Нешто тражите?

уторак, 20. новембар 2012.

"Астрономија" - прочитајте интервју са аутором и освојите ново издање Креативног центра!

Астрономија,  аутора Николе Божића и са илустрацијама Александра Золотића, ново је издање Креативног центра, објављено у едицији Сазнај и пробај.
То је књига која упознаје читаоце с основним принципима астрономске науке и открива им мноштво занимљивости које су у вези с њом. На управо зaвршеном 57. по реду београдском Сајму књига, "Астрономија" је добила награду за најбољу илустрацију.
Читалац може сазнати шта је астрономија, каква све сазвежђа постоје, како настаје помрачење Сунца и Месеца, од чега се састоји реп комете, шта су супернове, како настају црне рупе.

Радећи вежбе предложене у књизи астрономија дете може само да открије и научи нешто више о различитим областима астрономије, као и да пронађе звезду Северњачу, да обележи сопствени меридијан, да прати Месечеве мене, да ноћу одреди где се налази, да распознаје сазвежђа, да загреје воду енергијом звезде!
Никола Божић руководи Одељењем математичко-техничких наука у Истраживачкој станици Петница, учествује у међународним процесима који се тичу управљања интернетом, интересују га климатске промене, организује астрономска такмичења и друго. Ипак, највећи изазов за њега представља приближавање науке младима. Зато држи предавања, пише чланке за многе часописе и уређује научну рубрику Интернет портала Б92. Као национални координатор за обележавање Међународне године астрономије, добио је 2009. године плакету "Милутин Миланковић".

За Детињарије, Никола Божић говори о свом раду на првој свеобухватној дечијој књизи о астрономији код нас: 

За који узраст је превасходо написана књига "Астронoмија"?

Књига "Астрономија" је намењена деци узраста 8 до 13 година. Међутим, добре илустрације, за које је Александар Золотић добио награду на сајму књига и питак текст, омогућавају да заједно са родитељима и млађа деца науче понешто о астрономској науци. Такође ћу се сложити са рецензентом да је књига занимљива и старијима који се не баве науком, јер на занимљив начин објашњава основе ове науке.

Да ли је код нас ово прва књига за децу о овој теми?

Слободно можемо рећи да је ово прва наша књига која даје целокупне основе астрономије овом узрасту. Постоји, наравно, доста превода, али је ово први домаћи производ. Ранијих година су постојала нека специјализована издања која покривају само део астрономије или се баве само једном темом, али за старији узраст.


Радите већ дуго са младима у Истраживачкој станици Петница, да ли Вам је то искуство помогло када сте почели да пишете књигу за децу?


То ме је и иницирало да пишем ову књигу. Како се астрономија не учи у оквиру нашег редовног школства као посебан предмет, а видевши колико код средњошколаца који долазе у Петницу постоји интересовања за астрономијом, схватио сам да је неопходно написати овакву књигу. Кренути од самог почетка, када се и јављају прва интересовања за звезде и свемир.

Астрономија је озбиљна научна област, и многе појаве којима се она бави и одрасли тешко могу да разумеју. Колико је тешко деци представити такве научне појмове на разумљив начин?

Свака наука је тешка за представљање ненаучницима, а нарочито деци. У томе и јесте био посебан изазов. Било је важно одабрати атрактивне теме, али и основне постулате астрономије, а затим их поједноставити тако да буду разумљиви, али да са друге стране не буду банализовани. Уредница едиције "Сазнај и пробај" је била прва провера,  јер је са искуством некога ко дуго ради издања за овај узраст и као неко ко није астроном, она била репрезент публике.
Кроз које заједничке активности родитељи могу децу да заинтересују за астрономију?

Сигуран сам да ће у овој књизи и за родитеље бити много тога занимљивог и поучног. Они ће сигурно заједно са својом децом уживати у одређивању тренутка правог поднева, астрофотографији Месеца или доказивању како Сунце емитује енергију...


Како деца, која се читајући ову књигу више заинтересују за астрономију могу даље да прошире своја знања и наставе са занимљивим вежбама и експериментима?
У самој књизи је наведено неколико линкова на којима се налазе ствари потребне за даље бављење астрономијом. Ту је наравно и велики сајт на српском језику на адреси www.astronomija.co.rs на коме се налази велики број текстова из астрономије, али и најновије актуелности у овој науци и то на нашем језику.

Такође, коме родитељи могу да се обрате када примете да њихово дете показује велико интересовање и таленат за ову науку?

Најлогичније је да прво пробају у школи, код учитеља или наставника, јер можда постоји школска секција. Ту су затим астрономска друштва, којих у Србији има петнаестак, а која представљају организације које окупљају астрономе аматере и заљубљенике у ову науку. Она често организују предавања, јавна телескопска посматрања, трибине...

Какве су досадашње реакције младих читалаца?

Очекивао сам велико интересовање, јер је астрономија веома интригантна, али је ово превазишло и та очекивања. На Фејсбук страници http://www.facebook.com/KnjigaAstronomija објављујемо занимљива дешавања око књиге. На сајму смо поделили три телескопа, сада планирамо промоције у ваљеву, Београду, Новом Саду, Нишу... Такође смо позвали читаоце да се сликају са књигом, и ми ћемо то објавити на Фејсбуку. Могу ми се јавити и на имејл knjigaATnikola.rs.

Разговарала: Јована Папан 

Издавач: Креативни центар, 2012.

Ево и резултата претходне наградне игре Креативног центра. Оставили сте 60 коментара, а по примерак књиге "Београд за децу"освојили су  likiboz@gmail.com и bysaki@live.com. Честитамо добитницима које ћемо контактирати и-мејлом ради договора око преузимања награде. Осталима желимо више среће следећи пут. Останите уз Детињарије!Pin It Now!

48 коментара:

 1. zaboravila - oliverap@telekom.rs

  ОдговориИзбриши
 2. sjajno
  olivera.v@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 3. Ovo je vrlo interesantna tema, na osnovu ovih par strana rekao bih da je knjiga i lepo ilustrovana. Bilo bi super da nešto ovako pročitamo u pauzama igranja "Angry Birds Star Wars", da malo vidimo gde su te zvezde i slično... :-)Pozdrav za Detinjarije i Kreativni centar!

  srdjan.jankovic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 4. Sjajna poucna knjiga ,uz zvezde je sve lepse !
  ivancica09@live.com

  ОдговориИзбриши
 5. I nasa deca to vole!
  tomic.milica.bg@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 6. Moj sin od 5 god. je opcinjen zvezdama, mesecom, astronautima.-s uzivanjem je pratio skakanje Feliksa i navijao i rekao da ce i on kad poraste. Ali, takodje ima i izjave kao sto je ova:"Mama, vanzemaljci imaju zelenu glavu i 3 oka!!!I zive na Mesecu. Tamo ima raznih boja, a blizu je Beograda!!!!!Oni spavaju na Mesecu!!
  tAKO kada bi bili srecnici da dobijemo knjigu on bi bio najsrecniji decak.
  Knjiga je vrlo lepa, i ocekujemo.....nadamo se......da bar citajuci nju dotakne zvezde, mesec, da u svojoj masti skoci i on s meseca!!!
  a13maj2007@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 7. Super!
  nenadicdejana@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 8. svaka cast autoru!

  ljubicak13@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 9. Moja cerka bi volele da ima ovu knjigu OBOZAVA astronomiju tu bi nasla puno odgovora na sva ona silna pitanja koja nam stalno postavlja nisevljanka@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 10. Za buduce naucnike!
  masacz48@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 11. Pa ne zovem se dzaba Luna...neko tu mnogo voli Mesec i zvezdice...:) katarina.pejcic@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 12. Lepo je sto se neko trudi da deci priblizi PRAVE teme. Bajke ce i onako slusati citav zivot. mijat09@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 13. Odlična knjiga.
  najdanovici@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 14. nsto sto cemo svakako nabaviti
  mameneradenarepreat@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 15. gledanje u zvezde!!!
  daniellaspasic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 16. Што си јаснији деци, то си више у праву.
  ogvujovic@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 17. Kreativni centar... mi rastemo sa vama...
  jelena.janicijevic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 18. super...
  ekulevska@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 19. sjajno...
  mojkapric@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 20. extra,nevenkasimic68@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 21. fantasticno :)

  julijana.studen@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 22. prava knjiga za buduce astronaute
  danijelalabudovic@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 23. Nabavila sam i teleskop. Knjiga bi mi dobro došla
  ana_vukasin@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 24. Ponovo se vracaju kvalitetne knjige za decu a domace proizvodnje! Predivno!
  milicalatinovic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 25. Interesantna knjiga kao uvod u astronomiju
  todoricn@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 26. Bas zanimljivo!
  creemers@sezampro.rs

  ОдговориИзбриши
 27. Za male astronaute
  z.mile@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 28. odlično
  todoricst@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 29. Volim svemir,pavleb98@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 30. Аутор је уклонио коментар.

  ОдговориИзбриши
 31. U, super. Kad ja bejah mali nismo imali ovake knjige
  nebojsa.velimir@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 32. Nadamo se da cemo osvojiti knjigu :) jalagorda@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 33. veoma interesantno
  srecica_80@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 34. Fantastično
  vukasin@neobee.net

  ОдговориИзбриши
 35. Interesantna knjiga kao uvod u astronomiju
  vobidoo@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 36. Poucna i interesantna knjiga i za decu i za roditelje....sa divnim ilustacijama...
  milansretenovic3@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 37. Bilo bi mnogo lepo kada bi je dobili :)))

  radazdravkovic81@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 38. Zanimljivo:)
  hristi981@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 39. Bas lepo!
  mille@sezampro.rs

  ОдговориИзбриши
 40. Volimo takve knjige. Nadam se da cemo imati srece!:)
  creemtamy@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 41. Voleli bi da ovo izdanje obogati nasu kolekciju knjiga. mmmmilica@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 42. divno izdanje!
  cudesaodkesa@hotmail.rs

  ОдговориИзбриши
 43. Kreativni centar i njegove sjajne knjige. mika.milosevic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 44. Astronomija-fantasticna nauka!
  milosevic-jelena@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 45. Odlicna knjiga
  limbuspn@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 46. super knjižica..

  sportakus0007@yahoo.com

  ОдговориИзбриши

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу