Нешто тражите?

недеља, 4. август 2013.

Ускоро ново игралиште на Калемегдану

 Прво "дизајнирано" креативно игралиште у Србији биће отворено крајем августа на Калемегдану у Београду уместо старог дечјег игралишта, које је инспекција затворила у мају, јер не испуњава сигурносне стандарде.


Београдска недеља дизајна (BDW) ће у сарадњи са Градом Београдом и компанијом Пропертy девелопмент као главним финансијерима, Амбасадом Финске у Србији и финском компанијом “Lappset” као партнерима, по пројекту младог београдског архитектонског студија “МАДА” и у реализацији Градског зеленила Београд, обезбедити деци ново, инспиративно и безбедно место за игру.

Игралиште се налази у близини Луна парка и улаза у Зоолошки врт и представља прво од планираних “100 креативних БДW игралишта за децу Србије”, за које већ влада велико интересовање међу компанијама и локалним управама у земљи.


Београдска недеља дизајна је ове године је започела сасвим нову, непрофитну акцију највећег обима до сада, која за циљ има окупљање најодговорнијих и најсвеснијих градова, општина, као и страних и домаћих фирми, институција и амбасада, које би се као покровитељи и партнери својим донацијама заједно удружили у реализацији “100 креативних BDW игралишта за децу Србије” широм земље. Планирано је да се у року од две године у Србији изгради сто не само нових, него пре свега иновативно пројектованих дечјих игралишта каква се данас виђају свуда у напредном свету. Овај пројекат ће омогућити директно укључивање домаће креативне заједнице, као и врхунских светских достигнућа креативних индустрија у развој Србије, по чему је Београдска недеља дизајна и позната, и у чему истрајава већ скоро десет година.

- Прво игралиште у оквиру акције “100 креативних BDW игралишта за децу Србије” на Калемегдану ће послужити као огледни пример за успешну реализацију овог јединственог приватно/јавног партнерства по строго непрофитним принципима. Надамо се да ће инспирисати велики број локалних управа и донатора из привреде, као и институција широм Србије и иностранства да се што пре придруже овој јединственој акцији преко протребној Београду, Србији и региону данас. Желимо да путем сарадње са најбољима у пољу иновација и дизајна изградимо игралишта која ће трајати, бити у складу са највишим еколошким и стандардима одрживости, ићи у корак са временом у коме живимо, као и најугроженијем и најнезаштићенијем становништву Србије данас - деци - пружити сигурност, удобност, креативан, активан и разноврстан простор за игру. Другим речима, да их брзо укључимо у свет једним светским доживљајем дизајна, као важне инспирације за развој кроз игру, сматра Јован Јеловац, оснивач Београдске недеље дизајна.

Пројектовање првог игралишта је поверено младом београдском архитектонском студију “МАДА”, који је обезбедио позорност јавности представљањем Србије на Бијеналу у Венецији 2012. године. У склопу пројекта промоције скандинавског дизајна у Србији, у сарадњи са амбасадом Финске, BDW је у пројекат укључио и финску компанију Lappset, као једну од најкреативнијих и најнаграђиванијих светских компанија за дизајн и производњу дечјих игралишта, која је реализацији пројекта допринела посебном непрофитном понудом за елементе првог игралишта у Београду.

- Испред групе Lappset Oy и нашег одушевљеног тима, изузетно сам почаствована што смо делимично допринели радости због квалитетне спољашње опреме за “100 креативних BDW игралишта за децу Србије”. Овај пројекат је савршен пример снажне сарадње у комбинацији са заједничком жељом да се побољша игра, учење и вежбање у дечјем окружењу и поставља одличан стандард за будуће пројекте, изјавила је Јоханна Икaхеимо, председник Управног одбора компаније Lappset.


- Провео сам много срећних дана са својом децом на игралиштима у Хелсинкију пре око 20 година. Када сам пре неколико дана прошао кроз једно, видео сам да је као и пре 20 година пуно деце (и одраслих) која се играју и пењу на исте Lappset праве као и моја деца. Наравно, постављене су и неке нове справе, али су остављене и старе као сведоци издржљивости и функционалности, а нарочито безбедности Lappset oпреме. Веома сам срећан што деца у Београду сада могу да поделе узбуђење инспиративног играња и учења у окружењу које представља Lappset.  Надам се да ће ускоро и друга деца широм Србије моћи да ураде исто. Lappset jе одличан пример функционалног финског дизајна и квалитета, због чега сам заиста поносан као Финац. Дечја игралишта су важан део креативног образовања, који је апсолутно најважнији предуслов за било какав развој и конкурентност. Деца Србије заслужују ту инвестицију. Заиста сам захвалан свима који су омогућили почетак реализације пројекта “100 креативних BDW игралишта за децу Србије” управо на Калемегдану, сматра Пека Опрана, амбасадор Финске у Србији.

preko Designed

Pin It Now!

1 коментар:

  1. Lepo. Doduše, volela bih da naselje Kaluđerica dobije bilo kakvo dečje igralište.Veličine je prosečnog grada u centralnoj Srbiji, i u njemu ima puno dece.A ni jednog, makar najobičnijeg igrališta.Ne mora ovo za napredni svet. Bili bismo sretni sa bilo kakvim.

    ОдговориИзбриши

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу