Нешто тражите?

субота, 16. јун 2012.

Бесплатан програм за децу "Разбасни се"

Од 4. јуна до 14. септембра Удружење Theatar Art реализоваће бесплатни програм “Разбасни се”, који финансира Секретаријат за дечју заштиту.
Пројекат је првенствено намењен деци предшколског узраста.
Замишљен је као реакција на, по нашем мишљењу, прераном и неправилном упознавању деце са телевизијом, медијима и стереотипима које је друштво усвојило и намеће. С обзиром на развој деце који је на нивоу усвајања и ‘гутања’ свих информација које им се пласирају, нарочито у предшколском узрасту, бајке и басне су често коришћене као средство које им се пласира без додатног објашњења а као нешто што ће заокупити њихову пажњу.

Као закључак изводимо то да деца прихватајући такав садржај, прихватају уопштену поделу животиња и људи на добре и лоше, опште образце прихватљивог/неприхватљивог понашања и можда затварају у себи потребу да се истраже и испоље сва своја осећања, да их прихвате и науче да се носе са свиме што им живот донесе.

“Циљ овог пројекта је да кроз глуму и глумачку анализу ликова и ситуација дечијих омиљених басни, нађемо разлоге за све што ликови, како добри тако и лоши, чине, да оправдамо њихове поступке, да их прихватимо и осетимо, а да се деца не осете лично угрожена јер узимају лик животиње”. У наставку саопштењу Удружења пише: “Мислимо да ће овај пројекат дати деци прилику да кроз игру трагају кроз себе, да кроз костиме, музику и сцену осете све што позориште може да им пружи; такође ће кроз игру упознати основе глуме, постављање сцене и прављење костима”.

Пројекат је замишљен као радионица од 30 часова (у зависности од величине групе). Часови ће се одржавати понедељком и петком од 19.30 до 20.30 у просторијама драмског студија (Цара Николаја другог 86, први спрат, стан 2). На прва два часа деца ће бирати своје омиљене басне. У наредних десет часова радиће се анализу ликова, испробавање на сцени – тако да
ће свако дете имати прилику да прође кроз сваки лик изабран у радионици и осети његова осећања, прође кроз ситуације из басни (како пријатне тако и мање пријатне), нађе решења и свој излаз, а при том научи глумачки то да прикаже. Упознаће се са основама сцене, говора и покрета.

У последњим часовима, деца ће ући у избор костима, шминке, музике, осмишљавања сценографије, да би на последњем Јавном часу извела програм пред родитељима и гостима. Часови у костимима и Јавни час биће снимани, а снимак бити дат родитељима и деци. Јавни час може бити изведен у просторијама одржавања пројекта или на некој од сцена.

Контакт и пријава: nela@theatart.rs, 062/8616-067. (данубеограду.рс)
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу