Нешто тражите?

субота, 19. мај 2012.

Вечерас "Ноћ музеја" - преглед програма за децу


Манифестација "Ноћ музеја" почеће вечерас у 18.00 сати, а више од 100 програма биће организовано на 67 места у Београду. Неке од институција спремиле су се да дочекају најмлађу публику:














Одморите се у Скакавцима

Да ли је село Скакавци из Косјерића добило назив по водопаду или по инсектима, закључите кроз причу о нетакнутом крају западне Србије.

Оставите страхове за собом и изложите се необичним инсектима на поставци „6 ногу“.

Током припреме изложбе нисмо ни мрава згазили, јер изложбу чине модели инсеката креираних да разбију ваше страхове и приближе вас овим живим и нимало страшним бићима.


Галерија Природњачког музеја
Адреса: Мали Калемегдан 5, Београд
Телефон: 011 3284 317
Е-маил: nhmbeo@nhmbeo.rs
вебсајт: www.nhmbeo.rs


Летелице у минијатури


Ово је изложба која ће највише обравовати заљубљенике у летење, колекционаре и људе који од малих ствари воле да направе велике. Ово је изложба о макетама! Макета је, најпростије речено, авион у малом. Озбиљан хоби, лепа играчка и основа за велике летелице, макета у ваздухопловству можда има и пресудну улогу. Минијатурни хеликоптери, авиони или једрилице, поред тога што испуњавају своју основну функцију, изгледају веома симпатично. Зато ћете на изложби макета сазнати како „од игле настаје локомотива“ и проникнути у велике могућности ваздухоплова на основу малих и незаобилазних макета. Уколико поседујете свој модел летелице којим желите да се похвалите, верујемо да ће прави љубитељи макета полетети од среће уколико је понесете на изложбу!
Ваздухопловна архитектура у Београду

Где су и када грађени објекти за ваздухопловство, како су коришћени и шта се с њима данас догађа, сазнаћете кроз богату документацију. Макете, описи и фотографије у објекту као што је Музеј ваздухопловства упознаће вас с овим важним сегментом домаћег неимарства.

Музеј ваздухопловства
Адреса: Аеродром Никола Тесла пф16, Београд
Телефон: 011/2670-992
Е-маил: kontakt@muzejvazduhoplovstva.org.rs
вебсат: www.muzejvazduhoplovstva.org.rs


Најмлађи таленти


Погледајте шта су све створила деца на радионицама сликарства и иконописа!
Уверите се да су и најмлађи вешти у техници уља наплатну, али и у сликању икона јајчаном темпером у византијскомстилу.

Изложба се организује у сарадњи са организацијом Пријатељи деце Београда.

Доведите своје најмлађе и обрадујте их дечијим радионицамаод 18 -21ч.

Перо Арт Центар
Адреса: Дубљанска 69, Врачар, Београд
Телефон: 011 240 21 42
Е-маил: art.centar@galerijapero.com
вебсајт: www.galerijapero.com


Прича коју причају играчке


У оквиру свог музејског комплекса, Музеј науке и технике отвара Дечји музеј!
Премијерно у Ноћи музеја - послушајте причу коју причају играчке и упознајте развој технолошких достигнућа кроз историју. Око 60 експоната дочараће вам у каквим су условима живела деца од краја 19. века па све до данас. Играчке чине дечју стварност, а ви ћете видети умањене верзије предмета из света одраслих којима се деца уводе у стваран свет: пегле и шпорете, лутке и меде, мале комаде намештаја, аутомобиле, коњиће за љуљање…

Осим збирке играчака,видећете и АР инсталације, као и занимљиве 3Д анимације.

Дечји музеј
Адреса: Скендер-бегова 51, Београд
Е-маил: mnt@muzejnt.rs
вебсајт: www.muzejnt.rs


Рашки стил кроз документарни филм


Галерија фресака се у Ноћи музеја претвара у магични биоскоп! Захваљујући пројекцијама “Рашки стил кроз документарнифилм” упознаћете наше средњовековно наслеђе и чути причуо нај импозантнијим фрескама.

У оквиру изложбе “Рашка школа архитектуре”, најмлађи посетиоци ће правити макете манастирарашке школе, израђене тако да слепим и слабовидим особамаприближе изглед манастира.

Уз помоћ копија фресака са изложбе “Студеница - осам вековасликарства”, сазнаћете детаље о одевању у средњемвеку, а кустоси ће вам помоћи да упознате један мали деокултурне баштине искључиво помоћу чула додира.

Галерија фресака
Адреса: Цара Уроша 20, Београд
Телефон: 26 21 491
Е-маил: gfres@narodnimuzej.rs
вебсајт: www.narodnimuzej.rs


Од макете до локомотиве


Сваком путничком, теретном или супербрзом возу претходи добро конструисана макета. Зато вас професионални макетари и чланови друштава љубитеља железнице воде у обилазак умањених представника возова - макета. Од њих ћете чути детаље о материјалима и процесу израде макета, а видећете и њихове макетарске радове.

Неколико великих железничких макета биће први пут приказано на Ноћи музеја, док ће једна од њих бити презентована јавности након рестаурације и вишедеценијске паузе.

Посебно за малишане, организоване су и радионице на којима ће моћи да се опробају као железничари. Ћиху-ћиху-ћиху-ху !

Железнички музеј
Адреса: Немањина 6, Београд
Телефон: 011/3610-334
Е-маил: medijacentar@srbrail.rs
вебсајт: www.zeleznicesrbije.com


Математика није баук


Многи су од математике правили проблеме, не схватајући да она служи њиховом решавању. Приближите се слуги и краљици свих наука, као и њеном развоју у српским школама. Завирите у наставна средства која су била у употреби од Првог српског устанка до краја Првог светског рата.

Малишане чекају и радионице у амбијенту учионица из 19. века, на којима ће моћи да науче чист рачун и стекну дугу љубав.
Инсталација “Хватач Мисли“ www.themindcatcher.com је уметничко-истраживачки пројекат интерактивног дизајнера Предрага Николића и његовог креативног тима који чине: Братислав Видановић, Марко Јовановић, Матија Мркајић и Бобан Стјепановић. Пројекат ће по други пут бити изложен у Београду и у овом појављивању, измедју осталог, има тенденцију да унапреди колаборацију измедју посетилаца у простору инсталације.Пројект има намеру да истражи однос између емоција и понашања према креативности. Посетиоци ће бити изложени аудио, визуелном и тактилном искуству које ће моћи да поделе у реалном времену са најмање још једном особом. То ће им омогућити сензорски осетљива подна платформа на којој ће моћи да изводе својеврстан креативни плес. Виртуелни простор биће место за заједничко сварање на нивоу свих учесника. Инсталација такодје пружа могућност поновљеног-континуираног стварања у неограниченом веменском опсегу и мултипликоване контрибуције у организму који се ствара кроз интерактивно-естетском искуство.

Педагошки музеј
Адреса: Узун Миркова 14, Београд
Телефон: 2625-621
Е-маил: office@pedagoskimuzej.org.rs
вебсајт: www.pedagoskimuzej.org.rs
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу