Нешто тражите?

уторак, 8. октобар 2013.

У Музеју науке и технике отворен Научни центар за малишане

У Музеју науке и технике почетком октобра отворен је Научни центар. У приземљу ове зграде у Добрачиној улици, на 520 квадрата смештено је 20 експоната који ће вас забавити, али уз помоћ којих ћете и много тога научити. Концепт је настао у сарадњи са Фестивалом науке.
Сличан пројекат постоји и на Ади Циганлији
Експонати су креирани да приближе појаве и феномене из астрономије, математике, физике, биологије, психологије и логике. Оно што је битно истаћи је да је реч о сталној, интерактивној поставци.

Аутор концепта је Немања Ђорђевић, координатор за научне садржаје Фестивала науке, аутор научног парка на Ади, и руководилац програма у Петиници.

Експонати се обраћају различитим чулима и способностима, неки су већ на први поглед препознатљиви док други захтевају разумевање.

- Желели смо да промовишемо учење и сазнање на неформалан начин, уз откривање, експеримент и игру - кажу за "Блиц" у Музеју науке и технике.
 
На улазу у Научни центар дочекаће вас модели осам планета Сунчевог система у тачној размери, али, наравно, умањени неколико стотина хиљада пута. Мало даље је Свемирска ваге која открива разлику масе и тежине и колико тежина може да варира у зависности од гравитације.

- Маса није исто што и тежина. Тежина се мери у њутнима и мења се када одлетите на другу планету, а маса се мери у килограмима, и зависи од тога колико једете. Неко ко има масу од 100 килограма имаће ту исту масу и на Јупитеру, али ће његова тежина бити два ипо пута већа, односно 250 њутна - објашњава Немања Ђорђевић.

Деци која су данас посетила ову сјајну поставку један од најзанимљивијих експоната био је Самодрживи мост који посетилац сам гради, без везивних елемената, а који је потпуно сигуран за прелаз.

Много смеха изазвао је Калеидоскоп, односно тространа призма где се налазе три огледала. Свако рефлектује слику на остала два и око људи се формира безброј рефлексија у свим правцима.

- Када се врата Калеидоскопа затворе, чујемо само смех и коментаре да је унутра сјајно. Уђите у калеидоскоп са више људи и покушајте да се пронађете у непрегледној маси различито оријентисаних глава - објашњава Ђорђевић.

Вероватно ће мало које дете изаћи из Научног центра а да не зна шта је Питагорина теорема која је овде објашњена уз помоћ малих базена.

У централном простору Научног центра је модел ДНК висок шест метара, као и специјални бицикл који прави струју.

- Окрећући педале на овом бициклу ви производите електричну енергију. Снага произведена на тај начин износи три вата, а то је иста снага која је човеку потребна да подигне кошаркашку лопту од 600 грама, на висину од једног метра, за две секунда - каже Ђорђевић.

"Ехо туба" је дугачка 30 метара а када се удари дланом од длан, ствара се звук сличан рикошету у каубојским филмовима. 

Ту су још и Гравитациони бунар, Билијарски сто, Ваздушни топ, Криво огледало, Огледало симетрија, Боје-РГБ, Филтери, Жироскоп, Илузија зида кафеа, Некерова коцка, Крива соба. 
(Блиц)

Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу