Нешто тражите?

недеља, 7. октобар 2012.

Школа из снова у Шведској


Шведски школски систем по обичају је корак испред свих у настојањима да пробуди креативност у ђацима.
Компанија "Витра", која држи више од 30 школа у Шведској, предлаже да се учење одвија у просторији налик на камп, а да се традиционална учионица потпуно елимише.
Најновија "Витра" школа под називом "Телефонплан" почела је са радом у августу прошле године у Стокхолму. Школа коју је пројектовала архитектонска компанија "Росан Бош" више личи на креативан простор какав ћете наћи у компанијама попут "Гугла" или "Пиксара", него на традиционалне школе.
Ђаци самостално могу да раде на својим лаптоповима, док седе на маштовито осмишљеним острвима. Уколико треба да сарађују са својим другарима на одређеним пројектима, они у том случају користе простор назван "село" у коме се налазе мале куће за групни рад, или отворен простор који може да прими више ученика.
Јени Јепесен, директорка школе "Витра Телефонплан", каже да нови дизајн школског намештаја има за циљ да подстакне креативност и радозналост код деце, као и да им понуди како време за самостални рад, тако и оно које ће користити за рад у колективу. Деца нису класично подељена у разреде према узрасту, већ су груписана у различите групе према нивоу знања, што представља прилично напредну идеју.

Кампуси налик на природу и необичан намештај подржавају филозофију да "деца треба да уче кроз игру, на основу њихових потреба, радозналости и склоности". Како кажу у "Витри", то не важи само за децу у Шведској, већ и за ону широм света због чега би та филозофија требало да се примењује и у другим земљама.(Блиц)







Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу