Нешто тражите?

понедељак, 5. август 2013.

Епидемија попустљивог васпитања

Књига "Епидемија попустљивог васпитања" критички преиспитује огромну штету коју је попустљиво родитељство нанело нашим ставовима према развоју детета. Др Шо нас води кроз недоумице савременог доба: треба ли уопште, и када треба обратити пажњу на захтеве деце или их игнорисати, казнити децу или се са њима сложити? Мудро и зналачки, аутор изражава веру у нашу способност да довољно добро обавимо родитељски посао, указујући нам и на наше пропусте и слабости. Књига која ће бити уз вас од зачећа до зрелости вашег детета, а њен утицај ће се пренети и на децу ваше деце.

Одломак из књиге:

ШТА СВАКИ РОДИТЕЉ ТРЕБА ДА ЗНА
У овој књизи сам настојао да заступам повратак добронамерно строгом, мање слободоумном, мање попустљивом облику родитељства и васпитања. Сматрам да дисциплина по својој природи није ни угњетавање ни диктатура нити самовоља или плод безосећајности, као што неки данашњи самозвани стручњаци за одгој детета покушавају да нас увере. Управо супротно: ограничења која детету намеће особа која га воли ослобађају његову психу збрке и фрустрације које доживљава кад не зна своје место у породици; тако се дететово срце и ум отварају за развијање топлих односа са мајком и оцем – људима који су за њега најважнији на свету, који га испуњавају и обогаћују. Из таквог одгоја ће ваше дете у свет понети вештину успостављања здравих друштвених односа и моралне и емоционалне темеље, што му је преко потребно да би се борило, постигло успех и уживало у животу.

План родитељства

Врло је важно да будете свесни чињенице да је одгој детета изузетно захтеван посао који ће изискивати огромно емоционално, психолошко, финансијско и телесно залагање. Живот ће вам се потпуно променити. Не морате да на себе преузмете ту дужност. Има много начина да будете близу деци и да помогнете њихов развој: можете бити добар ујак или тетка, можете да усвојите дете или да волонтирате у разним програмима за старање о деци, као што је организација Велика браћа Америке.

Ако ипак одлучите да заснујете сопствену породицу, добрим планирањем ћете избећи многе проблеме које узрокује епидемија. Ако желите да будете „довољно добар“ родитељ, и пре него што добијете прво дете (или породици додате још једног члана), почните да планирате како ћете решити неке ствари које ће вам се неизбежно догодити... Будите свесни сопствених ограничења и прихватите чињеницу да ће заснивање породице потпуно променити ваш досадашњи живот. Под тим подразмевам да ћете морати да одвојите довољно времена за своју децу, да пронађете преко потребну подршку и помоћ, и да донесете велике филозофске, етичке и моралне одлуке које ће утицати на начин одгоја ваше деце.

Будући родитељи морају да прилагоде услове на својим радним местима и да направе компромисе у свим областима свог живота како би обоје добили подршку у свом родитељству. Кад се ствари одвијају тако да један родитељ мора да брани своје дете од оног другог, онда настају многе невоље. Родитељи који успешно решавају проблеме – са спавањем, првим испадима самовоље и учењем на ношу – својом преданошћу и одлучношћу уче децу ко је глава породице. На тај начин они стварају привржено и драго дете које се осећа пријатно и које се уклапа у породицу, дете којим је породица задовољна. Такви родитељи имају времена, енергије, воље и интересовања колико је потребно да би се одгајало дете.

Аутори: Роберт Шо, Стефани Вуд
Издавач: Психополис, Нови Сад, 2012. www.psihopolis.edu.rs

О ауторима:
Роберт Шо је дечји и породични психијатар и директор Института за породицу у Берклију, а Стефани Вуд је бивша главна уредница часописа Child.

Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу