Нешто тражите?

среда, 20. новембар 2013.

Аутомеханичар смислио нов начин порођаја


Хорхе Одон, 59-годишњи аутомеханичар из Аргентине, смислио је справу која би могла да обележи историју медицине.

Навлачење пластичне кесе преко главе бебе како би јој се спасао живот може деловати контраиндикативно, али то је управо оно што Одон предлаже својим изумом.

Наиме, справа "Одон" помаже при безбедном извлачењу беба заглављеним у порођајном каналу. Све што акушер треба да учини је да кесу навуче на главу бебе, затим да је надува и повуче ручку на њој како би новорођенче изашло.

Одон каже да је дошао на ову идеју док је на ЈуТјубу гледао снимак о томе како извадити пампур из флаше.

Према писању "Њујорк тајмса", гинеколози и акушери имају само речи хвале за Одонову справу.

"Ово је веома узбдљиво", казао је др Марио Мериалди, главни координатор за унапређење перинаталног здравља при Светској здравственој организацији.

"Већ годинама није било готово никаквог напретка у том домену", навео је он.

Хорхе Одон је прототип справе направио у својој кухињи помоћу стакленог бокала, ћекрине лутке и пластичне кесе са платненом ручком.

Свој изум представио је СЗО-у где је изазвао велико интересовање. Једна америчка компанија медицинске технологије је одмах понудила лиценцу за производњу.

Лекари сматрају да би Одонов изум могао да спаси многе бебе у земљама у развоју, па чак и да смањи број царских резова свуда у свету.

У свету буде око 137 милиона рођења годишње, од којих 10 одсто са тешким компликацијама. Више од пет милиона беба и близу 260.000 жена умре на порођају.

Престанак контракција и заглављивање бебе у порођајном каналу најчешћи су узрок ових компликација. У развијеним земљама, лекари обично хитно пребацују породиљу на операциони сто, али у сиромашним земљама "план Б" не постоји.

Заглављене бебе акушери данас извлаче помоћу форсепса или вакуум екстрактора, али код ових метода увек постоји ризик од повреде новорођенчета.

Одонова "кеса" је тестирана приликом порађања тридесет Аргентинки.

Тридесетогодишња Лусијана Ваље била је одушевљена: њена беба је тежила девет килограма на рођењу и кеса јој је "заиста помогла".

Предвиђена су даља тестирања у Кини, Индији и Јужној Африци.
(Актер)
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу