Нешто тражите?

четвртак, 20. јун 2013.

Дечје радионице и размена половних књига на фестивалу "Читам-читаш"

Фестивал “Читам-читаш” посвећен књизи биће одржан 23. јуна на месту некадашње Народне библиотеке на Косанчићевом венцу.

Овај фестивал има за циљ чување, рехабилитацију и популаризацију књиге као медија, кроз ревитализацију страдале библиотеке. Основне активности фестивала су размена половних књига, радионица за децу, песничење.

На фестивалу “Читам-читаш” посетиоци ће током целог дана имати прилику да мењају прочитане књиге, као и да учествују у различитим активностима и радионицама које ће бити повезане са књижевношћу и едукацијом.

У оквиру фестивала биће одржана и радионица и едукативни програм за децу, на којој ће организатори најмлађе подстицати да илуструју делове бајки, прича и песама:




Дечија радионица „Читам-Цртам“

Дневник је најинтимнија свешчица једне особе у којој се бележе мисли, тајне, цртежи и идеје. На радионици Читам-Цртам проћи ћемо кроз читав процес обликовања једног дневника – од одабира папира и његовог увезивања и украшавања корица до исписивања првих реченица. Право књиговезачко-цртачко-литерарно искуство!
Радионицу ће водити студенткиња Факултета примењених уметности, Валентина Брковић.




Дечија радионица „Завирите у свет малог принца“

Дођите да заједно откријемо свет дечака из свемира који први пут долази на Земљу, свет Малог принца. Након читања одабраних одломака из књиге „Мали принц“, најмлађи ће визуелно представити своју визију Малог принца и његову планету.
Иако на први поглед изгледа малено, нежно и крхко, Мали принц је заправо јачи од већинеи одраслих, а таквом особом чини га управо љубав. Мали принц је налик сваком детета – искрен, отворен, знатижељан.
Кроз свет Малог принца води Вас Тамара Лакетић.


Присутни ће имати прилику да чују самоорганизовани хор “Хоркестар” и њихово извођење поезије Душка Радовића, Васка Попе, Ивана Глишића, као и тренинг активног читања поезије у јавним просторима – песничење.

Такође, на фестивалу ће бити изложене фотографије које су прошле ужи круг фото-конкурса фестивала, чија је тема књига, а победници ће бити проглашени на затварању.

Фокус фестивала “Читам-читаш” није само сећање на библиотеку као симбол бомбардовања и страдања већ подсећање на значај културе, читања и књиге.

Фестивал подржава добровољно, невладино, непрофитно и нестраначко удружење Европа Ностра Србија, које је посвећено подизању свести о значају културне баштине као елементарног права сваког грађанина, и Народна библиотека Србије, а финансира га “Банка Интеса” у оквиру пројекта “Место које волим”.


Не заборавите да у недељу 23. јуна са собом понесете и неку књигу коју сте већ прочитали како бисте је заменили за неку коју још нисте! ЧитамЧиташ саветује: прегледајте своју приватну библиотеку, можда имате неки дупликат који можете заменити за неку књигу коју
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу