Нешто тражите?

недеља, 26. децембар 2010.

Капкејк - цела торта само за мене!

Док се мафин (muffin) већ доста одомаћио у нашим посластичарницама и кућама, њему веома сличан капкејк (cupcake) је још увек прилично непознат. Овај амерички колач по изгледу наликује мафину, али разлике, иако не превелике, ипак постоје. Када правите капкејк, можете се послужити рецептом за коре за торту - овај колач је у ствари торта у малом - тесто је лагано, ваздушасто, мекано. На његову горњу површину, а често и у унутрашњост ставља се крем налик оном којим филујемо торту - то је оно по чему се капкејк највише и разликује од мафина.
Занимљиво је и то да је за повратак помало изгубљене популарности овог колача у САД заслужна и Кери Бредшоу из серије Секс и град. Након што је грицнула капкејк у једној од епизода, претрага Гугла за рецептима за ову посластицу порасла је вртоглавом брзином...
Ако желите да се опробате у припремању ових предивних мини-тортица, велики број рецепата врло брзо ћете пронаћи на кулинарским сајтовима, а како бисмо вам мало помогли у прављењу првих слатких корака, нудимо вам један веома једноставан рецепт:

тесто:
200 г шећера
115 г путера
2 јаја
кесица ванилин шећера
190 г брашна
кесица прашка за пециво
120 мл млека

Угрејте рерну на 180 степени. Папирне корпице поређајте у плех за мафине.
Кремасто умутите шећер, ванилин шећер, и путер. Умешајте у ову смесу јаја. Посебно измешајте брашно са прашком за пециво, додајте у смесу са путером, и добро измешајте. На крају улите млеко и мешајте док не добијете глатку смесу. Сипајте у већ припремљен плех, али тако да оставите довољно простора за раст колачића.
Пеците 20 до 25 минута у претходно загрејаној рерни.

глазура од путера:

230 г шећера у праху

115 г путера (собна температура)

кафена кашичица екстракта ваниле

2 до 3 кашике млека

боја за храну (по жељи)

Миксером умутити путер, док не добијете глатку смесу. Додати екстракт ваниле, па постепено свему додати и шећер уз стално мућење миксером (најмања брзина). Додати млеко и мутити највећом брзином док не добијете лагану и ваздушасту смесу.
Глазуру можете обојити додавањем боје на крају.

Капкејк је и одличан начин да испољите и додатно вашу креативност, посебно током празничних дана:



























































Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу