceciji2000@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  18. Kako ne gubiti živce prilikom njihovih upadica u razgovre koji ih se uopšte ne tiču? mmmmilica@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  19. Анониман23. мај 2013. 23:16

    Pre skoro 20 godina sam negovala dve bake i deku. Jedna baka je bila vezana za krevet, u pelenama, sa povremenim fazama demencije. Ja sam tada bila mlada i fizički mi je bilo lako da sve to postignem. Negovala sam ih sa mnogo ljubavi, jer se sećam kakvu su oni ljubav pružali meni.
    Majka mi je bila oslonac u životu, obzirom da nam je otac umro mlad. Bila sam šokirana spoznajom da stari, i fizički i mentalno... Ona je i dalje dobro, živi sama, druži se sa prijateljima, čak i privatno drži časove matematike.
    A ja se pripremam za situaciju kad više ne bude mogla da brine sama o sebi.
    Sa zadovoljstvom su pročitati ovu knjigu.
    dusicakos@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  20. Анониман24. мај 2013. 00:27

    Veoma neophodna knjiga u danasnje vreme kad je sve vise starih ljudi a mladi su prezauzeti svojim brigama i problemima. Knjiga treba da ima korisne savete o tome kako starim roditeljima objasniti da im treba pomoc, da vise nisu oni koji sve znaju i da se moraju osloniti na mladje. Jako mi je vazno i pitanje paranoje koja se javlja kod starih ljudi, kako se izboriti sa tim i kad je paranoja uhvatila maha i kad je treba leciti. Hvala

    jevremovicjelena@yahoo.co.uk

    ОдговориИзбриши
  21. Ja sam imala dementnu baku. Umrla je pre par meseci. Demencija je pocela jasno da se ispoljava pre vise od deset godina. Moja majka(cerka od bake) i zena tj zene koje smo unajmljivali su se non-stop smenjivali pored bake jer baka nije mogla sama da zivi. Ja sam ih menjala kad god sam mogla. Bolest je takva da je potrebna celodnevna paznja oboleloj osobi. Na kraju je baka pala u postelju, i nismo je mogli nagovoriti ni na sta. Jedva smo je hranili. U svemu tome je fizicki bila jako zdrava i i dalje prejaka u njoj voljnim pokretima i zeljama. Bukvalno nista vise nije znala. Kazu da je umrla od starosti. Iako ona nije bila ona zadnjih godina, i dalje nam svima jako nedostaje.
    Problem je sto je paznja potrebna takvoj osobi prevelika, emocije takodje. Tesko je izbalansirati sopstveni zivot i brigu ka takvom obolelom. Moja majka je zaposltavila nasu kucu zbog bake, i ja je potpuno razumem, jer osecanja su prevelika. Vaspitavanje mog sedam godina mladjeg brata smo zapustili zbog toga. Borimo da to ispravimo, ali on sad ima 21.godinu. Pitam se dal je to moglo drugacije? Da li je bolja opcija bila staracki dom? Sta ja da radim u buducnosti s'obzirom na to da vidim da vec neko vreme vidim sitne promene na svojoj mami i da od iste bolesti boluje i bakin rodjeni brat. Mamin zivot zadnjih deset godina je bila njena majka. Nije nama zafalilo majcinske ljubavi, ali zafalilo nam je vise vremena sa njom. Zelim da sutra kad budem imala svoju porodicu imam vremena i snage da joj se posvetim, treba znati izbalansirati sa osecanjima. Ljubav, odgovornost, savest, moranje.
    Predpostavljam da u toj knjizi moze da se nadje odgovor na neko od mojih pitanja.
    I :) svakome ko ima dementnog roditelja zelim mnogo strpljenja i razumevanja, i iz mog iskustva zelim da podelim to da dementnom ljudima LEPA REC NAJVISE ZNACI, jer oni i dalje osecaju, i kad si strpljiv prema njima oni su mirniji.
    Hvala.

    ОдговориИзбриши
  22. Анониман24. мај 2013. 07:52

    Ljubav i toplinu koju porodica pruža ne može obezbediti niko i ništa drugo, ali je činjenica da dinamika porodičnog života često može biti izvor stresa. Zato predlažem da u neko od sledećih izdanja Kreativnog centra vidimo savete za bolje funkcionisanje porodice: unapređivanje ritma porodičnog života, komunikacija između članova porodice, kako se nositi sa krizama, neslaganje oko pravila, roditeljske greške, nezdrava pohvala, neprikladna kazna, saveti za roditelje sa problematičnom decom...

    aji.slobodan@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  23. Анониман24. мај 2013. 08:17

    Neke od tema o kojima bih voleo više da saznam i pročitam su: traumatska iskustva i nasilje, porodični konflikti, gubitak i tugovanje, anksiozna i depresivna stanja, poremećaj ( u ishrani, govoru..) nekog člana porodice i hronične bolesti, emocionalni problemi dece i adolescenata, poremećaj ponašanja, individualni i profesionalni stres...
    Oduševio me naslov ove knjige! Starost dovodi do socijalne isključenosti i često roditelji probiju granice porodičnog sistema dece. Ovo vreme koincidira sa pojavom zdravstvenih poteškoća i gubitkom partnera koje nameću potrebu reorganizacije porodičnog života i podrazumeva uključenost dece u brigu o roditeljima. Zato bi nam svima ova knjiga bila od velike koristi.

    bsdjajic@teol.net


    ОдговориИзбриши
  24. Анониман24. мај 2013. 08:49

    Život deteta u hraniteljskoj porodici, život sa maćehom/očuhom, deca iz prethodnog braka, jedino dete u porodici, porodice sa mnogo dece, kad roditelj ima ljubavnika/ljubavnicu, vaš dečko/devojka i vaši roditelji, samostalan život -odvajanje od roditelja, kad deca ne poštuju, ne žele ili neće da razumeju roditelje, brat/sestra samotnjak, kako odgovoriti brata/sestru od sulude ideje, stvari koje MORAMO reći roditeljima...

    boskoljubicica@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  25. Анониман28. мај 2013. 07:53

    odlicna knjiga
    milicica1990@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  26. Анониман29. мај 2013. 00:54

    veoma poucna knjiga
    daniellaspasic@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  27. nemam reci,divna je ideja da ovo procitam :) ♡ ♡ ♡
    jaricsanja@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  28. Анониман30. мај 2013. 04:38

    Život u zejednici..(čini mi se da je opet česta pojava kao stvar nužnog izbora). Kako se odbraniti od međusobnog "skakanja po živcima", jer je izvesna tenzija neminovna kad se pod istim krovom nađu 3 generacije. Sukobi u vezi sa odgajanjem dece, kako izbeći trvenja i prepirke, odnosi sa partnerovim roditeljima, odnosi unuci-baka/deda, disciplina dece u zajednici (kad baka i deda popuštaju i sve dozvoljavaju), kako reći šta nam smeta, kako se postaviti, kad i kako "progutati", ali se ne "nagutati" :), podela obaveza, posete... Kako organizovati jednu vrstu zajedništva koja bi bila pravedna za obe strane?
    Naslov ove knjige me do suza ganuo :( Sestra i ja smo daleko od naših roditelja i stalno se preispitujemo da li dovoljno brinemo i pružamo njima (iako dajemo sve od sebe). Trebalo bi svi da je pročitamo kako bismo se uspešno izborili sa problemima sa kojima se suočavaju ostareli roditelji, a i mi koji brinemo o njima. Začas ćemo i mi biti u njihovoj koži, pa je ova knjiga vredna čuvanja i za našu decu!

    bokitb0@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  29. Анониман30. мај 2013. 14:25

    bilo bi lepo napisati knjigu o razgovorima roditelja i dece na razlicite teme,recimo seksualno sazrevanje,pubertet i slicno.
    hristi981@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  30. Анониман9. јун 2013. 06:05

    Zategnuti odnosi sa rodbinom.. kako se suočiti sa ljubomorom, zavišću, spletkarenjima, trzavicama, ogovaranjem, kako se ponašati na zajedničkim okupljanjima sa rođacima sa kojima se u zategnutim odnosima.
    januska11@yahoo.com

    ОдговориИзбриши

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу