Нешто тражите?

среда, 6. фебруар 2013.

Дечија оперица "Коприва, коприва..." у Мадлениануму

У понедељак, 4. фебруара, на великој сцени Мадленианума, одржана је премијера дечије оперице "КОПРИВА, КОПРИВА....."
За разлику од опера светски познатих аутора са бајковитим либретом, у којима певају професионални певачи, „Коприва, коприва“ је „оперица“ за све узрасте у којој певају деца - то је нешто између класичног и хорски занимљивог певања - појаснио је Ивица Клеменц, редитељ ове „оперице“, за коју је на стихове Моша Одаловића и Будимира Нешића музику написао диригент хора „Кир Стефан Србин“ Милан Т. Илић. У представи учествује и један професионалац, бас Горан Крнета.


Музика коју је компоновао дугогодишњи диригент хора „Кир Стефан Србин“ из Смедерева, Милан Т. Илић, једноставна је, мелодична, представља низ дечјих песмица у оквиру заокружених нумера. Музика је писана по мери деце која је и изводе, има многе назнаке и призвуке нашег фолклора, али примењеног и укусно обрађеног, тако да постају блиски изворима, али и блиски деци. Час је то сеоски двоглас, а час мирна мелодија у народном духу, час зазвучи народни инструмент, а час само бубањ дочарава сеоску идилу.
У данашњој поплави шунда и кича, свежина ове музике која подржава хуморне, еколошке и едукативне вредности о којима говоре стихови и текст, представља новину у нашој музичкој баштини, нови приступ компоновању музике за децу и покушај да она буде интерактивна, што су модерни захтеви данашњице. Деца у публици се позивају више пута да дају активну подршку извођачима на сцени и да суделују у представи надградјујући је. Посебно су ритмичке компоненте партитуре, разрађене и у оркестру, блиске дечјем свету, али и неким модерним поступцима у данашњој поп и рок музици. Радост деце која учествују у пројекту најбоља су гаранција вредности. (Др Бранка Радовић)
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу