Нешто тражите?

петак, 9. новембар 2012.

"Успавана лепотица" од данас у продаји

Како би дивно било бити принцеза... Имати предивне хаљине, накит и принца на белом коњу (ко каже да мора бити бели?).

О томе сања скоро свака девојчица, зар не? Али ни једна не мисли како није лако бити принцеза. Бајке кажу да свака права принцеза мора проћи кроз тежак пут до своје среће. А једна од њих прошла је уистину трновит пут. Наравно – реч је о Трновој Ружици.

Након дугог ишчекивања, краљу Стефану и краљици Леи осмехнула се срећа. Родила се њихова јединица, мала принцеза Аурора. Поносни родитељи су на њено крштење позвали цело краљевство, а посебне гошће биле су три добре виле.
Виле Цветана и Горана даровале су своје кумче лепотом и предивним гласом, а када је хтела да је дарује и трећа вила, Сунчица, у дворац је улетела вештица Грдана. Била је толико љута што није позвана на крштење, да је проклела дете. Рекла је како ће се Аурора до своје 16. године убости на вретено и умрети.
Сунчица је успела да ублажи чаролију – и принцеза ће убодом само заспати. Краљ је наредио да се сва вретена у краљевству спале и тешка срца одлучио да се растане од свог детета. Добре виле су девојчицу одвеле у колибицу у шуми и одгајали је као своју рођаку све до њеног 16. рођендана. Али, зла вештица открива њихову варку!
На свој шеснаести рођендан, Трнова Ружица, како су је виле прозвале, упутила се певајући у шуму. Њен предиван глас чуо је принц Филип. Чим је видео, принц се заљубио, али мислећи како је обична, сеоска девојка, није хтео да јој каже да је принц. Након плеса и разговара, Трнова Ружица је била очарана Филипом.
Виле су јој рекле истину и упутиле се с њом у дворац. Чим је ушла у свој прави дом, зачарана вештичиним речима, убола се на вретено. Након борбе против Грдане, која се претворила у змаја, успавану лепотицу пољупцем спасава принц Филип.

КО ЈЕ НАПИСАО УСПАВАНУ ЛЕПОТИЦУ?

Браћа Гримм, Јакоб и Вилхем, могу се сматрати ауторима бајке о принцези Трновој Ружици коју је Дизни 1959. узео за предложак свог анимираног филма. Причу су први пут објавили 1812. године. Али, заправо је прву причу о тој лепотици написао Шарл Перо (1628 - 1703), међутим, његова верзија није слична Дизнијевом филму и много је грубља.
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу