Нешто тражите?

четвртак, 24. мај 2012.

Одлазак Мориса Сендака

Амерички писац за децу и илустратор Морис Сендак, најпознатији по књизи "Тамо где су дивље ствари", умро је 8. маја у 84. години од последица можданог удара.
Књига "Тамо где су дивље ствари" по којој је Сендак био најпознатији, проглашена је најбољом дечјом књигом 1964. године, а њена филмска адаптација 2009. године била је хит. Књига прати авантуру малог Макса, осетљивог дечака који се сматра несхваћеним и
зато бежи у свет који је сам створио.

Сендак је рођен 10. јуна 1928. године у Бруклину у породици пољских Јевреја, а своје детињство је описивао као "тешко", обележено холокаустом.

Његова љубав према књигама почела је у раном детињству пошто је због болести био принуђен да велики део времена проводи у кревету.

Одлуку да постане илустратор донео је са 12 година након што је гледао Дизнијев филм "Фантазија".

Сендак је такође правио костиме за балет и оперу. Никада није прихватио играчке високе технологије, а имао је колекцију Микија Мауса и осталих Дизнијевих јунака.

Сендак је добио медаљу Ханс Кристијан Андерсен за илустрације 1970, 1983. године награду Америчког удружења библиотека, а националну медаљу за уметност 1996. године.



 








 







Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу