Нешто тражите?

уторак, 17. септембар 2013.

Отворено јединствено дечје игралиште на Малом Калемегдану


На Малом Калемегдану прошле недеље отворено је дечје игралиште, по свом дизајну јединствено у Београду.

Игралиште је резултат заједничког ангажмана града Београда, „Зеленила – Београд”, „Београдске недеље дизајна” и грчке компаније „Ламда”, чија је донација вредна 20.000 евра.

Градски архитекта Дејан Васовић рекао је да је игралиште на Малом Калемегдану прво од сто наменски дизајнираних игралишта, колико је планирано да се отвори у наредном периоду.
Он је истакао да је игралиште безбедно, опремељено високо квалитетним реквизитима финске компаније "Лапсет" и захвалио Амбасади Финске на пруженој помоћи у реализацији овог пројекта.

В. д. директора „Зеленило – Београд” Владимир Богићевић подсетио је да се на овом простору налазило игралиште старо више од две деценије, а да је новоотворено игралиште урађено по европским стандардима безбедности. Он је истакао да је технологија израде новог игралишта модерна, на гуменој подлози која први пут није равна, већ у атрактивним платформама.

Игралиште има три међусобно повезана платоа различитих висина. Налазе се у његовом централном делу. Ова узвишења, платои урађени су од набацане и добро набијене земље преко које је прво постављен слој бетона, а затим специјална гума која служи као заштита од евенталних падова приликом коришћења.

На једном платоу, оном најнижем (60 cm), монтирана je њихалица за петоро деце. На средњем, који је и највиши (1,20 m), пoстављен је тобоган. Трећи плато је највеће површине и резервисан је за специјални реквизит, такозавну пирамиду са разапетом мрежом за пењање. На преосталим површинама игралишта које су, такође, пресвучене специјалном гумом, монтирани су следећи дечији реквизити: две клацкалице са по једном рудом, две љуљашке „Орлово гнездо”, три мање њихалице и љуљашка за децу са посебним потребама. У пешчанику, урађено за ту потребу, по први пут у Београду постављен је посебан реквизит од разапетих мрежа.

Око кружног игралишта, површине 450 квадратних метара, урађена је стаза од бетона (250 квадратних метара), пресвучена слојем асфалата. Стазе су оивичене баштенским ивичњацима. Две рампе, предвиђене за кретање инвалида, такође су од асфалта. На дванаест клупа типа „стара београдска” замењене су лајсне.
Pin It Now!

1 коментар:

  1. Divno, svaka čast! Da li bi ste došli da obiđete igralište koje je podignuto u pomen male Milice Rakić a nalazi se u Batajnici. To igraliste odrzavamo sami, institucije koje smo kontaktirali kazu da park nije priznat i da niko nije nadlezan! Pomozite nam. Npišite koga treba da kontaktiram u vezi pomenutog parka! Hvala

    ОдговориИзбриши

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу