Нешто тражите?

среда, 10. октобар 2012.

Интервју - Јасминка Петровић: Књиге деци јачају имунитет

За Детињарије, Јасминка Петровић говори о својој најновијој књизи из едиције "Без длаке на језику" Креативног центра - "Породица" 

 Јасминка Петровић је најпопуларнија и најпревођенија српска дечја књижевница.
Креативни центар објавио је неколико њених књига. У едицији Без длаке на језику изашле су књиге Секс за почетнике, Школа, Како постати и остати глуп, Бон тон. Најстрашнији дан у мом животу је роман намењен старијим основцима, за који је добила награду Раде Обреновић за најбољи роман за децу објављен 2006 године. Духовите збирке прича Риба риби гризе реп и Кажи тети добар дан намење су млађим основцима.

Неки од њених наслова нашли су и свој пут у свет. Приручник Секс за почетнике је најпопуларнији јер је преведен на двадесет и пет језика. 


Коме је намењена Ваша нова књига „Породица“ - да ли је то књига за целу породицу?

Баш тако, за целу породицу, без обзира да ли је малобројна или многобројна, дружељубива или саможива, породица ринтам од јутра до сутра или породица лези ‘лебу да те једем, збијена или раштркана… Порука књиге би била: Моја породица није савршена, али ја је волим.

 У књизи се на духовит начин обрађују теме односа међу члановима породице, односа породице према друштву (родбина, комшије, пријатељи), према традицији и обичајима, обрађивањем стереотипа.. Осим да забавите читаоце, којим сте се још мотивима водили када сте одабрали ову тему?

Психолози и социолози више не морају да нас упозоравају да је породица у кризи, то видимо и сами. Некако испада да најмање стрпљења и времена имамо за своје миле и драге, они нам дођу „за по кући“. Осмехе и лепе речи обично чувамо за ванпородичне активности. Књига је замишљена као огледало испред кога стојимо заједно са својом родбином. А знамо какава су огледала, све нам сруче у лице „без длаке на језику“.

Ово је Ваш пети наслов у едицији „Без длаке на језику“. Какав концепт стоји иза ове библиотеке?


Отворено и искрено, речима и сликама говоримо о различитим темама из свакодневног живота: о школи, сексуалности, лепом понашању, учењу, породици, деци, браку, заљубљивању. Ако се неки читалац насмеје, то значи да је наша порука стигла на циљ. Осим Боба Живковића и мене, у овој едицији пише Ирена Тиодоровић и црта Неда Докић.

 Какве су реакције читалаца на ове наслове? Познато је да је књига „Секс за почетнике“ преведена на десетине језика широм света?

Књига „Секс за почетнике“ замишљена је као полазна тачка у разговору са младима на тему сексуалности. Није лако започети причу са својим дететом о првом пољупцу, менструацији, абортусу, „влажним сновима“ и сл. На основу књиге одржане су многе трибине, радионице, семинари... Издвајам регионални пројекат „Усуди се да питаш“ који је финансирао Шведски Институт. По књизи су урађене три позоришне представе у Београду, Сарајеву и Стокхолму. Књига је преведена на многе језике, али за мене је посебно важно што је урађена на брајевој азбуци. Том приликом била сам гост у школи за слепу и слабовиду децу у Загребу.

Колико хумор помаже да се допре до потенцијалних читалаца, и да се пренесу неке озбиљније поруке, без поповања и придике?


Хумор је важан за све узрасте, а посебно за децу и младе. Смех опушта, весели, васпитава, подучава... Моја баба стално је говорила да је смех најбољи лек.


Родитељи су често пред дилемом колико искрени и отворени треба да буду према својој деци, нарочито када су у питању деликатене теме. Шта је Ваш савет? Да ли је боље суочити децу са свим аспектима живота? Данас у свету постоји тренд ревидирања дечије литературе и медијских садржаја, а ни ми не заостајемо много за трендовима, па и код нас многи родитељи више не желе да причају деци класичне бајке, јер мисле да деца не треба да слушају о страшним стварима, да то не треба да буде део њиховог света?

Ух, ово је тешко питање! Мислим да је више за психолога него за писца. По мени, опасно је подизати децу под „стакленим звоном“. Ако их презаштитимо, ослабиће им имунитет. Књиге су добар начин да се деца припреме за различите животне задатке.

Имате ли у плану још тема о којима бисте писали „без длаке на језику“?

За сада не.

(Разговарала: Јована Папан)
 
 О књизи "Породица":
Док будете читали ову књигу, имаћете осећај да стојите испред огледала, раме уз раме са својим најрођенијима. Биће ту смејања и плакања, повремено ће вам се дизати коса на глави, а рачунајте и на то да ће вам се желудац преврнути неколико пута. Уосталом, знате и сами каква су огледала – све вам сруче у лице, и то БЕЗ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ. Али само полако и опуштено! На крају све дође на своје место, па чак и родбински односи. Верујте нам! Ех, шта смо ми све претурили преко главе са својима, а ево, сад смо им чак и књигу посветили.

О типовима породица, породичним односима, о породичним окупљањима којима смо традиционално верни, али и о неким заборављеним породичним ритуалима, искрено и без длаке на језику, пише Јасминка Петровић. Препознатљив ауторкин тон, пун присности и разумевања, али и присутна самоиронија и немилосрдно сецирање дате теме праћени су и овог пута илустрацијама Добросава Боба Живковића. Наглашени карактери и оживљене ситуације, зачињене коментарима илустратора, играње и надигравање текста и слике резултирали су специфичном надоградњом саме теме. Читаоци су добили књигу којој ће се враћати и изнова је „читати“ и учитавати нове садржаје у њу, а постер који иде као додатак пружиће им могућност да се забаве уз игрицу Рођаче, не љути се.

 
Нова дизајнерска решења освежила су едицију, дала јој посебну динамику и модеран тон. Прожета утицајима савременог доба, пародијом на маркетиншке и рекламне поруке којима нас медији свакодневно бомбардују, ова књига представља и својеврстан социолошки и културолошки увид у стварност која нас окружује. Ово својеврсно огледало у којем се огледамо и видимо све своје мане свакако ће нас натерати да се насмејемо, али ће нам и пружити – иако помало искривљен – осмех пун разумевања.
 
Књиге из едиције Без длаке на језику, забавне и на први поглед не тако захтевне и строге, имају један врло озбиљан задатак, а то је да нас подстакну на преиспитивање и мењање односа према темама којима се баве. Успех тих књига код широког круга читалаца – како код нас, тако и у свету – још једном потврђује универзалност ових тема, као и моћ и утицај хумора да мења нашу свакодневицу и чини је лепшом.

Креативни центар поклања читаоцима Детињарија 2 примерка књиге "Породица". Како да учествујете? Оставите испод текста коментар и не заборавите да напишете и своју и-мејл адресу како бисмо могли да вас контактирамо. Игра траје до среде, 17. октобра, када ћемо објавити резултате. Срећно!

Pin It Now!

46 коментара:

  1. zanimljivo!
    nenadicdejana@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  2. samo polako i opusteno :)
    oljam034@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  3. savrseno :)
    milicica1990@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  4. sjajne knjige!
    justrega@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  5. Obozavamo Jasminku Petrovic porodicno
    nevenkasimic68@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  6. Strumfasticno!!!

    vlaxyjovanovic@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  7. Super!!!
    djordjevichmarija@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  8. Bas bi nam dobrodosla jedna ovakva knjiga :-) tina.fifi@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  9. Odlicno. :)
    jelenadjurdjevic90@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  10. ajde i nama da se posreci da jednom dobijemo a i 22.10 nam je drugi rodjendan a i teta Jasminku srecemo u nasem kraju Pozzzz!!!!
    annatommic@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  11. super ideja za poklon
    ekulevska@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  12. aj pa nam posaljite
    mojkapric@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  13. Mislim da bi ova knjiga bila jako korisna nasoj porodici sa trojkama od 8 godina!!!Sada i sami mogu da citaju!!!!

    ОдговориИзбриши
  14. Mala porodica je na okupu- željno iščekujemo knjigu "Porodica" da je zajedno čitamo:))) Tata, mama, bata i seka

    tamara.vujinic@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  15. ocemo mi :)
    anaarts16@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  16. super!!Knjiga je bas namenjena nama...imamo jednog prvaka koga tako "svasta" interesuje. Puno pozdrava!

    dranaperisic@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  17. bas lep poklon!
    Pozdrav!

    mp_011@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  18. Odlicna knjiga!
    limbuspn@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  19. Veoma zabavno!
    sladjana_pn@hotmail.rs

    ОдговориИзбриши
  20. Jedva cekam da je procitam!

    primaria777@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  21. odlična knjiga
    vukasin@neobee.net

    ОдговориИзбриши
  22. super♥
    pavleb98@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  23. Dobre knjige!
    creemers@sezampro.rs

    ОдговориИзбриши
  24. Obožavam Kreativni centar.
    najdanovici@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  25. Bio bi to divan rodjendanski poklon za naseg prvaka!
    sabinas@eunet.rs

    ОдговориИзбриши
  26. nada zadnja umire,nadamo se da cemo osvojiti knjigicu :) stevkakrstic@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  27. zanimljivo štivo
    todoricn@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  28. baš interesantna knjiga
    z.mile@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  29. Već godinama pratimo rad Kreativnog centra
    vobidoo@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  30. Knjiga za celu porodicu
    todoricst@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  31. Lep poklon
    ana_vukasin@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  32. Interesantna knjiga
    todoricd@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  33. posto nam je 16 oktobra rodjendan, to bi bio savrsen poklon za porodicu, knjiga deluje zanimljivo i svakako je vredna paznje.
    daniellaspasic@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  34. Super je knjiga!
    creemtamy@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  35. lepo, lepo
    nikolicat@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  36. Odlican poklon
    stojatd@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  37. ivanov.dj.marina@gmail.com

    predivnoo knjiga nikad dosta

    ОдговориИзбриши
  38. Lovely :)

    veckos@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  39. Ajde da se nadamo:)
    hristi981@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  40. Tekst je sjajan. Mi smo ljubitelji knjige i u porodici negujemo ljubav prema dobroj knjizi.
    creativesupport@live.com

    ОдговориИзбриши
  41. Mozda nam se i posreci ko zna :D

    co.jovanovic@yahoo.com

    ОдговориИзбриши

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу