Нешто тражите?

петак, 29. јун 2012.

Интервју - Јасминка Петровић: Од читања се расте!



ОД ЧИТАЊА СЕ РАСТЕ
Аутор: Јасминка Петровић
Илустратор: Добросав Боб Живковић
Креативни центар 2012

Тамара не уме да чита и пише, а већ иде у први разред. Мама је очајна, тата се љути, али њу баш брига за слова. Сазнајте како су један деда, један опосум, једна Хајди, плус интернет, помогли Тамари да научи да чита и пише.


Јасминка Петровић
Јасминка Петровић је најпопуларнија и најпревођенија српска дечја књижевница.
Креативни центар објавио је неколико њених књига. У едицији Без длаке на језику изашле су књиге Секс за почетнике, Школа, Како постати и остати глуп, Бон тон. Најстрашнији дан у мом животу је роман намењен старијим основцима, за који је добила награду Раде Обреновић за најбољи роман за децу објављен 2006 године. Духовите збирке прича Риба риби гризе реп и Кажи тети добар дан намење су млађим основцима.

Неки од њених наслова нашли су и свој пут у свет. Приручник Секс за почетнике је најпопуларнији јер је преведен на двадесет и пет језика. 

За Детињарије, Јасминка Петровић говори о теми коју обрађује у својој новој књизи "Од читања се расте" - односу деце према писаној речи:


Јунакиња Ваше нове књиге је девојчица која није заинтересована за читање. Јако пуно сте у контакту с децом и младима, да ли они заиста данас не читају? И да ли све мање читају како расту?

У свакој генерацији постоје они који „гутају“ књиге, они који читају понекад и они који не хватају књигу у шаке. Чини ми се да у сразмери са животним убразањем опада број читача како код деце, тако и код одраслих. Књига захтева посвећеност, мир и концентрацију, а тога је све мање у нашим свакодневним животима. Мислим да је то велики изазов за нас писце. Ако желимо да задржимо читалачку публику морамо да пишемо квалитетна штива.

Судећи по манифестацији „Читалачка значка“ деца највише читају од другог до четвртог разреда. Када уђу у пубертет више их занимају симпатије него књиге, али ипак још увек залазе у библиотеке. Средњошколци „не знају где им је глава“ од суочавања са светом одраслих, те читају још ређе. Осим тога, није им баш сасвим јасно ни шта да читају – дечје књиге су прерасли, а књиге за одрасле су им недовољно познате. Студенти већ имају изграђен читалачки укус, али немају довољно времена, па читају књиге онолико колико им дозвољавају и испитни рокови. Ја мислим да ситуација није лоша, али може да буде и много боља. Ако желимо да подигнемо свест о важности читања, треба ојачати систем – од родитеља, наставника, библиотекара, па све до Министарства просвете и Министарства културе.

Сваки родитељ би волео да његово дете чита, макар онолико колико школа од деце захтева, али родитељи се често осећају немоћним да заинтересују децу за књиге? Како да родитељ створи у својој породици атмосферу која подстиче дете на читање, да га мотивише?

Психолози нам стално поручују да се деца не васпитавају речима него личним примерима. Ако родитељ чита књиге, читаће књиге и његово дете. Љубав према књизи развија се током целог живота, али су најважнији контакти с књигом у најранијем детињству. Прве књиге треба брижљиво бирати, најбоље заједно с дететом. Након прочитане књиге добро је да се поведе разговор, направе маске главних и споредних јунака, одглуме поједине сцене, измисле се неки нови догађаји у причи и сл. Важно је да књига детету донесе радост, да побуди радозналост, развије машту и добро је да одшкрине нека нова врата. Деца воле кад се родитељи играју с њима. Зашто се, рецимо, не би играли прављења породичне књиге о клемпавом зецу и љутитом жбуну?

Може ли писана реч да се такмичи са другим медијима, у ситуацији када су деца често потпуно препуштена "дигиталним бебиситеркама" од првих година живота? Стручњаци кажу да деца у мање развијеним срединама више читају, јер им је технологија мање доступна (видео игре, интернет)?

Ако се компјутер употреби на конструктиван начин, као што је то у причи од „Читања се расте“, он може да буде од велике користи. Захваљујући интернету и јакој жељи да сазна ко је опосум Хајди, наша јунакиња Тамара научила је да чита. У томе јој је највише помогао један деда из комшилука. Он је с Тамаром разговарао о различитим животним темама, био је с њом отворен, стрпљив и искрен. Када с децом проведемо квалитетно време и задовољимо њихове инетелектуалне, емотивне и креативне потребе, онда деца немају разлога да се „зомбирају“ испред екрана.

Гостуjући по многим библиотекама и школама по Србији, стекла сам утисак да су деца по мањим местима и селима отворенија за разговор, спремнија за креативне задатке, да су радозналија и опуштенија него деца по великим градовима. Ја мислим да узрок томе нису технолошка достигнућа, већ односи у породици. Деци је потребан ред, устаљени ритам, породична окупљања, разговори... а тога још увек има у мањим местима. Родитељима у граду бучи глава од обавеза и хроничног мањка времена. Они ће тако да укључе ДВД и пусте деци цртане филмове како би завршили своје послове по кући. Можда је решење да укључе децу у те кућне послове. Сетимо се како је то радила Мери Попинс.

Данашњи дигитални домороци тешко одржавају пажњу, да ли писац за децу мора о томе да размишља док пише? Како своје младе читаоце "увлачите" у причу? Такође, да ли је савремени дечји писац у опасности да се, зарад привлачења читалаца, сувише "тривијализује"?

Визуелни свет је много атрактивнији и снажнији од писане речи. Али ја верујем да деца увежбавају фокусирање пажње управо кроз читање. Све што их садржај дубље увуче у причу, они ће дуже бити „зароњени“ у књигу. То је наравно велика одговорност за дечје писце. Критеријуми за добру књигу су из дана у дан све оштрији. Књига треба да буде оригинална, мудра, духовита, едукативна, уметничка, раскошна, богато илустрована и поврх свега да није скупа. Осим тога, дечји писци немају баш неки статус у нашем друштву, тако да се углавном све своди на велики ентузијазам и рад из сенке. Бојим се да нам писци за децу не заврше као птице додо.

Шта је са фамозном лектиром, коју, чини се, нико више озбиљно не схвата, ни ученици, али ни наставници? Постоји велики јаз између данашњег књижевног укуса деце и школског програма, шта о томе мисле сами ученици са којима сте разговарали? Такође, да ли мислите да "класике" које данашња деца неће да читају треба избацити из програма?

Ако желимо озбиљно да се позабавимо лектиром, ја мислим да у разговор треба укључити ученике и наставнике, јер њих се ова тема највише тиче. Много пута сам се уверила, када се пред децу озбиљно постави неки задатак, они умеју да буду врло конструктивни, одговорни и самокритични.

Родитељи читају деци само док она то не могу сама, а онда књигу остављају да се сама избори за дечију пажњу, да ли ту греше? Да ли породице треба подсетити на институцију заједничког читања, некада врло популаран начин да се проводи време у друштву?

Мени је највећи комплимент кад чујем да су неку моју књигу читали наглас у кући. За сада рекорд води „Секс за почетнике“ књига која је у истом тренутку окупила три генерације, децу, родитеље, баку и деку. Сви заједно су читали књигу, мало се смејали, мало се стидели, мало причали и мало нешто ново научили.

Пошто је управо почео летњи распуст, имате ли неке предлоге за родитеље који би желели да се овог лета њихова деца више друже с књигом? Такође, можете ли да препоручите неке наслове или ауторе, како савремене, тако и оне који су Вама значили у детињству?


Бирање књиге спада у важне ритуале. Предња корица, задња корица, мирис књиге, наслов, илустрације, фотографије, белешке о писцу, поједине реченице, читави пасуси, општи утисак... Некад књигу изаберемо брзо и лако, као љубав на први поглед, а некад је тражимо цео живот.  

(Разговарала: Јована Папан)


Креативни центар поклања читаоцима Детињарија 2 примерка књиге "Од читања се расте". Како да учествујете? Оставите испод текста коментар и не заборавите да напишете и своју и-мејл адресу како бисмо могли да вас контактирамо. Игра траје до понедељка, 9. јула, када ћемо објавити резултате. Срећно!
Pin It Now!

96 коментара:

  1. Анониман29. јун 2012. 15:18

    Veoma edukativna knjizica!
    milosevic-jelena@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман29. јун 2012. 15:25

    divna knjiga, savsreno stivo uz zanimljive bobove ilustracije :)
    anaarts16@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман29. јун 2012. 15:25

    Uvek se radujem novom izdanju Kreativnog centra,ali se jos vise obraduje moja mala Milica:)
    miljana80@open.telekom.rs

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман29. јун 2012. 15:28

    Sjajna stvar za svako dete :)

    biljamandic@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман29. јун 2012. 16:00

    Prekrasna kniga za sekoe dete. Uste od mali noze roditelite treba da im ja prenesat na decata ljubovta kon knigata i pisaniot zbor. Pocesto da drugaruvaat i da zaspivaat so nea. Nema poubavo od prikazna za dobra noc, zarem ne?
    estoilkovska@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман29. јун 2012. 16:00

    Читање је потребно да МАЛИ порасту, али и да се ВЕЛИКИ подсете како је то бити МАЛИ.
    sanjakladovo@hotmail.rs

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман29. јун 2012. 16:06

    Od čitanja se raste, pa hoćemo i mi! mmmmilica@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман29. јун 2012. 16:08

    Divno izdanje! mika.milosevic@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман29. јун 2012. 16:10

    Rastimo, rastimo...! cudesaodkesa@hotmail.rs

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман29. јун 2012. 16:43

    Na zalost, moram da se slozim sa autorkom da je sve manje dece koja citaju knjige, ali mi je velika radost sto postoji ovakva knjiga koja moze da im pridje na svoj nacin i pokaze im da knjiga ne znaci i dosada :)
    marijap76@gmail.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Мислим да кључну улогу у развијању читалачких навика треба да одиграју одрасли - родитељи, рођаци, наставници, писци (што Јасминка већ успешно чини). Треба књигу учинити привлачном, представити је на необичан начин, заголицати машту, у школи одвојити час за читање одломака које деца бирају, осмислити неки интерактиван начин читања (има примера на блоговима креативних наставника). Треба оживети лектиру, макар била најнедодирљивија. Куда деца, тамо и ми, са занимљивом књигом под мишком. Труд се увек исплати.
      vesnastanojevic66@gmail.com

      Избриши
  11. Анониман29. јун 2012. 23:55

    Divna knjiga!
    sladjana_pn@hotmail.rs

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман30. јун 2012. 00:13

    Zelim jos da porastem! Ova knjizica ce mi zasigurno pomoci
    violettab08@hotmail.it

    ОдговориИзбриши
  13. Анониман30. јун 2012. 00:25

    To nam zaista trenutno treba!:))
    creemers@sezampro.rs

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман30. јун 2012. 01:24

    Najlepse sto mozete pokloniti detetu je knjiga :D
    veckos@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  15. Анониман30. јун 2012. 01:30

    super
    nenadicdejana@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  16. Анониман30. јун 2012. 01:49

    Nadam se da ce ova knjizica pomoci nasem vragolanu da nauci da jede uzinu,a ne slova ;)
    milicama@sbb.rs

    ОдговориИзбриши
  17. Od citanja se raste, postajemo srecni, lepi, zdravi, sigurniji, i stvaramo nase male svetove koje niko nikada ne moze da nam oduzme.
    milicalatinovic@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  18. Анониман30. јун 2012. 02:24

    Da bih ostavila komentar na Vašu knjigu moram detaljno da je pročitam. Na osnovu ovoga što je napisano na sajtu pretpostavljam da su štiva u njoj korisna i edukativna. Šaljem veliki pozdrav izdavačkoj kući "Eduka" iJasminki!Dragana Šešum, Mladenovo, Bačka.draganasesu@abakusbp.net

    ОдговориИзбриши
  19. Анониман30. јун 2012. 03:05

    Korisno!
    masacz48@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  20. Анониман30. јун 2012. 03:06

    divno!! suzanapetrovic79@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  21. Анониман30. јун 2012. 03:13

    Ovu knjigu smo tražili da kupimo i nije je bilo.
    najdanovici@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  22. Анониман30. јун 2012. 03:35

    Svaki komentar na nevidjeno je suvišan! Priuštite nam da komentarišemo! :) duluda358@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  23. Анониман30. јун 2012. 05:03

    Super poklon!
    ostanak@verat.net

    ОдговориИзбриши
  24. Анониман30. јун 2012. 05:16

    lepo
    hristi981@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  25. Анониман30. јун 2012. 05:21

    Svako izdanje reklamirano na DETINJARIJAMA mora biti dobro!Svaka čast uredniku,ljudima koji vode blog i fb stranicu!Veliki pozdrav!
    lenka.06@open.telekom.rs

    ОдговориИзбриши
  26. Анониман30. јун 2012. 07:07

    Obozavamo Jasminku porodicno♥
    nevenkasimic68@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  27. Анониман30. јун 2012. 07:08

    njene su knjige fantasticne i prelepo ilustrovane,sve pohvale♥
    asimic66@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  28. Анониман30. јун 2012. 07:09

    volim Detinjarije♥♥♥
    milena.brkic94@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  29. Анониман30. јун 2012. 07:10

    super
    pavleb98@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  30. Анониман30. јун 2012. 08:21

    odlično!
    obrazovaliste@ptt.rs

    ОдговориИзбриши
  31. Анониман30. јун 2012. 08:32

    Svaka čast onima koji biraju poklone.
    todoricst@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  32. Анониман30. јун 2012. 09:52

    Imamo nekoliko knjiga od Kreativnog centra u našoj kućnoj biblioteci ali nam ova nedostaje.
    ana_vukasin@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  33. Анониман30. јун 2012. 09:55

    Dobra knjiga za čitanje na letovanju.
    todoricn@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  34. Анониман30. јун 2012. 11:19

    Lep poklon.
    z.mile@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  35. Анониман30. јун 2012. 11:29

    Knjiga je oduvek bila najbolji čovekov prijatelj.
    vukasin@neobee.net

    ОдговориИзбриши
  36. Анониман30. јун 2012. 14:17

    knjiga je najbolji i najlepsi poklon
    ivanov.dj.marina@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  37. Анониман1. јул 2012. 00:25

    Super je!
    creemtamy@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  38. Анониман1. јул 2012. 00:26

    Lepo !
    mille@sezampro.rs

    ОдговориИзбриши
  39. Анониман1. јул 2012. 00:27

    Divna knjiga!
    vujovicmile@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  40. Анониман1. јул 2012. 06:02

    ♥ nikolinaristanovic@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  41. Hvala puno na ovom poklonu!
    mzlaki@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  42. mnogo dobra i poucna knjiga svaka cast za autorku <3
    colicmarinabudva@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  43. Анониман1. јул 2012. 06:19

    Obožavam Kreativni centar a moj sin obožava knjige! jowanica26@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  44. Moj sin Gabriel Kanai ima 3 godinice i dva i po meseca....
    Uporno pokusavam da zajedno citamo ili makar prelistavamo knjigice, ali on ne zeli... :(
    Mozda bi ga ova knjiga zainteresovala :)
    Hvala unapred....
    seka.djordjevic@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  45. Анониман1. јул 2012. 06:29

    pravimo biblioteku od prvog dana, dobrodosla nova knjigo :)
    bojsan@eunet.rs

    ОдговориИзбриши
  46. Анониман1. јул 2012. 06:30

    obozavamo kreativni centar!!!!!!jelena.anja@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  47. Анониман1. јул 2012. 06:45

    Divni su pokloncici...:)
    katarina.pejcic@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  48. Анониман1. јул 2012. 06:46

    Prava stvar.
    mijat09@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  49. Анониман1. јул 2012. 06:55

    Moje ćerkice ne čitaju- čitam im ja :) Od kada su se rodile sve knjige koje kupujemo su dečije, a mi unajmljujemo iz biblioteke. One rastu uz preklapalice Kreativnog centra, Anu, Plavog zeca, a mi uz roditeljska izdanja istog izdavača.
    fiziomeda@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  50. Анониман1. јул 2012. 07:01

    sve knjige kreativnog centra su odlične!
    ilicmasha@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  51. Nekada se mnooooogo više čitalo, i kroz čitanje raslo i u visinu, i u dubinu.

    Danas, u eri elektronskog učenja, elektronskog pevanja, elektronskog života, ovako nešto je pravo osveženje.

    Puna podrška, i veliko hvala "Kreativnom centru" što prave knjige za decu, koje mi roditelji krišom "krademo" svojoj deci, i sa zadovoljstvom čitamo.

    emarko@ikomline.net

    ОдговориИзбриши
  52. imamo 19 meseci i uveliko citamo. Veliki pozdrav :*)
    tamarapetrovic19@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  53. Анониман1. јул 2012. 07:09

    Jos davno nekad sa drugaricama sam stidljivo proucavala njen "Seks za pocetnike" :) Napisan bas onako kako bih i ja svom djetetu to objasnila..... i naravno, ovo bi nas baaaas obradovalo :) sonjapd2003@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  54. Анониман1. јул 2012. 07:17

    <3
    tatatonib@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  55. Volimo da citamo
    hana.beatovic@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  56. Анониман1. јул 2012. 08:21

    dali treba biti kreativan , smesan ili bilo kakav komentar :)
    cikacome@neobee.net

    ОдговориИзбриши
  57. Knjiga na zavidnom nivou... Spisateljica savrsenaaaaa... marijana.jevtovic@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  58. Анониман1. јул 2012. 08:31

    mi hocemo da porastemo veeeeeeeeeeeeliki...
    quincemom@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  59. Анониман1. јул 2012. 08:41

    Занимљиво и забавно!
    milos_suzy@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  60. Анониман1. јул 2012. 11:01

    JAKO LEPO!!
    natasaglisic@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  61. Анониман1. јул 2012. 12:48

    Divna knjiga za Tatjanu koja 1. septembra polazi u I razred. :D
    boo.medisha@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  62. Анониман2. јул 2012. 02:10

    Super korisno :)
    milicica1990@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  63. Анониман2. јул 2012. 08:37

    divna i poucna knjiga,trebace nam od septembra

    gosanks@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  64. Анониман2. јул 2012. 15:12

    Svaka knjiga ima znacajno mesto na polici-da li trebamo da napravimo mesta i za ovu????rado....bas bi se Marko i Tamara obradovali jos jednoj knjizi..mada Marko vise voli da cita od Tamare....
    zlaja02@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  65. Moj sin Vuk obozava knjige... sve knjige sto imamo on to prelista, jeste da jos ne zna da cita ( ima 4 god)...al uz vasu knjigu ce sigurno i to nauciti ..!!!
    Ja sam vaspitac, i dobro bi mi dosla ova knjiga da malisanima u mom vrticu priblizim cari citanja i pripremim moje predskolce za skolu!!
    marija.vejnovic86@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  66. Анониман3. јул 2012. 07:30

    Predlog za naslov sledece knjige: Od matematike usi rastu!
    Narocito kad ih pocupaju mama i tata.
    Citanje mi ide bolje od sabiranja


    ansev@drenik.net

    ОдговориИзбриши
  67. Анониман7. јул 2012. 21:40

    Ajde za mene jednu knjigu Jasminkinu, ja licim na Tamaru po kosi i osmehu, a ucim decu da zavole knjige! Mnogi su mi rekli da sam uspela. Ja znam kolko mi je strpljenja trebalo! Deca su nam zapustena, ne znaju ni o cemu da misle, treba im otvoriti ceo svet ljudskih odnosa i tema, lutaju, trazeci smisao, a ne znaju da ga mogu naci i definisati preko knjiga. Skoro mi se jedna ucenica pohvalila kako je procitala u zivotu samo 1 knjigu. Ona je drugi gimnazije, odlicna. Sta reci?A jedan decko mi je rekao da je bolje da svakog dana nauci jednu englesku rec, nego jednu srpsku rec. Pomozire, vi iz Kreativnog centra! Poz. profesorka koja gubi trku (evukola@yahoo.com) Ljiljana Markovic

    ОдговориИзбриши
  68. Анониман9. јул 2012. 01:03

    Obozavamo knjige Jasminke Petrovic! Jos jedna za kolekciju :))

    lamponja@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  69. Анониман9. јул 2012. 01:11

    Odlicno za prvi letnji raspust bobana79@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  70. Divna knjiga ... odlicna za citanje tokom raspusta
    marijaskalak@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  71. Анониман9. јул 2012. 02:09

    I mi bi da porastemo od čitanja Relja i Tamara

    ОдговориИзбриши
  72. miccitica@sezampro.rs Neznam sta je lepse - slike Boba Zivkovica ili prica Jasminke Petrovic. Pohvale Kreatvnom centru!!!

    ОдговориИзбриши
  73. Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problem regarding Loan is solve between a short period of time with a low interest rate of 2% and duration more than 20 years what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with Loan paying of various bills I think you have come to the right place just contact us We Are Here To Show You A Better Way To Financial Freedom !!!
    Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
    whatspp Number +918929490461
    Mr Abdullah Ibrahim

    ОдговориИзбриши

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу