Нешто тражите?

уторак, 14. август 2012.

Петер Сис, нови добитник Андерсенове награде

Чешки писац и илустратор Петер Сис добитник је овогодишње престижне међународне Андерсенове награде која се сваке друге године додељује илустраторима и писцима књижевности за децу.

Награда за илустрацију додељена је Сису овог пролећа за “изванредну оригиналност и снажну креативну моћ преношења изузетно комплексних тема које могу бити интерпретиране на више различитих нивоа”, како је истакнуто у образложењу жирија. Посебно је указано и на различите дизајнерске и уметничке технике и иновативни приступ тог чешког уметника.

Жири је нагласио и “суптилну равнотежу приказивања документарних и историјских догађаја са елементима фантастике” као битну одредницу стваралаштва Сиса.


Петер Сис објавио је преко двадесет књига за децу, а на последњој је радио чак три године. Неке од њих, попут серије о Мадленки, засноване су на искуствима његове деце, док су друге ("The Wall" - Зид) базоране на његовом доживљају детињства иза гвоздене завесе.

Тренутно, Петер Сис ради на илустровној биографији великог Егзиперија, творца "Малог Принца".

Андерсенова награда додељује се најбољем дечјем писцу на свету сваке друге године почев од 1956, а десет година касније (1966) додата јој је и номинација за најбољег илустратора. (Seecult)









  


 





 







Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу