Нешто тражите?

понедељак, 14. октобар 2013.

Нема доброг детета без добрих навика спавања


Мала деца која немају устаљено време за одлазак у кревет лошије се понашају од деце која га имају, показује нова студија, објављена у часопису "Педијатрија".

Британски научници открили су да седмогодишњаци који немају редован термин за одлазак на спавање имају више проблема са одржавањем пажње, емоцијама, друштвеним односима и самоконтролом. Чак 9% деце у узрасту од 7 година у Великој Британији нема устаљен термин за одлазак у кревет, што је забрињавајућа чињеница, кажу научници.

Истраживање показује и да што више година дете проводи без устаљеног времена за одлазак у кревет, понашање му је горе.

Ипак, проблеми са понашањем изазвани нередовним спавањем смањују се чим се детету уведе вечерња рутина.

"Ово је врло темељно спроведена студија која потврђује оно што смо већ знали о недостатку сна", рекла је др Керолин Амброзио из Дечије болнице у Чикагу.

Осим на понашање, лоше навике када је спавање у питању утичу на дечје резултате у школи и апетит.

Деци узраста од 5 до 7 година потребно је између 10 и 12 сати ноћног спавања. За то време она успевају да прођу кроз све фазе сна, што је изузетно важно за правилно функционисање организма. Дубок сан нам помаже да се осећамо освежено, а РЕМ фаза нам обнавља моћ памћења, објаснила је др Амброзио.

Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу