Нешто тражите?

четвртак, 4. јул 2013.

Супер, техно или њама мама? Сазнајте који сте тип мајке на дечјем игралишту

Амерички сајт Хафингтон пост објавио је типологију мама које се могу срести у парку. Да ли се  препознајете у неком од десет типова које су издвојили?

1) Претерано брижна мама

Ова мама верује да све и свако у спољном свету може наудити њеном детету. Због тога ће увек бити на корак од њега, једва му дозвољавајући да дише. Најпаметније вам је да се не затекнете између ње и њеног вечито угроженог чеда.

2) Опуштена мама

Мото ове маме је: „Живи и пусти друге да живе“. Пошто верује да њена деца треба да раде све што пожеле, обично родитељи друге деце, или комшије, интервенишу када њена деца почну да једу песак или да се пењу на телефонски стуб. Кад је ова мама у близини, најбоље је да вам телефонски бројеви хитне помоћи и ватрогасаца буду на брзом бирању.

3) Техно-мама

Ова мама поподне са децом у парку види као прилику да прегледа своју е-пошту, пропуштене позиве и примљене поруке на телефону, евентуално прочита вести или прегледа новости на Фејсбуку. Наравно, са собом увек носи и најновије справице за своју децу, како би могли заједно да проводе „квалитетно“ време.

4) Бизнис-мама

У питању је блиска рођака техно-маме, али са њом нема зезања. Озбиљна и увек „на послу“ она успешно закључује уговоре, издаје наређења и држи презентације преко свог ајпеда, док другом руком љуља своје клинце, истовремено презриво посматрајући све те обичне родитеље који током боравка у парку нису зарадили ниједан милион.

5) Главна мама

Ова мама не говори само својој деци шта да раде, већ и вашој, а богами – и вама. И очекује да је сви послушате, јер она истински верује да зна најбоље. На игралишту, без много пардона организује децу, говори им како да се играју, и интервенише сваки пут када јој се не допада начин на који деца (и родитељи) следе њена корисна упутства.

6) Супер-мама

Ова мама јасно показује да мисли како је супериорна у свему, у односу на друге родитеље. Њена деца једу само здраву храну, не гледају телевизију, играју се само дрвеним играчкама, носе обућу која је анатомски обликована и користе шампон који не садржи штетне хемикалије. Што се ње тиче, она не чини ништа посебно –сваки родитељ коме је стало до свог детета морао би води рачуна о овим елементарним стварима.

7) Пасивно-агресивна мама

Ова мама препознаје се по типичном, наизглед нежном начину обраћања својој деци, који је заправо усмерен на изазивање доживотног и неизлечивог осећања кривице: „Не тако душо, знаш да ће мама бити тужна ако сломијеш врат“, „Нећеш ваљда да поквариш мамици једини слободан дан и будеш неваљао?“, „Зар ћеш опет да се испрљаш у песку, па ће мама морати да пере веш целу ноћ и неће уопште моћи да спава и разболеће се и можда ће и умрети од исцрпљености?“...

8) Њама-мама

Ову маму најчешће ћете видети како јури дете по игралишту са сокићем и кесицом крекера у рукама, забринутог израза лица. Она је убеђена да њено дете пати од тешког облика неухрањености и да је на прагу умирања од глади. Увек је опремљена ранцем пуним прехрамбеног прибора за прву помоћ изгладнелом детету, у количинама које би неку омању афричку земљу могле да спасу последица трогодишње суше.

9) Мама такмичарка

Њено дете боље је од вашег и ова мама ће вам то изнова и изнова давати до знања. Поменете ли случајно и најмањи успех свога детета, будите спремни на тросатни извештај о томе колико је њено дете фантастичније у тој истој ствари. Ако је ваш син постигао гол на физичком, испоставиће се да је њен већ капитен општинског тима и власник уговора са најбољим тимом у држави. Избегавајте је!

10) Инфантилна мама

Ову маму понекад је тешко разликовати од њеног детета. Пошто јој је, по свему судећи, детињство превише кратко трајало, ова мама покушава да уз своје клинце надокнади све оно што није стигла да уради као дете. Притом, све дечје игре схвата озбиљније него петогодишњаци. Она се љуља енергичније од деце, игра шугице као да јој живот зависи од тога хоће ли победити, зачикава дете са друге стране клацкалице тако што му својом троструко већом тежином не дозољава да сиђе. Боље је да се не расправљате са њом, јер може да вас почупа за косу или гађа блатом.

(текст објављен у мајском броју магазина "Родитељ & дете")
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу